Hlavní navigace

Molekuly na mobilu prozradí vaše tajemství, co jíte i jaké berete léky

19. 1. 2017

Sdílet

 Autor: Pixabay.com / gm_pangtondevil, podle licence: Public domain
Váš telefon o vás prozradí mnohé a nejen proto, že je „chytrý“. Ví, jaký používáte opalovací krém, co jíte i že užíváte antidepresiva a mažete si nohy proti plísni.

Naše telefony jsou prý „chytré“ – umí nám říci vše o počasí a spočítat kroky, které za den ujdeme. Vědci ale zjistili, že i na těch méně chytrých ulpívají zbytky téměř čehokoliv, s čím během dne přijdeme do styku.

Váš telefon o vás prozradí mnohé a nejen proto, že je „chytrý“. Když pomineme to, jakou péči mu věnujete, jestli má odřené rohy, jaký typ jste si vybrali, jestli dáváte přednost vychytaným designovkám, nebo si vystačíte se zástupcem středního proudu, jaké aplikace jste si postahovali a kolik v něm máte nahrané muziky, jsou zde i jiné ukazatele. Vědci se v poslední době podívali na naše telefony trochu z jiného úhlu. Zkoumali mikroby a látky, které se na telefonech zachytí v průběhu dne, týdne i měsíců.

Budete se divit, ale mobil prý o vás prozradí to, co jíte, jak je na tom vaše zdraví a prý se dokonce dá zjistit, jestli telefon patří ženě nebo muži.

Telefony by mohly pomoci lékařům i policii

Vědecké závěry Národní akademie věd Spojených států amerických uveřejněné v Proceedings of the National Academy of Sciences prý mohou v budoucnu pomoci lékařům, ale například i při kontrolách na letištích a při kriminálním vyšetřování. Na našich telefonech totiž lze najít mikroskopické pozůstatky po jídle, které jíme, po kosmetice, ale také zde najdeme „zakódované“ informace o tom, jaká místa navštěvujeme. Při výzkumech se vědcům podařilo odhalit i zbytky po kosmetice, kterou majitel telefonu použil před celými šesti měsíci.

Váš telefon ví, že pijete kávu a máte rádi kořeněná jídla

Profesor chemie a biochemie na University of California San Diego School of Medicine Pieter Dorrestein se svým týmem pracoval s telefony devětatřiceti dobrovolníků. Na každém vymezili čtyři zkoumané body a pomocí hmotnostní spektrometrie zkoumali molekuly, které na mobilech ulpěly. Pomocí těchto informací se pokusili vytvořil „medailonek“ každého majitele telefonu.

Z léčiv, které uživatelé brali či používali, se jim podařilo odhalit protizánětlivé a protiplísňové kožní krémy a masti, přípravky proti vypadávání vlasů, antidepresiva i oční kapky.

Z potravin dokázali identifikovat pozůstatky citrusů, kofeinových nápojů, bylin a koření.

Na telefonech vědci našli i chemické látky, které se vyskytují v opalovacích prostředcích a sprejích proti hmyzu, a to dokonce měsíce poté, co je majitelé telefonu použili.

Amina Bouslimani, vědecká pracovnice Dorresteinovy laboratoře, říká, že pomocí telefonu lze uhodnout i pohlaví majitele. „Když jsme zkoumali molekuly, které na telefonech ulpěly, mohli jsme u jednoho třeba říci, že určitý telefon patří ženě, která používá velice kvalitní kosmetiku, barví si vlasy, pije kávu, dává přednost pivu před vínem, má ráda kořeněná jídla, léčí se s depresemi, používá opalovací krémy, v minulosti použila i sprej proti hmyzu a ráda tráví čas v přírodě.“

Je třeba vytvořit širší databázi vzorků

Vědci říkají, že aby byly tyto poznatky použitelné v praktickém životě, je třeba vytvořit mnohem širší databázi referenčních vzorků, která by kromě různých typů potravin měla obsahovat i vzorky oblečení, koberců, barev apod. Proto ve výzkumu neustávají a zkoumají, zda podobnými nositeli informací jsou i další osobní předměty, jako jsou například peněženky nebo klíče.

Věří, že v budoucnu budeme moci tuto technologii využít například ke zjišťování, zda je náš organismus vystavován zvýšenému množství toxinů třeba na pracovišti, nebo zda žijeme ve znečištěném životním prostředí.

Použité zdroje:

Proceedings of the National Academy of Sciences

Health.com

Health health.ucsd.edu

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Studentka Fakulty právnické Západočeské univerzity v Plzni. Jako redaktorka pracovala pro portál Nazeleno.cz a TopSrovnani.cz. Zajímá ji zdravý životní styl, problematika zdraví a vyvážené stravy, fitness.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).