Hlavní navigace

Muže uštkla zmije, skončil v nemocnici ve vážném stavu

26. 4. 2011

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Teplé počasí probralo ze zimního spánku i hady. Proto pozor v přírodě – letos dřív než jindy můžete šlápnout na hada a skončit v nemocnici, jako čtyřiadvacetiletý mladík z Opavy.

Teploty nad patnáct stupňů Celsia už trvají dlouho, a to je pro plazy signál k probuzení ze zimního spánku. Ostatně i přísloví říká, že „na svatého Jiří (24. dubna) vylézají z děr hadi a štíři“. Letos to platí beze zbytku.

Čtyřiadvacetiletého muže v Hořejších Kunčicích na Opavsku o víkendu uštkla zmije. „Muž krátce po uštknutí zkolaboval a nyní je ve vážném stavu v péči lékařů anesteziologicko-resuscitačního oddělení Slezské nemocnice v Opavě,“ informoval agenturu ČTK mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl. „S posádkou byl sice zprvu v kontaktu, jeho obtíže se však začaly rychle zhoršovat. Zasahující lékařka musela postiženého uvést do umělého spánku, zajistit jeho dýchací cesty intubací a připojit muže k umělé plicní ventilaci,“ uvedl Humpl.

Moravskoslezští záchranáři v letošním roce již třikrát zasahovali u pacientů, kteří byli uštknuti jedovatými hady. Zatímco v prvních dvou případech (na Bruntálsku a v Ostravě) šlo exotické plazy chované doma, v tomto případě šlo o hada, který se v našich zeměpisných šířkách vyskytuje běžně.

Mladík z Opavska zřejmě zareagoval na hadí jed anafylaktickým šokem (viz anafylaxe). Odborníci upozorňují, že při první pomoci po uštknutí hadem bychom neměli ránu vysávat, jak se někdy traduje; nijak to nepomůže a jed se tím přes sliznici úst jen rozšíří víc po těle. Stačí jen ránu zaškrtit pomocí kapesníku deset centimetrů nad a pod rankou a zavolat záchranáře, kteří dodají tělu speciální sérum.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).