Hlavní navigace

Mistři nealko koktejlů: S červenou řepou v drinku by nás před dvaceti lety hnali

7. 7. 2016

Sdílet

 Autor: Mattoni
Vítězem nedávného mistrovství světa v míchání nealko koktejlů se stal Ladislav Doboš ze Slovenska. Druhé místo získal Čech Achim Šipl. Jaké koktejly dělají ti nejlepší?

Absolutním vítězem mistrovství světa v míchání nealkoholických drinků Mattoni Grand Drink 2016 byl vyhlášen slovenský barman Ladislav Doboš. V napínavém barmanském finále před zraky zaplněného Staroměstského náměstí při zábavné hudební show Mattoni koktejl festival umíchal ten nejlepší drink s názvem A Touch of Spring.

Kombinace mrkve, anýzu a fenyklu svou chutí přesvědčila odbornou porotu a Ladislav Doboš tak převzal cenu z rukou ředitele Karlovarských minerálních vod Alessandra Pasqualeho a viceprezidenta IBA pro Evropu Pepe Dioniho.

Druhé místo mezi barmany z celého světa vybojoval český reprezentant Achim Šipl. S mistry nealko koktejlů jsme mluvili o tom, jak vzniká prvotní nápad pro nový koktejl i o módních trendech v míchaných nápojích.

Ladislav Doboš (vlevo) a Achim Šipl

Ladislav Doboš (vlevo) a Achim Šipl

Co pro vás znamená úspěch na mistrovství světa v míchání nealkoholických drinků Mattoni Grand Drink 2016?

Ladislav Doboš: Je to obrovská pocta a neskutečně příjemný pocit, že jsem ve své kariéře dosáhl takto obrovského úspěchu. Navíc poté, kdy jsem do soutěže šel s malou dušičkou. Jsem rád hlavně za zkušenosti, které bych na žádné jiné soutěži nezískal.

Achim Šipl: Je důležité zmínit důležitost účasti ve světovém finále jako takovém, což je neuvěřitelná zkušenost pokaždé, když se tam dostanu. Pro mě osobně je to další neuvěřitelný úspěch a jsem moc šťastný, že to dopadlo takhle vysoko. Pro mé partnery je to důkaz, že spolupracují se správným člověkem.

Jakým způsobem a jak dlouho ladíte podobu nového koktejlu?

Ladislav Doboš: Při vytváření koktejlu je pro mě nejdůležitější prvotní popud, tedy myšlenka, na jaké bázi budu stavět svůj budoucí nápoj. V případě A Touch of Spring tento popud přišel během sledování pořadu o vaření, když soutěžící použil jako přílohu mrkvovo-skořicové pyré. V tom momentě jsem si řekl, hlavně poté, co mu tuto přílohu pochválili, že si zvolím mrkev se skořicí jako základ nápoje. Později jsem zjistil, že v tekuté podobě to není až tak dobrá kombinace, ale to už jsem pracoval i s fenyklem a ten se pak ukázal jako dobrá volba.

A Touch of Spring

Vítězný koktejl A Touch of Spring

Recept vítězného koktejlu Mattoni Grand Drink 2016 

Složení:

  • 5 cl 100% mrkvové a jablečné šťávy ZDRAVO
  • 1 cl posilujícího nápoje ze zázvoru a citronové trávy BOTTLE GREEN
  • 1 cl anýzového sirupu MONIN
  • 0,5 cl čerstvé citronové šťávy
  • 25 g čerstvého fenyklu
  • 10 cl perlivé minerální vody MATTONI

Ozdoba:

Mrkev, anýz, fenykl, ředkvička a červená řepa

Postup přípravy:

Do sklenice nasypeme led, abychom ji vychladili. Led opět vysypeme a do sklenice vložíme nakrájený fenykl, ten ještě ve sklenici podrtíme.  Do šejkru nasypeme led, přidáme mrkvovo-jablečnou šťávu, posilující nápoj ze zázvoru a citronové trávy, anýzový sirup a citronovou šťávu a vše pečlivě v šejkru promícháme. Do sklenice s fenyklem přisypeme led a zalijeme připravenou směsí. Dolijeme perlivou Mattoni, ozdobíme a můžeme podávat.

Takže je velmi individuální a těžké říci, jak dlouho na nápoji pracuji. Někdy vítězná kombinace chuti přijde po pěti, osmi variantách, jindy to trvá desítky pokusů a omylů. Důležité je vědět a uvědomit si, kdy už to daný den stačí a nechat to na jindy. Sice se jedná o nealko nápoj, ale i tak po několika ochutnáváních lidský jazyk otupí a nedokáže až tak přesně ohodnotit chuťové vlastnosti nápoje.

Achim Šipl: To je různé, někdy mě inspiruje hudba, někdy jen tak ulice a někdy čerpám ze zkušenosti. Neustále koukám kolem sebe a stále si pořizuji nový inventář a různé poháry či sklenice. Je to takový kontinuální vývoj. Pak samozřejmě přijde zadání soutěžní a v tu chvíli tohle všechno zúročíte. No a někdy je drink hotový hned a naopak někdy ho vymýšlím až do posledního možného termínu.

Jak se vymýšlejí názvy koktejlů? Má to nějaká pravidla?

Ladislav Doboš: Někdy se název váže k základní surovině nebo vzhledu, případně designu nápoje. Jindy může název ovlivnit i organizátor soutěže, když v pravidlech uvede, že se název drinku má vázat například k místu nebo značce suroviny, která je spoluorganizátorem dané soutěže. Jindy je to jen a jen na barmanovi, jeho uvážení a šikovnosti dát nápoji originální název. Já jsem třeba začátkem roku na jedné soutěži vyhrál druhé místo s drinkem, jehož název byl Cindernella; v tomto názvu bylo zakomponované jméno mé dvouleté dcerky. Název A Touch of Spring přišel jaksi spontánně poté, co jsem ho poprvé namíchal ve finální podobě.

Achim Šipl: Vymyslet název bývá někdy složitější, než vymyslet drink samotný (smích). Jméno může mít vztah k surovinám, k příběhu, k momentu vzniku, ale taky to může být název přinášející štěstí apod.

Dá se vůbec odhadnout, kolik nealko koktejlů celkem existuje? A kolik jich umíte vy namíchat?

Ladislav Doboš: Těch nápojů je celosvětově neskutečné množství a ovládat všechny receptury by bylo nemožné. Ale jako u alkoholických nápojů je v poslední době trendem sáhnout po receptuře, která už tu byla, a nějakým zajímavým způsobem ji vylepšit, obohatit. Je také velmi těžké říct, kolik nápojů dokážu namíchat já sám. Ale dovolím si tvrdit, že to určitě budou desítky.

Achim Šipl: Určitě řekl bych, že nekonečně. Nealko se pije mnoho a mnoho a mnoho a mnohokrát častěji než alko. Nealkoholických surovin je prostě nekonečně… A kolik jich umím namíchat? Tak to dneska úplně nefunguje… Je potřeba se vyznat v chutích, surovinách, funkčnosti surovin, v senzorice chuti a podobně. V tu chvíli můžete míchat všechno. Já většinou míchám jen své drinky, protože každý den za barem už nepůsobím. Nealko Mojito ale umím (smích).

O který koktejl je největší zájem a který je váš favorit a proč?

Ladislav Doboš: Nemám jednoznačného favorita. Je to velmi složité, asi jako kdybyste chtěli okouzlit bar plný zákazníků jedním jediným drinkem. Každému naráz se vyhovět nedá. Jak se říká – sto lidí, sto chutí.

Achim Šipl: To je zkrátka různé a taky je to častá otázka… Záleží na typu baru, ročním období, módní vlně apod. Celkově samozřejmě pořád fungují světoznámé evergreeny, ale naši hosté čím dál více chtějí objevovat. Zájem je teď o zdravé anebo funkční drinky a také o používání superpotravin. V alko sekci aktuálně hodně funguje kategorie sour a to je momentálně i můj favorit.

I v oblasti nealko koktejlů se tedy objevují nějaké módní vlny? Odrážejí se v nich například trendy zdravé výživy?

Ladislav Doboš: Tak jako v mnohých jiných odvětvích života, i ve světě nealko nápojů se barmani snaží držet krok s dobou a novými trendy. Ty aktuální se víceméně zaměřují na zdravý životní styl, což znamená, že sahají po kvalitních čerstvých surovinách, ať už se jedná o ovoce, zeleninu, bylinky, nebo dokonce čerstvé šťávy. Také se v poslední době celkem daří nápojům, jejichž základ tvoří čajový výluh, který pochází z vysoce kvalitních čajových lístků.

Achim Šipl: Ano, rozhodně. Hlavně se barmani nesmí bát je uchopit. Červená řepa v drinku byla před dvaceti lety nemyslitelná.

Je nějaký rozdíl, když připravujete koktejl na soutěži a běžně pro hosty?

Ladislav Doboš: To určitě je, protože za barem jde v drtivé většině případů o rychlost a barman musí častokrát i improvizovat. Zatímco na soutěži míchá předem připravenou recepturu, ale na druhé straně je tu větší stres a hlavně se obrovský důraz klade na preciznost práce.

Achim Šipl: Na soutěž je potřeba ten drink a práci trochu vyšperkovat, v běžném provozu na to není čas. Chuť je ale vždy vyladěná.

Když si bude laik chtít připravit doma některý z vašich koktejlů, stačí mu obyčejný šejkr? Poradíte nějaký trik pro úspěšnou domácí přípravu?

Ladislav Doboš: Obyčejný šejkr jistě postačí, dokonce při přípravě nealko nápojů, zvlášť limonád a domácích ledových čajů úplně postačí velký skleněný džbán, ve kterém se ingredience skvěle smíchají. Pokud ale máte možnost a chuť na nějaký zajímavý nealkoholický nápoj vhodný na léto, tady je jeden můj oblíbený: půlku limetky nakrájejte na kostky, vložte do sklenice o objemu aspoň 0,4 litru, přidejte čajovou lžičku hnědého cukru a rozdrťte pomocí drtítka. Přidejte ledovou tříšť až po okraj sklenice, zasypte podle chuti mletou skořicí a toto všechno zalijte jablečnou šťávou, pokud možno čerstvou. Na závěr všechno pořádně promíchejte, doplňte ještě ledem a do sklenice vložte dvě silnější brčka. A nápoj jménem Virgin Apple Caipirinha je na světě. Na zdraví!

Achim Šipl: Určitě stačí. Už jsem dělal i různé jednoduché drinky, pro domácí použití, kde se šejkr nepotřebuje. Jako například Fresh Shorle, což je jablečná šťáva s minerální vodou a plátky okurky, smíchané rovnou na led ve sklenici. A tip? Pro každý drink platí, že musí mít vyvážený poměr kyselé a sladké chuti. A určitě nezapomeňte na led!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).