Hlavní navigace

Mistři bramborového salátu

21. 12. 2010

Sdílet

Kde se tenhle symbol Vánoc vzal? Dřív se složení měnilo podle finančních možností, dnes spíš podle tradice a chuti. Letošní „salátoví mistři“ do něj dávají fazolové lusky. Jaký je recept?

Bramborový salát neodmyslitelně patří k českým Vánocům. Zatímco v případě kapra jsme ochotni udělat výjimku a tradiční kapří řízky smažené v trojobalu nahradit jiným masem nebo dokonce jinou tepelnou úpravou, bramborový salát už po generace zůstává stejný. Recept na ten „nej“ střežíme jako oko v hlavě.

Navíc příprava bramborového salátu na rozdíl třeba od vánočního cukroví není v českých domácnostech doménou žen, ale často se do něj pouštějí pánové tvorstva s tím, že tak dobrý salát jim žádná ženská přece nemůže připravit. V některých rodinách dokonce každoročně dochází k soubojům o to, která varianta bramborového salátu je lepší. Tchýně je přesvědčena, že samozřejmě ta její, a snacha naopak nechápe, co by na něm mělo být tak skvělého. Případně naopak.

Podle mých skromných odhadů existují stovky, možná tisíce variant tohoto pokrmu. Jejich přesný počet však zjistit nelze. Jednotlivé recepty se liší jak v použitých surovinách, tak v jejich poměru i „tajných přísadách“. Někdo dává přednost sterilované zelenině a nepohrdne ani kupovanou, jiný trvá na domácích zdrojích a zeleninu si sám vaří ve speciálním nálevu s kořením. Pro někoho je bramborový salát nemyslitelný bez nadrobno nakrájeného celeru, další ho nemůže ani cítit. V některých receptech nesmí chybět lák od okurek, jinde nasládlá jablíčka či dokonce jemně zauzený šunkový salám.

Přečtěte si: Růžovou šunku „dělá“ chemie

Najít dnes na uzenářském pultu dobrou a kvalitní šunku není jen tak. Proč je tak růžová? A proč by se dala ždímat? „Čím méně masa, tím více vody,“ říká odborník. 

Učte se od mistrů

Kdybyste náhodou měli pocit, že bramborový salát, který jíte třeba na návštěvě (vašeho receptu se to samozřejmě netýká), se dá nějak vylepšit, můžete se inspirovat od skutečných mistrů. Na první adventní neděli se ve středočeském Mratíně každoročně koná Mistrovství ČR v přípravě bramborového salátu – Hellmann´s Cup. Letos se ho účastnilo 24 týmů z celého Česka a připravovalo nejrůznější varianty vánoční klasiky.

V loňských ročnících se objevil i bramborový salát s hoblinkami parmazánu, česnekovými klíčky nebo třeba ředkvičkami. „Co se použitých surovin týká, fantazii se meze nekladou. Porota ochutnávala salát s bambusovými výhonky, ochucený medem ale i ozdobený slaninou v čokoládě,“ popisuje Zdeněk Novák, organizátor akce. Každý rok přijíždí do Mratína více a více týmů, složených jak s kuchařských profesionálů, včetně těch budoucích, tak z amatérů. „Přihlásit se může každý, kdo dokáže složit tříčlenný soutěžní tým a je přesvědčený o tom, že zrovna jeho salát je ten nejlepší,“ dodává pořadatel.

U všech salátů se hodnotí jejich příprava, včetně dodržení technologických a hygienických postupů, a také vzhled, chuť, vůně, celkový dojem a samozřejmě originalita. „Nijak neomezujeme soutěžící v jejich tvůrčí činnosti a naopak vítáme každého, kdo se chce pustit do přípravy bramborového salátu,“ popisuje Zdeněk Novák. Nejvíce ho těší účast mladých kuchařů, kteří se na svou profesní dráhu teprve připravují. „Na studentských týmech je vidět obrovské zapálení a touha vyhrát. Pro ně jde o prestižní záležitost, a tak do bramborového salátu dají to nejlepší ze sebe,“ pochvaluje si.

Letošním vítězem se stal tým učitelů Střední školy řemesel a služeb z Děčína s Francouzským bramborovým salátem. A jeho „tajná přísada“? Možná vás to překvapí, ale jsou to fazolové lusky a worcestrová omáčka. Recept na něj naleznete níže.

Vítězný recept:

  • 700 g vařených brambor
  • 150 g vařené mrkve
  • 100 g vařených fazolových lusků
  • 200 g hrášku
  • 100 g sladkokyselé okurky
  • 20 g jablka
  • sůl
  • citronová šťáva
  • worcester
  • mletý pepř
  • 550 g majonézy

Baví vás vaření? Pojďte s námi KE SPORÁKU

Kde se vzal bramborový salát?

Kořeny „českého bramborového salátu“ sahají do carského Ruska poloviny 19. století. V té době v Moskvě fungovala luxusní restaurace Hermitage s belgickým šéfkuchařem Lucienem Olivierem. Ten pro své zákazníky z vybrané společnosti začal připravovat speciální pokrm z vařených brambor, majonézy, vařených vajec, kyselých okurek a dalších vzácných ingrediencí. Mezi ně patřily křepelky, aspik, raci, uzený jazyk a také kaviár. Vzhledem k obsahu drahých přísad byla cena pokrmu vysoká a mohli si jej dovolit jen ti nejbohatší. Šéfkuchař nikdy neprozradil recept na svou majonézu a ostatní kuchaři se jen mohli dohadovat, co do ní vlastně dává.

 V roce 1883 Lucien Olivier zemřel, jeho rodina odešla z Ruska na začátku 20. století a recept na „ruský bramborový salát“ vzala sebou. Salát pod názvem ruský se tak dostal do španělské, francouzské, ale i italské kuchyně. Vzhledem k cenám některých surovin se ale původní receptura měnila s ohledem na finanční možnosti těch, kteří jej připravovali.

Kdy se bramborový salát objevil u nás? Podle některých pramenů se k nám dostal spolu s ruskými emigranty za první republiky, jiné však uvádějí, že  připutoval až s Rudou armádou na konci druhé světové války. Tehdy byl ale znám s kousky naloženého kyselého sledě. Historickou jistotu však nebudeme mít nikdy. Potřebujeme ji ale? Stejně si každá rodina dělá svůj originální bramborový salát.

Co do bramborového salátu patří podle vás?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).