Hlavní navigace

Ministerstvo zemědělství nově testuje potraviny. Prošly eidamy?

17. 5. 2016

Sdílet

 Autor: MZe.cz
Ministerstvo zemědělství spustilo testování potravin, kterým reaguje na různá hodnocení potravin objevující se v médiích. Ministerstvu totiž vadí, že u mnoha testů není jasné, kdo tyto potraviny testoval a jestli se při tom řídil platnými postupy a zákony.

Čím dál častěji se v mediích objevuje řada negativních zpráv o kvalitě potravin v Česku. Server Vitalia.cz vás prakticky každý týden informuje o tom, kdo, kde a co zase zfalšoval nebo prošlé prodával. Není to tak dávno, co Kaufland prodával salám s falšovaným obsahem masa, nebo kdy Asijský fast food LI-WU vařil z prošlého masa. Proto všichni vítáme, že přibývá testů potravin, které dokážou leccos odhalit. Jenže by bylo vhodné, aby ten, kdo kontroluje, nebyl kde kdo. Proto se svými testy přichází ministerstvo zemědělství.

Našim výsledkům můžete stoprocentně věřit, říká ministr zemědělství

Svými testy reaguje ministerstvo na různá hodnocení potravin, která se objevují v médiích. Vadí mu, že u mnoha testů není jasné, kdo tyto potraviny testoval a jestli se při tom řídil platnými postupy a zákony. Jejich výsledky proto považuje za nevěrohodné. Ministerstvo tedy spustilo sérii testů potravin zaměřených na kvalitu. První šly do odborných laboratoří eidamy.

„Jako první jsme si pro testování vybrali třicetiprocentní eidamy, protože jsou to sýry, které jsou u nás velmi oblíbené. Všech deset vzorků, které zkoumaly naše akreditované laboratoře, prošlo. Vyhověly všem testovaným požadavkům. Protože se blíží grilovací sezóna, tak příště se zaměříme na špekáčky,“ řekl ministr Marian Jurečka a dodal: „Chceme lidem poskytovat důvěryhodné hodnocení potravin, které zajistí naše akreditované laboratoře státních ústavů. Jejich výsledky jsou ověřené a spolehlivé, lidé jim proto mohou stoprocentně věřit. Na rozdíl od různých neseriózních testů v mediích, u kterých nevíme, kdo za nimi stojí.“ 

Eidam dopadl dobře, příště se budou testovat špekáčky

Hodnoceny byly přírodní zrající sýry uváděné na trh pod označením „eidam 30% tuku v sušině“ nebo pod označením s podobným významem. Hodnotilo se celkem deset výrobků z několika různých zemí, Českou republiku, Polsko a Německo nevyjímaje. Žádný ze vzorků neporušil vyhlášku a platnou legislativu, v pořádku bylo i složení výrobků. Ani v senzorických vlastnostech není v testu žádný vyložený propadák. Některé výrobky byly sice popisovány jako moučné, to může být způsobeno tím, že výrobek je nedostatečně zralý.

Hodnocené sýry:

  1. ALBERT QUALITY Eidam 30% Jaroměřická mlékárna, a.s.
  2. Korrekt Eidam 30% Baleno v ČR, Vyrobeno pro Globus ČR
  3. Laktos Eidam 30% t.v.s. Původ: Nizozemí, baleno: Laktos a.s.
  4. EIDAMSKÁ CIHLA 30% Polabské mlékárny, a.s., provozovna Varnsdorf
  5. MADETA Jihočeský Eidamský sýr Madeta a.s.
  6. Zlatý sýr Eidam bloček 30% Milkpol spol. s r.o. PL
  7. Eidam 30% B-Unipack a.s.
  8. Horeca Select Edamer 30% Molkerei Ammerland eG DE NI
  9. Sýr Eidam 30% t.v.s. Privatmolkerei Bauer GmbH & Co. KG DE BY 13112
  10. Eidam 30% 1, 2 Agricol s.r.o. Polička

„Nahořklá chuť popisovaná u některých výrobků svědčí o nepříliš typickém zrání, které by mohlo být způsobeno například použitou mlékařskou kulturou, nebo zvolenou zrací teplotou. Může jít ale i v tomto případě o nedokončené zrání. Aromatvorné látky, které při zrání v sýru vznikají, pak nemusí být v optimálním harmonickém poměru,“ uvedla nová tisková mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková.

V dalších měsících bude ministerstvo v testech pokračovat. Vzorky zkoumaných potravin budou, stejně jako u eidamů, pocházet od domácích i zahraničních výrobců.

Zdroj: MZe

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).