Hlavní navigace

Na otevření prvního McDonald's stálo frontu jedenáct tisíc lidí

20. 3. 2017

Sdílet

 Autor: McDonald's
Je to už dvacet pět let. Právě 20. března 1992 se otevřel první McDonald's u nás. Frontu do „Mekáče“ vystály tehdy tisíce zájemců, kteří toužili ochutnat slavný Big Mac.

Se stylem amerického fastfoodu se Češi do začátku 90. let mohli setkávat jen v cizině. První „Mekáč“ u nás byl tudíž událostí.

Otevřel v pražské Vodičkově ulici a nabízel pět verzí burgerů, hranolky, zmrzlinu s výběrem tří polev a mléčné šejky se třemi příchutěmi. Dodnes populární jablečná taštička byla v nabídce také již od začátku. Co se týče nápojů, v původní nabídce byla Coca-Cola, Fanta, Sprite a překapávaná káva z konvičky.

Během čtvrtstoletí se nabídka v restauracích McDonald's značně rozšířila. Postupem času přibyla také odlehčená jídla, jako jsou saláty či grilované wrapy. „Velkou změnou v nabídce, kterou si lidé ve velkém oblíbili, jsou snídaně z čerstvých vajec, která jsou kupříkladu u nás pouze z českých chovů. Ty jsou dostupné do půl jedenácté každý den. Stálou nabídku zpestřuje každých šest týdnů prémiové menu obsahující speciální typy burgerů jako Maestro Bohemia nebo různé tematické týdny,“ uvádí český McDonald's.

Vůbec nejoblíbenější je u nás cheeseburger, hned za ním Big Mac. Úspěch ve speciálních nabídkách sklidil vepřový McCountry. Zájem naopak nebyl o „český“ burger se dvěma plátky vepřového masa McKřen, který se v nabídce objevil v roce 2013.

V roce 2009 se rozjel také kavárenský koncept McCafé, který zákazníkům nabízí kávové speciality společně se zákusky. V této chvíli je McCafé součástí třiapadesáti restaurací McDonald´s.

McDonald's v ČR

  • 20. 3. 1992 Otevřena první restaurace u nás
    V pražské Vodičkově ulici se do fronty na první burgery postavilo 11 000 zájemců.
  • 1993 Drive Thru
    Možnost se občerstvit během dlouhé jízdy, aniž by bylo nutné vystoupit z auta, dostali jako první řidiči na dálnici D1 u Velkého Meziříčí.
  • 1995 1. franšízant
    Koncept předávání restaurací do rukou zaměstnanců v České republice se realizoval poprvé právě v restauraci ve Vodičkově ulici, a to v roce 1995, kde se stal historicky prvním franšízantem u nás Karel Suk.
  • 1995 Vznik Happy Mealu
    Hlavní jídlo, nápoj, salátek a hračka.
  • 1997 McDonald's Cup
    Již 20 let podporuje McDonald's pohyb dětí skrze žákovský fotbalový turnaj pro kluky a holky z prvního stupně základních škol McDonald's Cup. Své začátky zde prožil například záložník Ajaxu Amsterdam a opora české reprezentace do 21 let Václav Černý.
  • 2000 Většina restaurací McDonald's v ČR je provozována franšízanty              Restaurace sítě McDonald's se stávají stále častěji rodinným byznysem.
  • 2002 Odhalení pamětní desky Raymonda Alberta Kroce ve Stupně
    Jen málokdo ví, že zakladatel společnosti McDonald's byl synem českého emigranta z Plzeňska. Pamětní desku tak naleznete ve vesnici Stupno, ze které jeho otec pocházel.
  • 2009 První McCafé v České republice
    Uspokojit chutě kávových labužníků se společnost rozhodla před osmi lety a otevřela první McCafé u nás.
  • 2009 Rychlé snídaně
    McDonald's od roku 2007 nabízí nejen burgery, ale také snídaně z čerstvých vajec a to po celé republice.
  • 2012 Otevření 75. restaurace
    Před pěti lety oslavila síť otevření 75. restaurace u nás. O pět let později jich je o dalších 20 více.
  • 2014 Bezlepkové produkty
    Společnost se stále snaží přizpůsobovat požadavkům zákazníkům a trendům ve stravování. V roce 2014 představila v McCafé první bezlepkový produkt.
  • 2015 Ještě rychlejší a pohodlnější
    Na podzim byla otevřena první restaurace nové generace s využitím samoobslužných dotykových kiosků.
  • 2016 Suroviny od českých dodavatelů
    V prémiových burgerech od léta 2016 najdete pouze české hovězí.

Změnilo se mnohé, současná nabídka fastfoodů je o dost širší než bývala, přibyly i další řetězce. Mění se i McDonald's. Upravuje nabídku, složení pokrmů i marketing. „Na začátku jsme představovali samotný koncept McDonald's, tedy místa, kde se všichni cítí dobře. Poté jsme se soustředili na představování produktů a v současné době je pro nás důležitá komunikace kvality našich surovin,“ říká Aleksandra Kovacevic, manažerka marketingového oddělení McDonald's.

Nicméně ve Vodičkově ulici najdete typický burger už pětadvacet let.

Galerie: Jak to vypadá v zázemí McDonald's

Zdroj: TZ McDonald's

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).