Hlavní navigace

Moštovna Lažany: Jablka jim prodávali i se psy

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz /Karel Choc
Bez konzervantů i cukru, a přesto svěží jako právě utržené jablíčko, takové jsou mošty z Moštovny Lažany. Zpracovávají tu výhradně česká jablka, i když do jejich váhy se někteří vykukové snaží zahrnout i čtyřicetikilového psa.

Na samé hranici Českého ráje, jen tři kilometry od Turnova, se v sympatické vesničce o dvou stech čtyřiceti obyvatelích rodí skvělé mošty i lahodné ovocné šťávy. Jak to víme? Jednou jsme ochutnali a nechali se zlákat na exkurzi do závodu s padesátiletou tradicí, kde si nehrají na chemickou laboratoř. S ředitelem Moštovny Lažany Milošem Hvězdou jsme prošli celou výrobu a cestou jsme si nechali vyprávět o historii firmy i procesu výroby a tajemství dobrých moštů.

Když prodávat jablka, tak i se psem

Kam jen oko dohlédne, tam se stromy pod tíhou jablek prohýbají. A je jedno, jestli koukáte podél silnice nebo skrze ploty do sadů. Jsme v Českém ráji, ráji sadařů a pěstitelů nejrůznějších odrůd jablek. V pánvi pod Ještědským hřebenem, Kozákovem a Klokočskými skalami se totiž leta letoucí ovoci velmi dobře daří. Proto není divu, že zde už v roce 1964 byla vybudována pěstitelská moštovna, do které jste si přivezli valník jablek ze zahrady a odvezli jste si vylisovaný mošt. „V rámci kolektivizace a vzestupu zemědělství se ale zdejší moštovna stala součástí zemědělské výroby. Historicky se zde vyráběl jablečný a rybízový mošt, na něj navázala výroba ovocných vín a po revoluci se zde postavila výrobna na rozpouštění cukru. Tenkrát jsme byli největší rozpouštěči cukru v České republice,“ vypráví Miloš Hvězda.

Kvůli cukrové politice však v roce 2004 přestal být rozpuštěný cukr lukrativní komoditou a lažanští se vrátili k výrobě moštů. Začali nejprve s jablečnými mošty, ale dnes už umí i hruškové, vinný mošt bílý, mrkev s jablkem a jablko s hruškou, které je neprodávanějším lažanským produktem. Všechny mošty jsou bez přidaného cukru, konzervantů a chemie, na což jsou v Lažanech náležitě hrdí. „Druhou kategorii našeho portfolia tvoří doslazované ovocné nektary, které obsahují čtyřicet až šedesát procent podílu ovoce a třetí kategorie jsou ovocné nápoje s dvacetiprocentním podílem ovoce,“ jmenuje Miloš Hvězda. Přičemž veškeré zpracovávané ovoce pochází, až na pomeranč, z českých sadů. Vozí se sem jablka z českých třídíren, z okolních sadů, ale i ze soukromých zahrad. Lidé přijedou i s autem na váhu, zváží se, ovoce vysypou do příslušného kontejneru a znovu se zváží. Rozdíl ve váze rovná se váze plodů. „Ale stávalo se nám, že na první vážení přijeli lidé se psem, kterého za váhou vypustili a jeli se zvážit prázdní… to víte, takový pes váží i čtyřicet kilo, ale když to někomu za to stojí…,“ popisuje nám českou vynalézavost Ilona Bartošová z Moštovny Lažany.

Omýt, rozdrtit, vylisovat a šup do lahve

Sezona tu trvá od července od května. Jen za loňský rok odtud vyexpedovali jeden a půl milionů lahví za bratru třicet milionů korun. Během jednoho dne tu zvládnou vyrobit deset tisíc litrů moštů. „Výtěžnost jablek je dnes k sedmdesáti procentům, ale na jaře, když se zpracovávají skladovaná jablka, která jsou vydýchaná, je výtěžnost třeba jen čtyřicet procent,“ říká ředitel Moštovny Lažany.

My jsme při naší exkurzi měli štěstí na výrobu hruškového moštu. Venku se ovoce třídí a za pomocí pásů dostává do zděného kónického boxu, v jehož středu je splavován čerpadlovou smyčkou do žlabu, odkud ovoce putuje do pračky. Několik kartáčů zde po dobu asi pěti minut ovoce důkladně sprchuje a čistí, aby se mohlo přesunout do drtičky. Čerpadlo pak skrz tenké trubky tlačí rozdrcené hrušky (jablka, mrkev…) do vedlejší místnosti na nejúžasnější stroj celého závodu, kterým je kontinuální síťopásový pomalochodný lis. Jde o zhruba čtyři metry vysoký stroj s mnoha hydraulickými válci a dvěma sítovými pásy. Na spodní pás se dávkuje rozdrcené ovoce, aby bylo vzápětí překryto druhým síťovým pásem a posouváno na válce. Neustálým tlakem, posouváním a utahováním se lisuje mošt, který stéká do nádrže pasteru. Jeden den se lisuje, do lahví se stáčí až druhý den.

Chválu lažanští sklízí i za využití bioodpadu, který vzniká z lisování. „Vozíme ho do bioplynky, kde se tak dále zpracovává,“ vysvětluje Miloš Hvězda.

Jak to, že Lažany koupíte všude?

„Není dobré zaměřit se v prodeji na jeden segment, ale určitě je lepší pokrýt většinu. Proto dodáváme mošty jak do restaurací, tak i do menších obchodů, benzinek a řetězců. Přestože zásobením některých řetězců jdeme i do mínusu, pomáhají nám dělat objem a rozředí naši režii. Pokud bychom do řetězců nedodávali, všechny ostatní výrobky by se nám zdražily,“ vysvětluje Miloš Hvězda. Takhle si přímo v podnikové prodejně v Lažanech můžete koupit litrovou lahev moštu za dvacet pět korun, v obchodních centrech kolem třiceti, ale pozor na farmářské trhy, tady jsme lažanský mošt viděli za čtyřicet pět.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).