Na Damejidlo.cz našla inspekce falšované pokrmy

Falšované potraviny či jídlo nenachází inspektoři jen v obchodech nebo běžných restauracích. Tentokrát na něj narazili na známém rozvozu jídel Damejidlo.cz, v restauraci Kebab Atlas Montes. Na co přišli?

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila dva případy klamání spotřebitele u pokrmů nabízených pražskou provozovnou společného stravování Restaurace Kebab Atlas Montes, která inzerovala svoji nabídku prostřednictvím portálu www.damejidlo.cz.

Prý tradiční receptura. Ala kebab to bylo

Máte-li rádi kebab a neradi vysedáváte po restauracích, je pro vás rozvoz jídel správnou volbou. Pokud navíc narazíte na restauraci, která na sociálních sítích píše, že nabízí to nejlepší z italské a turecké kuchyně, pak u nich prostě musíte objednat. Zvláště podpoří-li své kuchařské umění větou: „Jestli jste ještě neochutnali pravý kebab, je nejvyšší čas to změnit, protože naši kuchaři Vám připraví ten nejlahodnější, z čerstvých surovin a podle tradičních receptur, na kterých si velmi lpí.“

Jak moc lpí na tradičních recepturách, se zřejmě chtěli přesvědčit i hladoví inspektoři ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), kteří si prostřednictvím webu Damejidlo.cz objednali pokrmy Doner Kebab Atlas /jen maso/ telecí maso a Pizza Atlas Montes s kebabem z telecího masa, které měly dle nabídky obsahovat telecí maso. Kontrolou přímo u výrobce bylo zjištěno, že pokrmy byly vyrobeny ze suroviny s názvem „Kebab z mletého masa MARDINI – Mleté maso navléknuté na otočný rošt s kořením ala Kebab (hluboce zmrazené)“. Telecí maso, které mělo být dle názvu pokrmů zastoupeno především, tak bylo obsaženo v pouhých 15 % kebabu.

Složení bylo následující:

Telecí maso 15 %, hovězí maso 20 %, krůtí maso 30 %, telecí tuk 15 %, kuřecí maso 8 %, koření (hořčice, celer), zvýrazňovač chuti: glutaman sodný, stabilizátor: guarové gumy, difosforečnany, trifosforečnany, dextróza, koření (maltodextrin, aromata, celer), aromata, aroma uzení, pšeničná mouka, droždí, sójový protein, zahušťovadlo: celulóza, glukóza, mražená cibule, laktóza, zelenina v prášku, mletá cibule, sušené byliny, hydrolyzovaná rostlinná bílkovina.

Provozovatelem a výrobcem pokrmů je Hassan Ait Tahar se sídlem restaurace na ulici Koněvova 958/69, 130 00 Praha. „SZPI uložila kontrolované osobě opatření, aby z webu neprodleně odstranila klamavé informace, a zahájí s ní správní řízení o uložení sankce,“ říká Radoslav Pospíchal ze SZPI.

Zdroj: TZ SZPI

2 názory Vstoupit do diskuse
poslední názor přidán 23. 10. 2016 22:54