Na trhu zvěřinu koupit nesmíte

Autor: Isifa.cz

Každý kus zvěřiny, který si to namíří na talíř, musí být zkontrolován buď veterinárně nebo proškoleným pracovníkem. Jak takové maso správně opracovat a kde ho sehnat?

Máte zálusk na kančí, dančí nebo srnčí maso, ale nevíte, kde ho sehnat a nač si při koupi dát pozor? Poradíme. Nejdříve je dobré rozlišit zvěřinu a maso farmově chované zvěře. Zvěřina pochází z volně žijící zvěře, ze zvířat ulovených v lese nebo na poli. Setkáme se s ní obvykle v restauraci na zvěřinových hodech, v domácnosti lovce, anebo ji lze koupit v obchodě. Ovšem to jedině za podmínky, že byla prohlédnuta veterinárně nebo proškolenou osobou.

Každá zvěřina musí být prohlédnuta veterinárně

Zvěřina může být zpracována ve schváleném a registrovaném potravinářském podniku. V takovém případě jsou jednotlivé části zvěřiny řádně baleny a označeny etiketou. Na etiketě je identifikační značka výrobce, což je oválná značka s registračním a schvalovacím číslem výrobce, zkratka země výrobce a zkratka Evropské unie: např. CZ číslo ES. Pokud má zvěřina tento oválek (jedno, jestli je chlazená nebo mražená), znamená to, že kus byl veterinárně prohlédnut a celá výroba od stažení po zabalení probíhala za přísných hygienických podmínek, které dozorují inspektoři Státní veterinární správy. Je třeba dodržet teplotu skladování a dobu spotřeby, které jsou uvedeny na obale. 

Zvěřina zpracovaná v registrovaném potravinářském podniku musí být prodávána jen řádně balená a označená etiketou s identifikační značkou výrobce, což je oválná značka s registračním a schvalovacím číslem výrobce, zkratka země výrobce a zkratka Evropské unie: např. CZ číslo ES.

Pozor na zvěřinu v kůži a peří

Druhým případem je zvěřina, kterou je možné si koupit v kůži nebo peří, a to od uživatele honitby nebo účastníka lovu přímo, nebo v maloobchodní prodejně, kam ji lovec dodal. Ta nemusí být veterinárně prohlédnuta, ale vždy musí být prohlédnuta proškolenou osobou. V maloobchodní prodejně musí být zvěřina označena upozorněním: „Zvěř byla vyšetřena proškolenou osobou – určena po tepelné úpravě ke spotřebě v domácnosti spotřebitele.“ Tato zvěřina nesmí být dále uváděna do oběhu, nelze ji např. prodávat ke zpracování ve výrobě nebo do veřejného stravování. To znamená, že zvěřina musí být doma (po stažení) řádně tepelně opracována a nemůže být nabízena mimo domácnost spotřebitele. Pokud by šlo o divoké prase, musí být divočák před nabízením v maloobchodní prodejně řádně vyšetřen na přítomnost svalovce (trichinel). 

Zvěřina v kůži nebo peří od účastníka lovu nemusí být veterinárně prohlédnuta, musí být ale vyšetřena proškolenou osobou a nesmí končit jinde než v domácnosti spotřebitele.

Pokud si někdo kupuje čerstvě střeleného divočáka přímo od uživatele honitby nebo účastníka lovu, měl by vědět, že i v tomto případě musejí být odebrány vzorky na vyšetření na přítomnost svalovce a divočák by neměl být zpracováván dříve, než jsou známy výsledky tohoto vyšetření. Jednoduše nestačí divočáka stáhnout a maso strčit do lednice a čekat na výsledky, protože ani s kůží, odpady a ořezy nelze nakládat, dokud není k dispozici výsledek vyšetření! Nakazit se tímto zákeřným parazitem může nejen člověk, ale i domácí pes či kočka. Jen restaurace, které jsou registrovány Státní veterinární správou jako maloobchodní zařízení určené pro zacházení se zvěřinou, mohou kupovat zvěřinu v kůži nebo peří, avšak ne v maloobchodní prodejně, ale přímo od uživatele honitby. 

Zvěřinu před zpracováním musíte pořádně ořezat

Zvěřina musí být prohlédnuta proškolenou osobou a musí mít potřebná vyšetření (divočáci – trichinela). Stejně tak další potravinářské podniky, které jsou registrovány Krajskou veterinární správou jako maloobchodní zařízení určené pro zacházení se zvěřinou, mohou v rámci své maloobchodní činnosti dodávat maso volně žijící zvěře nebo výrobky z masa volně žijící zvěře, které bylo prohlédnuto pouze proškolenou osobou, jinému maloobchodnímu zařízení v rámci své okrajové a omezené činnosti. Labužníkům, kteří kupují zvěřinu v kůži, se doporučuje po stažení ořezat veškeré nečistoty jako jsou úlomky kostí, jehličí, prach a prohlédnout dutiny, zda nejsou zaplísněné (záleží, jak dlouho a kde byl kus skladován).

Místo vstřelu, kde mohou být zbytky olova, je nutno řádně ořezat a nepoužívat. Olovo může způsobovat těžké zdravotní poruchy, proto kontaminované části nekonzumujte.

Galerie: Jedovaté olovo ve zvěřině

Hlavní zásada je nekupovat maso neznámého původu. Zvěřina prohlédnutá jen proškolenou osobou musí být prodávána jen na omezeném území nejbližším místu lovu. Zvěřina prohlédnutá veterinárním dozorem (s oválem) může být prodávána kdekoliv. A pozor, zvěřinu v kůži nelze legálně podle současné legislativy koupit na trhu nebo tržišti.

Zdroj: SVS ČR