Hlavní navigace

Ministr: Do dvou let bude v Hradci Králové klinika tradiční čínské medicíny

27. 11. 2015

Sdílet

 Autor: Isifa/MAFRA/PETR TOPIČ
Ambulance tradiční čínské medicíny, kterou od září provozuje Fakultní nemocnice v Hradci Králové, se má rozrůst. Do dvou let k ní přibude klinika, tvrdí ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

V průběhu služební cesty v Číně podepsal ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček Memorandum mezi Ministerstvem zdravotnictví ČR a Národní komisí pro zdraví a rodinné plánování ČLR o všestranné podpoře projektu kliniky tradiční čínské medicíny (TCM). Ta by měla být do dvou let otevřena při Fakultní nemocnici Hradec Králové.

Klinika bude mít specialisty ze Šanghaje

Podle ministerstva se má jednat o unikátní zařízení v rámci zemí střední a východní Evropy (SVE), které bude poskytovat léčebnou a preventivní péči v oblasti TCM garantovanou předními odborníky na TCM partnerských organizací. Zároveň by se klinika měla stát vzdělávacím a výzkumným centrem pro celou oblast SVE. Na čínské straně je sponzorem CEFC, která do rozvoje TCM v ČR investuje deset milionů Euro. Partnerem celého projektu bude nemocnice Shuguang univerzity TCM v Šanghaji.

„Předpokládané otevření kliniky je plánováno do dvou let. Očekáváme, že na klinice bude pracovat až třicet zdravotníků, osm z nich budou specialisté ze Šanghaje. Klinika by měla disponovat až třiceti lůžky a komplexním ambulantním provozem. Záměrem je zapojení vybraných procedur do léčebných procesů ostatních klinik Fakultní nemocnice Hradec Králové, zejména v oblasti léčby bolesti a nežádoucích reakcí po onkologické terapii,“ uvedl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

V Hradci je již ambulance čínské medicíny

Od letošního září funguje při hradecké fakultní nemocnici Ambulance tradiční čínské medicíny.

„V současné době dosahuje její sedmičlenný tým složený ze zástupců čínské nemocnice Shuguang a Fakultní nemocnice Hradec Králové vynikajících výsledků. Objednací lhůty pro pacienty k vyšetření pomocí metod tradiční čínské medicíny dosáhly již více než pěti měsíců. Z toho je možné dovodit velice pozitivní přijetí doplňkových léčebných metod tradiční čínské medicíny českými pacienty,“ hodnotí ministr Němeček a dodává: „Dnes podepsané memorandum vyjadřuje všestrannou podporu obou ministerstev projektu tradiční čínské medicíny při Fakultní nemocnici Hradec Králové. Chceme umožnit projektu díky vzájemné podpoře co nejrychlejší rozvoj služeb pacientům a hledat i další možnosti podpory.“

Nad rámec Summitu ministrů zdravotnictví mezi Čínou a zeměmi SVE, který ČR hostila ve dnech 15. – 16. června 2015, podepsaly příslušné subjekty Memorandum o spolupráci ohledně vzniku vědeckého a výzkumného pracoviště tradiční čínské medicíny ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové. Nemocnice Shuguang přidružená k Šanghajské univerzitě TCM a Fakultní nemocnice Hradec Králové se navíc domluvily na konkrétní spolupráci s cílem demonstrovat výhody kombinovaného přístupu západní a tradiční čínské medicíny. Na základě těchto dohod bylo následně letos v červnu slavnostně otevřeno Česko-čínské centrum pro výzkum tradiční čínské medicíny ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové.

Léčebné aktivity tohoto Centra TCM reprezentuje Ambulance TCM, která se stará o pacienty od letošního září. V současné době jsou pak v Centru výzkumu TCM zahájeny následující projekty:

  • Vliv akupunktury přidané ke standardní léčbě migrény.
  • Použití akupunktury přidané k obvyklé léčbě k utišení a předcházení nevolnosti a zvracení v důsledku chemoterapie u pacientek s rakovinou prsu.

Zdroj: TZ MZ ČR

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).