Hlavní navigace

Mořská houba – na mytí i místo tamponu. Šílené?

26. 8. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Mořská houba je oblíbený suvenýr. Pro mnohé však představuje zázrak, který vyléčí celou řadu neduhů, funguje jako peeling, a dokonce nahradí menstruační tampon. Co je na tom pravdy?

Mořské houby se ve velkém prodávají v téměř každém přímořském letovisku. Mnozí jsme si svoji houbu přivezli domů – přeci jen je to trochu exotika a vedle ostatních suvenýrů, nejrůznějšími plyšáky počínaje a tričkem I love Mallorca konče, působí tak nějak praktičtěji. K čemu se ale dá taková mořská houba využít a jak prospívá našemu organizmu?

U prodejců, kteří mořskou houbu nabízejí, se dozvíme, že se jedná téměř o zázrak. Na naši kůži údajně působí antisepticky, antivirově, dezinfekčně. Díky obsaženému jódu posiluje funkci štítné žlázy. Masáž mořskou houbou eliminuje strie… zní to téměř pohádkově. Ale co je na tom pravdy, je otázkou druhou. Mě samotnou tato otázka zajímala už proto, že se mi představa mořské houby jako přírodní alternativy k syntetickým houbám, i kdyby byla pravda třeba jen polovina z deklarovaných benefitů, docela zamlouvá. Na druhou stranu i mořská houba stejně jako jakýkoliv jiný dar přírody skýtá i svá úskalí.

Problém s jódem

Co se týče obsahu jódu a jeho působení na organizmus, nabádá dermatoložka Marie Finsterlová k opatrnosti. Vyrovnávání hladiny jódu je poměrně složité a jak jeho nadbytek, tak nedostatek může způsobit vážné problémy.

MUDr. Marie Finsterlová

Působila v Thomayerově nemocnici v Praze a na Dermatovenerologické klinice nemocnice Na Bulovce v Praze.

Založila Ambulanci pro choroby kožní a pohlavní, Centrum estetické a laserové dermatologie  v Čáslavi (www.dermatolog.cz).

Je členkou odborných společností, autorkou publikace Péče o kůži a vlasy (vyd. Grada, 2001), publikuje v odborném tisku a přednáší na odborných fórech. Přispívá populárně naučnými články do mnoha novin a časopisů.

Kromě toho navíc nelze s určitostí říci, kolik jódu mořské houby obsahují a kolik se následně vstřebá. „Nikde nejsou k dispozici relevantní údaje o skutečném množství molekul jódu v konkrétní houbě. Navíc až osmdesát procent jódu přijatého potravou (nikoliv přes kůži) se vyloučí močí, zbytek stolicí, potem a vodními párami v dechu,“ říká lékařka a dodává: Jód ve zdravotnických dezinfekčních přípravcích používaných při poraněních apod. se vstřebává ve větší míře jen v případě ošetřování sliznic. Ačkoliv mořské houby jód obsahují, nelze s určitostí říci, že mohou působit na funkci štítné žlázy. Na druhou stranu je to možná i dobře – kdo již někdy navštívil endokrinologickou ordinaci a radil se se svým endokrinologem o korekci funkce štítné žlázy, jistě potvrdí, že to není zrovna „legrace“.

Antiseptické účinky mořské houby

Dermatoložka je mírně skeptická i v otázce antiseptických účinků mořské houby. Ve skutečnosti totiž nelze dohledat žádný antiseptický či antibakteriální atest, který by danou vlastnost mořských hub dokládal. Jinak řečeno – toto znamená, že žádná certifikovaná laboratoř nedoložila, že by houby hubily škodlivé streptokoky, stafylokoky, kvasinky, apod.

Nicméně i přes tuto skutečnost nelze dané účinky vyloučit – nikdo neprokázal ani opak. Odbornice ale varuje především pacienty s atopickým ekzémem, lupénkou, zánětlivými formami akné a dalšími kožními nemocemi, kteří právě nejčastěji tyto alternativy běžné osobní hygieny vyhledávají, aby byli opatrní. Používání mořské houby má svá pravidla. Pokud je nedodržíme, může způsobit větší škodu než užitek.

Nutná je dobrá dezinfekce houby

Doporučené způsoby dezinfekce obvykle odpovídají tomu, že se s používáním mořské houby „navracíme k přírodě“. Můžeme se tedy dočíst o nejrůznějších ekologických způsobech čištění houby. Otázkou ale je – stačí to?

V první řadě je třeba houbu nechat po každém umytí proschnout a nejméně jednou za dva týdny ji vyčistit. Nejrozšířenější metodou je čištění ve vodě a octě (v poměru 2:1 či 3:1). Existují ale i další způsoby. MUDr. Finsterlová by ale i v tomto případě preferovala opuštění zcela přírodní cesty a volila mírnou dezinfekci: „Doporučené způsoby dezinfekce houby – oplach octovou vodou, solnou vodou, čajovníkovým olejem – bych v některých případech považovala za nedostatečné, a i přes popisované antibakteriální účinky houby by se taková houba sama mohla stát zdrojem infekce (podobně jako třeba líčidla, kosmetické houbičky, štětce apod.). Nedokáži však říci, co by s takovou houbou udělala jemná ve vodě rozpustná dezinfekce, ale myslím si, že nic.“

Mořská houba působí příznivě na čerstvé strie

Nelze ale vyvrátit exfoliační (peelingové) účinky mořské houby. Mytí přírodní mořskou houbou je příjemným zážitkem. Houba nasaje velké množství vody a změkne. I díky tomu si mytí s ní oblíbíme. Nejedná se o příliš hrubý peeling, na jaký můžeme být zvyklí u komerčně nabízených peelingových přípravků. Mořská houba je jemná, o to spíše je ale vhodnější pro každodenní použití.

Především ženy ale pravděpodobně zajímá „zázračné“ působení mořské houby na strie. Bohužel většina žen až příliš dobře ví, že již existující strie jsou nesmazatelnou stopou na našem těle. Mořská houba však může působit na ty teprve vznikající. „Mechanický peeling prováděný mořskou houbou může pomoci zlepšit vzhled čerstvých strií a jizev a pomoci v mechanické očistě pokožky (už ze samé podstaty jeho principu),“ říká Marie Finsterlová. Nicméně upozorňuje na to, že pouze mořská houba a voda není k osobní hygieně dostačující. Doporučuje doplnění o jemné neparfemované a nepěnivé mýdlo.

Mořská houba jako přírodní varianta menstruačních tamponů

Zatím ale byla řeč o použití mořské houby pouze místo klasické mycí houby. Ženy hledající alternativu ke klasickým metodám osobní hygieny ale zašly ještě dále. Záměrně mluvím o ženách – mořské houby jsou totiž doporučovány i jako přírodní varianta menstruačních tamponů.

Pro někoho je to už možná trochu silná káva, nejde ale o předsudky? Za hlavní přednosti pro použití houby místo tamponů se uvádějí její větší snášenlivost pokožkou a snadné přizpůsobení tělu konkrétní ženy. Samozřejmě i zde je hlavním problémem otázka hygieny. Dermatoložka o užívání mořské houby jako menstruačního tamponu říká: „Teoreticky tomu brání snad jen zvyklosti a předsudky každé menstruující ženy. Všechny novinky byly a budou přijímány s rezervou, dokud jsme je nevyzkoušeli, třeba i menstruačním tamponům z mořské houby přijdeme na chuť. Opět bych jen upozornila na dodržování doporučených hygienických zásad při nakládání s houbou, její pravidelné dezinfikování a častější výměnu.

Mořská houba je určitě zajímavým suvenýrem, který si můžeme přivézt z dovolené u moře. Ačkoliv od ní nemůžeme očekávat zázraky, při správné péči nám rozhodně neuškodí. Naopak. Jemná exfoliace přináší naší pokožce již zmiňované výhody. Ačkoliv pro většinu deklarovaných benefitů neexistují vědecké podklady, nelze s určitostí říci, že tak mořské houby nepůsobí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Studentka Fakulty právnické Západočeské univerzity v Plzni. Jako redaktorka pracovala pro portál Nazeleno.cz a TopSrovnani.cz. Zajímá ji zdravý životní styl, problematika zdraví a vyvážené stravy, fitness.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).