Hlavní navigace

Muži při nachlazení trpí víc. Vlastní vinou

24. 11. 2009

Sdílet

Když onemocní muž, je to peklo. Alespoň si na to stěžuje řada žen, jejichž manželé uléhají do postele, sotva trochu zakašlou a spustí se jim rýma. Jenže pozor: vědci dokázali, že muži nesimulují ani nejsou větší bolestínci než ženy. Muži prý při chřipce skutečně trpí víc. Proč?

Nemocní muži trpí víc, protože neužívají správně léky. Přesněji řečeno – jsou poddávkovaní. Zamyslete se. Po čem sáhnete nejdřív, máte-li chřipku? Většina z nás si vezme Paralen, Panadol, Paralen plus, rozpustný Coldrex nebo další podobné léky, které umí tlumit teplotu, zmírnit svalové bolesti a potlačit další nepříjemné příznaky, které nemoc nejčastěji doprovázejí. Všechny tyto léky mají jedno společné: paracetamol. Tedy stejnou účinnou látku. Léky s kyselinou acetylsalicilovou, jako je Aspirin či Acylpirin, by ale neměly brát děti a lidé, kterým tento lék dráždí žaludek. A  proto je při chřipkách lékaři doporučují méně často než právě Paraleny a Panadoly.

Zázrak jménem paracetamol

paracetamol

Paracetamol je látka, která byla objevena už před několika desítkami let. Na trh s léky byl uvedený v roce 1953. Potíž je, že její dávkování do příbalových letáků k lékům se stanovovalo právě před čtyřiceti lety. Tehdy ovšem lidé vypadali jinak: byli jsme menší a hlavně štíhlejší. Tak se také stalo, že dávkování léku bylo nastaveno na jakéhosi univerzálního člověka o váze nanejvýš 70 kilogramů. A doporučuje se jedna tableta. Jenže dnes většina mužů váží mnohem víc a léky v doporučeném dávkování v krabičce jim nemohou účinně pomoci. Navíc v době, kdy je každý druhý Čech obézní. A také se až poněkud později zjistilo, že mužský organismus potřebuje silnější dávky léku.

Že jsou tedy muži poddávkovaní léky na chřipku, dokázala nejnovější vědecká studie, kterou minulý týden novinářům představil přednosta Farmakologického ústavu 2. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy Jan Švihovec. Lékař Miloslav Kršiak dokázal, že staré dávkování léku již není dostatečné a nezabírá. „V posledních dvaceti letech vzrostl výskyt nadváhy a obezity až na 52 procent pacientů,  což by se mělo zohlednit i při terapii a určování dávky paracetamolu,“ zní závěr jeho studie.

Zvládají muži nachlazení, virózu a chřipku hůř než ženy?

„Účinek léku s paracetamolem je vysloveně závislý na jeho dávce a optimální dávka je zase závislá na hmotnosti pacienta. Vzhledem k tomu, že drtivá množina mužů má hmotnost více než 70 kilogramů, jsou při léčbě poddávkovaní a tím i více trpí. A zbytečně,“ říká k tomu Švihovec. Zároveň dodává, že nejlepším řešením je rovnou nasadit vyšší dávku. U dávky 1000 miligramů pro dospělého člověka se podle něj dá zaznamenat okamžitě rychlejší pokles teploty. A to je podle něj cílem. Snížení horečky při chřipce je podle něj totiž důležité proto, že horečka nadměrně zatěžuje srdečně – cévní systém, což je problém hlavně u obézních lidí, kardiaků a starších lidí.

„Minimální odstup mezi dvěma dávkami je tři až čtyři hodiny, doporučená doba, kdy lék brát, je po šesti hodinách,“ řekl Švihovec. Podle něj by si proto každý, kdo si lék vezme, neměl až tak řídit příbalovými informacemi, ale měl by si nejdřív zjistit svou váhu a podle toho spočítat svou dávku léku (viz tabulka dole). U dospělých nad sedmdesát kilogramů by proto automaticky měl člověk brát po dvou tabletkách léku, nikoliv jeden, ten vzhledem k váze nemůže účinně zabrat. A to platí i u dětí, respektive mladých patnácti – či šestnáctiletých lidí, z nichž mnozí váží více než pětašedesát kilogramů.

Pozor, žádný lék není zcela bezpečný

Na tři věci je ale třeba dát si pozor: Jednak paracetamol ovlivňuje účinek očkovací vakcíny proti chřipce. Tedy snižuje u dětí účinek očkování, jak zjistili přednedávnem čeští vědci v čele s předsedou České vakcinologické společnosti Romanem Prymulou, který výzkum vedl. Takže nekombinujte očkování (nejen proti chřipce, ale třeba ani hexavakcínu, či další dětské očkování) s podáváním léku s obsahem paracetamolu u dětí. A to po dobu minimálně dvou týdnů po očkování. Jinak se činnost očkování snižuje až o třetinu.

Kromě toho by léky s paracetamolem měly být tabu pro těhotné ženy minimálně v prvním trimestru. A za třetí je třeba dát si pozor na jejich kombinaci s alkoholem.

alkohol

K poškození jater totiž stačí poměrně malá dávka, zhruba deset gramů léku, kterou vydatně zapijete pivem, vínem či jiným alkoholem. Mimochodem paracetamol a alkohol je kombinace, kterou si často vybírají k odchodu ze světa sebevrazi. Selžou jim játra. Alkohol v kombinaci s tabletkami paralenu totiž mění strukturu jater, jejich buňky odumírají a vznikne zánět jater, který se projevuje stejně jako žloutenka (takzvaná poléková žloutenka).

Jak si spočítat správnou dávku léku?

Vezměte si k ruce osobní váhu a tuto pomocnou tabulku: 

váha     věk      dávka léku        (v miligramech)

34 – 50 kg            10 – 14let              500

44 – 65 kg            13 – 16let              650

51 – 75 kg            14 až dospělost     750

67 – 100 kg            dospělí lidé         1000

A ještě jedno upozornění: maximální doporučená denní dávka léku je čtyři gramy, to znamená přibližně osm tablet. Vyšší dávky léku s obsahem paracetamolu už mohou působit toxicky na játra a může se rozvinout takzvaná poléková žloutenka.

Pramen: Farmakologický ústav 2. Lékařské fakukty UK v Praze

Autorka je redaktorkou MF Dnes

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).