Hlavní navigace

Mlékem proti kocovině, hypertenzi i obezitě

15. 6. 2012

Sdílet

Zapomeňte na růžovou pilulku a po prohýřené noci sáhněte do lednice. Lékařka prozradí, jak mléko zamete s kocovinou.

Málokterá potravina dokáže vzbudit takové emoce jako mléko. Otázka: „Mléko ano, nebo ne?“ se už začíná rovnat evergreenu: „Co bylo dřív, vejce, nebo slepice?“ Nikdo vám neřekne zaručenou odpověď, ale oba tábory mají v rukávech mnoho rozumných argumentů. Proč by mléko mělo hrát důležitou roli v našem životě a se kterými nemocemi si dokáže poradit, prozradí lékařka Karolína Hlavatá.

Diagnóza: kocovina, léčba: mlékem

Že mléko obsahuje vitamin D, důležitý pro zuby a kosti, je obecně známá pravda. Že by mléčné výrobky měly konzumovat těhotné ženy, aby snížily riziko vzniku zubního kazu u dětí už v raném vývojovém stadiu, už se do našeho podvědomí také vžilo. Ale že by mléko pomáhalo od následků bujaré noci s alkoholem v ruce? Světe, div se, může to tak být. Bílý nápoj podle zastánců mléka v těchto případech snižuje kyselost žaludku a doplní ztráty vitaminů. „Navíc jsou prokázány příznivé účinky mléčných výrobků – především těch zakysaných, jako jsou jogurty a kefíry – na střevní mikroflóru. Proto zní logicky, že nám mléčné výrobky průběh kocoviny ulehčí,“ říká Karolína Hlavatá.

Stejný důvod stojí i za podporou mléka při léčbě průjmů. Jak potvrzuje odbornice na výživu, konzumace jogurtu v průběhu léčby antibiotiky snižuje výskyt a závažnost průjmů. Mléčné výrobky obsahující Lactobacily také omezují závažnost rotavirových průjmů u dětí a mají své uplatnění i v prevenci respiračních onemocnění u dětí.

Mléko obsahuje:

  • lehce stravitelný tuk
  • bílkoviny (přibližně 3,2 %)
  • vitamíny B1, B2, B6, A, E, K, D, C
  • minerální látky – fosfor, draslík, hořčík, sodík, chlór, síru
  • stopové prvky – vápník a jód

Někteří odborníci dokonce na kocovinu doporučují studené kakao, které stejně jako mléko, zklidní podrážděný žaludek, doplní ztráty tekutin a navíc díky obsaženému cukru doplní energii. Přestože to všechno zní jako snadná rada, jak se zbavit třeštící hlavy a žaludku na vodě, neexistují žádné vědecké studie, které by se účinkem mléka na příznaky kocoviny zabývaly. Ale za zkoušku nic nedáte.

Připijme si na vosí pasy, mlékem

Plavková sezóna klepe na dveře, optimální čas nakoupit pár krabic mléka a vyrazit do boje proti špekům. „V případě obezity se uplatňují především nízkotučné mléčné výrobky, které mají relativně málo energie a díky obsaženým bílkovinám velmi dobře zasytí,“ upřesňuje lékařka.

Další významnou složkou mléka je vápník, u kterého byl opakovaně prokázán pozitivní efekt na hubnutí a složení těla. Pozitivní vliv zvýšeného přísunu vápníku na úspěšnou redukci váhy potvrzuje i server Stop obezitě (www.stob.cz): „Bylo zjištěno, že při dodržování doporučených dávek pro příjem vápníku (zejména u žen ve středním věku) se riziko přibývání na váze výrazně snižuje, a dokonce dochází k mírnému poklesu váhy. Při zvýšení denního příjmu vápníku ze 400 mg na 1000 mg lidé zhubli během jednoho roku v průměru o 4,9 kg.“ Stále platí, že nejvyšší využitelnost vápníku je z mléčných výrobků a nejmenší z rostlinných.

Ochromte hypertenzi 

Vysoký krevní tlak je hlavním rizikovým faktorem pro rozvoj cévní mozkové příhody, ischemické choroby srdeční, srdečního selhání a poškození ledvin.

„Studie ukazují, že mléčné výrobky se svým vlivem mohou podílet na poklesu krevního tlaku. Za tento pozitivní účinek je zodpovědný především vápník, vitamín D, draslík, fosfor a bioaktivní peptidy obsažené v mléce,“ popisuje odbornice příznivé působení mléčných výrobků na vysoký krevní tlak. Pokud trpíte na hypertenzi a odpíráte si nejen mléčné výrobky, ale i vitamín D v běžné formě, svému tělu neulehčujete. „Nízká hladina vitaminu D totiž aktivuje mechanismus, který má za následky zvýšení krevního tlaku. Nepřímým účinkem na tlak je zadržování vody a sodíku v organismu,“ varuje Karolína Hlavatá.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).