Hlavní navigace

Ministr zdravotnictví: Konopí neléčí. Říká se to

25. 3. 2013

Sdílet

 Autor: Isifa/Lidové noviny/Ondřej Němec
Již několik let snaží se pacienti i odborníci prolomit bariéru, která znemožňuje používat konopí pro léčebné účely. Těžko ale bojovat proti argumentům typu „obecně se soudí“.

Léčebné konopí bude legální, ale za peníze pacientů. Pojišťovny na něj přispívat nebudou. Hlavním důvodem tohoto rozhodnutí je podle ministra zdravotnictví i Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) to, že marihuana nemá prokázaný vliv na kvalitu života nebo na zlepšení průběhu nemoci.

Takto uvedla Česká televize reportáž ve večerním zpravodajství pod titulkem (NE)LÉČIVÉ ÚČINKY KONOPÍ. „Dnes je nezvratným faktem, že účinnost konopí jako léčiva není brána jako seriózní,“ řekl tu ministr zdravotnictví Leoš Heger (www.ceskatelevize.cz/ivysilani/).


Autor: Isifa.cz / Lidové noviny / František Vlček

Mediální vystoupení ministra Hegera se nezakládají na pravdě, říká Petice za léčebné konopí

Proti výroku ministerstva se v reportáži ohradil Tomáš Zábranský z Kliniky adiktologie VFN, podle něj účinnost konopí naopak potvrzují tisíce studií. Prohlášení ministra označil za nepochopitelné. Rovněž na server Vitalia.cz, který se tématu léčebného konopí průběžně věnuje, se obrátili znalci problematiky i pacienti s tím, že výroky ministra se nezakládají na pravdě. Odkud Leoš Heger čerpá informace? Zeptali jsme se.

To si snad dělají legraci?

Podle současného návrhu by marihuana k léčebným účelům byla sice dostupná legálně, nicméně bez úhrady a potřebné lidi by vyšla celkem draho, někdy i v řádech tisíců korun měsíčně. To pro pacienty, kteří mnohdy kvůli své nemoci nejsou schopní chodit do práce, bude těžko zvládnutelné. Navíc tito lidé mají v mnoha případech vyzkoušeno, že jim konopí pomáhá lépe než farmaceutika, nebo bez vedlejších nepříjemných účinků. „Kortikoidy, jakkoliv jsou účinné, jsou zároveň velmi nepříjemné díky negativním účinkům, které užívání provází. Přibral jsem po nich patnáct kilo a stačil jeden měsíc užívání, a už musím brát doživotně léky na žaludek,“ popsal v rozhovoru Vojtěch Černý, který již několik let bojuje s roztroušenou sklerózou.

Celý rozhovor: Česká marihuana na recept by v lékárně mohla stát kolem stovky

Ptám se tedy tiskového odboru ministerstva, z jakých zdrojů ministr čerpá. Zná studie, jimiž se zaštiťují zastánci léčebného konopí a nesouhlasí snad s nimi? Proč, které to jsou? Předpokládám, že má odborně připravené podklady, o nichž by se dala vést diskuze. Čekám konkrétní odpověď a argumenty.

„Obecně převládá názor, že využití konopí nemá prokazatelné přímé léčebné účinky a neovlivňuje samotný vývoj nemoci,“ vyráží mi dech odpověď, pokud se to tak vůbec dá nazvat. Ministerstvo zdravotnictví prý však nezpochybňuje fakt, že konopné přípravky mohou mít podpůrný efekt při standardních léčebných postupech. „Z tohoto důvodu také podpořilo zákon, který umožňuje legální dostupnost konopných přípravků pro pacienty v lékárnách.“

„To si snad dělají legraci, ne? To nemyslí doufám vážně,“ reaguje Vojtěch Černý. Přesně to si říkám taky a obratem posílám na ministerstvo další dotazy: Mám si to tedy vyložit tak, že ministr zdravotnictví ČR vychází při posuzování odborné problematiky z „obecně převládajících názorů“, nikoli z konkrétních vědeckých studií? Nejde mi o podpůrný efekt, ale o terapeutické účinky. Ty tedy podle MZ ČR konopí nemá? Zákon sice umožní legální dostupnost konopných přípravků, ale za plnou úhradu pacienta. Při tomto rozhodnutí se také rozhoduje podle „obecně převládajících názorů“?

Ministerstvo mlčí, neřekne ani obligátní „no comment“. Přesto víme, z čeho vychází.

Nic jim neplaťte, navrhuje SÚKL

Návrh zakázat zdravotním pojišťovnám jakkoli hradit konopí svým pojištěncům pochází z pera SÚKL. Ten přidal léčebné konopí na seznam nehrazených léčivých přípravků: „Jedná se o skupinu přípravků rostlinného původu, které jsou určené k podpůrné léčbě a které nemají doloženy terapeuticky významné účinky… Není k dispozici žádná studie dokládající terapeutickou hodnotu v porovnání se standardní léčbou tak, aby účinnost byla prokazatelně klinicky významná… Vliv na kvalitu života, zlepšení průběhu nebo prognózy onemocnění dosud nebyly prokázány,“ uvádí SÚKL v návrhu.

„Tyto argumenty považujeme za nesprávné a v přímém rozporu se skutečným stavem věcí a vědeckého poznání,“ říká již zmíněný Tomáš Zábranský, člen Petičního výboru za léčebné konopí (www.lecebnekonopi.cz). Proto za Petiční výbor uplatnil možnost tento návrh připomínkovat.

ÚHRADA LÉČEBNÉHO KONOPÍ – PETIČNÍ VÝBOR ZA LÉČEBNÉ KONOPÍ VYVRACÍ ARGUMENTY SÚKL A MEDIÁLNÍ VÝSTUPY MINISTERSTVA

Plné znění připomínek petičního výboru stejně včetně stručného seznamu vybraných relevantních studií o účinnosti léčebného konopí z posledních let najdete na stránkách www.lecebnekonopi.cz.

„Povaha nemocí, pro něž je zcela spolehlivě prokázán terapeutický účinek léčebného konopí, je v drtivé většině případů invalidizující. Indikování k léčbě léčebným konopím jsou tedy především ekonomicky nevýkonní, sociálně znevýhodnění a těžce nemocní občané ČR, pro které by bez významné nebo plné úhrady ze zdravotního pojištění léčebné konopí bylo ekonomicky nedostupné,“ uvádí Petice za léčebné konopí. A protože na legální konopí nemocní mít nebudou, budou muset užívat farmaka, která jim tolik nepomáhají a mají vedlejší účinky, ale zato jsou pojišťovnou hrazená, že… Anebo zůstat u konopí nelegálního, jako doposud.

Čtěte SPECIÁL:

Petice za léčebné konopí: Důkazy existují, konopí léčí

„Tvrzení SÚKL o neexistenci důkazů léčebné účinnosti konopí a přípravků z něj se jednoznačně nezakládají na pravdě, tak jako se na ní nezakládají mediální vystoupení ministra Hegera z poslední doby, jež obsahují stejná tvrzení,“ říká dále Petice.

V případě léčebného konopí jde podle doktora Zábranského zejména o účinnou a bezpečnou léčbu středně těžkých a těžkých chronických bolesti nejrůznějšího původu, léčbu křečových stavů u roztroušené sklerózy, léčbu nechutenství a nevolnosti (nejčastěji u pacientů, podrobujících se agresivní léčbě nádorových onemocnění), a léčbu některých dalších průvodních jevů u některých neurologických onemocnění (např. tiků při Tourettově nemoci). Další možná využití léčebného konopí zahrnují např. léčbu zeleného zákalu, léčbu projevů řady kožních onemocnění, využití antidepresivních vlastností rostlinných kanabinoidů v rostlinné směsi nebo izolovaně, a další

„To vše lékařská věda prokázala řadou studií té nejvyšší kvality a průkaznosti,“ tvrdí Petice s odkazem na konkrétní příklady a studie (podrobněji na stránkách www.lecebnekonopi.cz).

Návrh odříznout většinu pacientů indikovaných pro léčbu konopím pomocí chybně zdůvodněného opatření obecné povahy považuje Petice nejen za krok odborně nesprávný, ale také za krok neetický a asociální.

Beznaděj lidí, kterých se léčba konopím osobně týká, ilustruje i reakce Vojtěcha Černého: „Pokud má tato republika jednoho ze svých významnějších vědců, prof. Hanuše, který se výzkumem konopí pro lékařské účely v Izraeli zabývá již 20 let a prokazatelně tam objevili již přes 100 účinných látek, které opravdu napomáhají léčit příznaky většinou nervových onemocnění, ale také lupénky, atopického ekzému atd., tak opravdu nechápu postoj pana ministra. Jak může tvrdit takové demagogické informace? A to nemluvím o ostatních zemích, kde podobný výzkum probíhá, jako např. USA, Holandsko, Velká Británie a další. Znamená to tedy, že tyto státy vynakládají své peníze na výzkum zbytečně? Je to opravdu postavené na hlavu, slušněji to říct neumím. A to, že lékaři, kteří jsou v parlamentu přítomni napříč celým politickým spektrem, mají podobný názor jako já, podložený tisíci studií, pro pana ministra také nic neznamená? On se opravdu nechce zařadit po bok vyspělých států a konečně řešit něco smysluplného, než jen strkanice na ministerstvu?“

 „Je to plné emocí,“ říká muž, kterému konopí pomáhá v léčbě roztroušené sklerózy, „ale bohužel už mi to bez emocí nějak nejde…“

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).