Hlavní navigace

Na dovolené odpočívejte, práce neuteče

10. 8. 2012

Sdílet

 Autor: BeeConsulting
Pokud na dovolené hodláte nabrat svěží vítr do plachet, nechte své tělo odpočinout a nezatěžujte ho prací. Jak se vyhnout stresu i na dovolené poradí specialistka na lidské zdroje.

Mnozí z nás neumí o dovolené pořádně relaxovat a v myšlenkách se stále vracíme do zaměstnání. Své jednání si odůvodňujeme tím, že chceme být neustále v obraze, abychom se vyvarovali případných překvapení po návratu do práce. A přitom si tím ubližujeme, dovolená tak nebude sloužit k regeneraci sil a své tělo budeme dál ždímat. Specialistka na lidské zdroje Šárka Fričová poukáže na aktivity, které dokonale zkazí dovolenou. Přidá i možnosti, jak se práci na pláži nebo při horské túře vyhnout.

Čtěte dále: Jít do práce s vlhkým kašlem není fér

Firemní telefon vypněte

Řada zaměstnanců se chová na dovolené v podobném režimu, v jakém fungují v práci. Po telefonu sahají dřív, než spustí nohy z postele a sondují, kdo jim píše, kdo je sháněl. Neumí zkrátka odpočívat. Své jednání odůvodňují tím, že nechtějí vypadnout z denní rutiny, dále tím údajně předcházejí případným nemilým překvapením po návratu do práce. Na dovolenou odjíždějí se zapnutým pracovním telefonem s chytrými útrobami. Pro nabíječku se neváhají vrátit i z letiště a berou pracovní hovor i tehdy, sedí-li na hrbu velblouda. „Eliminujte tento negativní návyk a nekažte si chvíle volna. Uvolnění od celoroční přemíry komunikace není hřích, ale pravidlo zdravého rozumu,“ doporučuje Šárka Fričová, ředitelka společnosti BeeConsulting a specialistka na lidské zdroje, a dodává: „Možná se cítíte velmi identifikovaní s firemní kulturou, která vyžaduje stoprocentní výkon, na dovolené však pracujete pouze na svém odpočinku. V opačném případě žijete na dluh nebo zbytečně čerpáte energii z rezervních fondů. Po návratu do práce budete brzy unavení a podráždění.“

Čtěte také: Škodí open space zdraví? Každému svědčí něco jiného

Laptop a chytrý telefon na dovolenou neberte

Pokud si s sebou na dovolenou chytrý telefon přece jen vezete a máte jej k dispozici i pro soukromé účely, zkuste jej alespoň používat sporadicky a s rozmyslem. Nainstalování užitečných programů může být mnohdy přínosné a užitečné. V momentě, kdy ztratíte orientaci na dvacet kilometrů dlouhé třídě Míru v Ulánbátaru, GPS v mobilu začnete mít radši než vlastní ženu. Vyvarujte se však vyřizování pracovních e-mailů, i když vás budou svrbět prsty. Před odjezdem na dovolenou zadejte do poštovního klienta oznámení, že jste mimo kancelář a uveďte kontaktní údaje a jméno osoby, na kterou se mohou lidé v naléhavých případech obrátit. Sdělení „Jsem mimo kancelář“, které se odesílatelům bude objevovat v předmětu zprávy, berte na dovolené jako osobní mantru a podle toho se svým chytrým telefonem nebo notebookem také nakládejte. Velmi dobře před odjezdem funguje i odeslání e-mailu v rámci firmy: „Odjíždím na dovolenou, budu bez internetu i signálu…“

Špatně delegované pracovní povinnosti

Jestliže máte ve větší míře tendence na dovolené pracovat, může to poukazovat na jisté slabiny v organizaci firmy nebo v delegování pracovních povinností. „Před odchodem na dovolenou si proto jasně určete s kolegy i nadřízeným, kdo bude zastávat vaši práci a převezme za ni odpovědnost. Vyhýbejte se myšlenkám na vlastní nepostradatelnost a nestresujte se. Vězte, že kolegové vás během pracovní dovolené bez problémů zastoupí. Vaše krátkodobá nepřítomnost v práci by neměla funkčnost dobře zorganizovaného týmu nijak ohrozit,“ říká Šárka Fričová.

Čtěte dále: Muži versus ženy: Boj o klimatizaci

Mějte jasně definované termíny pro dovolenou

Odpočinek vám mohou zkomplikovat i nejisté nebo nepřesně formulované termíny pro čerpání vašeho volna. Není nic horšího než si objednat dovolenou a následně zjistit, že v daném termínu přijde největší zakázka roku a zaměstnavatel vás neuvolní. Důležité je rovněž vědět, že pokud vám do 30. června zaměstnavatel neurčil termín a rozsah dovolené, máte právo si ji určit sami. Udělejte si jasno ve vašem diáři a dohodněte se s nadřízeným, ať se nedočkáte souběžného termínu volna s vaším kolegou. Pokud dovolenou nevyčerpáte, nebudete ji muset ze zákona nastupovat. Vězte však, že proplacení nevyčerpané dovolené je možné výhradně a jen při skončení pracovního poměru. A pamatujete, „vypnutí“ na dovolené docení jak vaše tělo, tak rodinní příslušníci.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).