Hlavní navigace

Ministr a pesticidy: Slibem nezarmoutíš

7. 1. 2016

Sdílet

 Autor: Stream.cz
Zemědělci užívají na řepku pesticidy, postřiky jsou nebezpečné, okolí je ohroženo, ale nic netuší. Je to více než rok, co ministr slíbil, že se to změní. Asi již tušíte, jak to dopadlo.

Uplynul skoro přesně rok, kdy se na internetu objevilo další vydání pořadu A dost!, tentokrát s názvem Žlutá smrt 3 (Stream.cz: Žlutá smrt 3. Co na to ministr?).

Autoři Jan Tuna a Jakub Klingohr v něm dostáli svému slovu a v návaznosti na předchozí dva díly o faktu, že postřiky řepky pesticidy mohou ohrožovat okolí, natočili rozhovor s ministrem zemědělství Marianem Jurečkou na dané téma.

Nyní, krátce po Novém roce, vyšel díl s číslem 4. A jelikož v předchozím dílu ministr zemědělství Marian Jurečka slíbil, že do konce roku 2015 by jeho ministerstvo mělo poslancům předložit návrh zákona, který by zemědělcům nařizoval informovat o chystaném postřiku pole pesticidy obyvatele v okolí (doposud tuto povinnost mají jen vůči včelařům), autoři pořadu se snažili zjistit, jak vše dopadlo.

Těžko říct, jestli překvapivě či nikoli, každopádně faktem zůstává, že předloženo nebylo nic. Lidovecký pan ministr se navíc týmu pořadu A dost! zřejmě snažil vyhnout jako čert kříži a vše „přehodil“ na tiskového mluvčího, který v tom ale byl dost nevinně, jelikož to nebyl on, kdo se před rokem k něčemu zavázal. Pan ministr prostě zřejmě před rokem usoudil, že slibem nezarmoutí (Stream.cz: Žlutá smrt – Sliby, chyby pana ministra).

Zatímco se tiskový mluvčí ohání složitostí a náročností administrativy kolem všeobecného informování, David Palán z Asociace pro bezpečné potraviny věcně namítá, že pokud to jde u včelařů, neměl by být s rozšířením problém.

Na konci pořadu zazní velice zajímavá rada: Chcete být o postřiku polí ve vašem okolí také zpraveni? Pořiďte si včelstvo…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je volný novinář.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).