Hlavní navigace

Musíme se nutně svlékat pro dobrou věc?

24. 11. 2014

Sdílet

 Autor: Projekt Hlídej si mě! / foto Petra Ficová
„Soukalová a Koukal se svlékli pro dobrou věc.“ „Nazí v boji proti rakovině.“ A navrch ještě „hlídač koulí“.

Že se svlékají zpěvačky, už jsem si zvykla. Jsou nahaté skoro všechny, tak se v panice svlékají i ty, co dokonce zpívat umí. (Uznání těm, co ještě zpívají oblečené.)

Když se před lety svlékly „holky z kalendáře“, usedlé Angličanky mezi pětačtyřiceti a smrtí, aby pomohly nemocnici, bylo to originální a šokující.

Dnes nahaté kalendáře a kampaně fotí studentky, političky, sportovkyně i farmářky. Nešokuje to nikoho. Přidávají se i muži (naši politici se zaplaťpánbůh zatím neosmělili).

Teď se tedy svlékli biatlonistka Gabriela Soukalová a badmintonista Petr Koukal.

Sportovci se svlékli, aby upozornili mladé lidi na význam prevence rakoviny

Tak praví reklama. Dvojice se zapojila do projektu Hlídej si mě, „jehož cílem je upozornit mladé lidi na riziko rakoviny prsu a varlat a zdůraznit význam prevence těchto onkologických onemocnění.“ Hlídat se mají prsa a koule, jak návodně a bez okolků značí názvy mobilních aplikací Ruce na prsaHlídač koulí. (Ten je vůbec dost neformální: „Říkají mi Hlídač Koulí a jsem tu proto, abych hlídal tvoje koule! Když si mě dáš do telefonu, tak ti ukážu, jak se samovyšetření provádí a jednou měsíčně ti budu připomínat, že je na čase se koulím podívat na zoubek.“)

Petr Koukal má s rakovinou varlat osobní zkušenost. O své nemoci otevřeně mluví a může u toho být i oblečený. Protože má co říct a ví jak (Více: Máte větší cenu než vaše auto). Jestli ty nahaté fotky přivedou někoho na preventivní prohlídku, fajn. Jen nevím, co vymyslíme dál, až tady budeme všichni lítat hambatí, aby si nás a našich ušlechtilých úmyslů vůbec někdo všimnul.

Mimochodem, marně hledám místo pro babičku v domově seniorů. Mám svléknout sebe, nebo ji, nebo by se to dalo vyřešit i jinak?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).