Hlavní navigace

Menstruaci řídí mozek. Žena menstruovat vůbec nemusí

21. 6. 2012

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Tvrzení, že žena musí pravidelně krvácet, je mýtus. Některé ženy jsou bez menzes i roky. Při užívání antikoncepce totiž krvácení buď nenastává, nebo se jedná se o tzv. pseudomenstruaci.

Když krvácí žena z rodidel v průběhu menstruačního cyklu, neznamená to ještě, že musí jít vždycky o „přirozenou“ menstruaci, třebaže si to mnoho žen myslí. Pokud užívá antikoncepci, jde o takzvanou pseudomenstruaci, nebo také „antikoncepční“ menstruaci. Jaký je mezi nimi rozdíl?

„Klasická“ menstruace

Hormonální cyklus ovulace a menstruace
Autor: Isifa.cz

Hormonální cyklus ovulace a menstruace

Ve vaječníku dozrávají na počátku cyklu vajíčka, které obaluje takzvaná folikulární tkáň. V buňkách této tkáně se tvoří hormony, především estrogeny. Do stadia ovulace, tedy do fáze, kdy je možné oplodnění, dozraje obvykle pouze jedno vajíčko. Folikulová tkáň, neboli folikul tohoto vajíčka, se liší od ostatních především rychlostí růstu. Ostatní folikuly v růstu zaostávají, postupně ustrnou a posléze odumírají.

Folikul zralého vajíčka praská a vajíčko spolu s částí folikulární tekutiny se uvolňuje a vyplavuje do vejcovodu. Pokud zde nedojde k oplodnění, vajíčko odumírá a zaniká. Zbytek folikulární tkáně se po ovulaci mění v takzvané žluté tělísko. V této fázi cyklu je dominantní tvorba gestagenů. Pokud dojde k oplodnění vajíčka, žluté tělísko ještě zmohutní a zintenzivní svou hormonální aktivitu. V opačném případě, tedy pokud k oplodnění nedojde, žluté tělísko zaniká. I když se všechny tyto změny odehrávají ve vaječníku, odrážejí se i na děložní sliznici.

Životnost mužské spermie je přibližně dva až tři dny. Naproti tomu ženské vajíčko žije pouze dvanáct až čtyřiadvacet hodin. Období, kdy může dojít k oplození, je tedy poměrně krátké.

„Za počátek cyklu většinou počítáme první den menstruačního krvácení, i když se v podstatě jedná spíše o konec cyklu předchozího, kdy nedošlo k oplodnění vajíčka a sliznice, která v děloze narostla, odumírá, začíná se rozpadat, praskají v ní cévy a spouští se tím krvácení, při kterém se kousky rozpadlé sliznice vylučují z dělohy. V takovém případě žena přirozeně menstruuje,“ doplňuje MUDr. Pavel Turčan z Centra Mediol v Olomouci. „Nakonec ze sliznice zůstane jenom základní vrstva buněk, takzvaná bazální vrstva. Až krvácení ustane, pod vlivem narůstající hladiny estrogenů v krvi, tvořících se v buňkách kolem dozrávajícího vajíčka, sliznice začíná opět narůstat.“ 

Pseudomenstruace

„Při antikoncepci je cyklus nastavený uměle a vše řídí hormony obsažené v tabletách,“ vysvětluje MUDr. Simona Málková z Gynervy v Praze. Hormony v pilulkách blokují ovulaci, tedy dozrávání vajíček a sliznice v děloze neroste, zůstává nízká. Kdy žena tablety vysadí, dojde k poklesu hormonů a ten vyvolá krvácení. Nevzniká zánikem žlutého tělíska, ale vysazením antikoncepce.

„Celý menstruační cyklus není řízen z vaječníků, ale z mozku, z hypotalamu a z hypofýzy. Tedy mezimozkem a podvěskem mozkovým. Zjednodušeně řečeno: Když nasadíte jednofázovou stabilní hladinu hormonů estrogenu i gestagenu antikoncepcí, zablokujete mozek, který jinak vysílá signály do vaječníků. Vaječníky jsou uspané, a protože hladina hormonů je nízká a vyrovnaná, sliznice nenarůstá do takové výšky jako při normálním cyklu, a proto je i krvácení při užívání antikoncepce obvykle slabší, kratší a méně bolestivé. Nedochází k ovulaci a tím pádem také k uvolnění prostaglandinu, který zvyšuje stahy děložní svaloviny, “ říká lékařka.

Krvácení, které při užívání antikoncepce nastává, není tedy pravé menstruační krvácení, jedná se o takzvanou pseudomenstruaci, chcete-li antikoncepční menstruaci. „Jinak tomuto procesu říkáme také krvácení z průniku. Jde o krvácení z poklesu hormonální hladiny v době pauzy, kdy žena antikoncepci vynechá,“ dodává Pavel Turčan.

Mýtus o čištění organismu

Tvrzení, že žena musí pravidelně krvácet, aby se čistila, je mýtus. „Ano, žena se musí ´čistit´, pokud sliznice naroste a má se co vylučovat. Když nenaroste, není co vylučovat,“ vysvětluje lékař. Při užívání antikoncepce není krvácení vyloženě nutné. Na funkci ženského organismu absence menstruace nemá žádný negativní vliv.

Každý organismus je odlišný, a proto, když po určité době dojde ke špinění nebo k takzvanému krvácení z průniku, je dobré zvolit jiný druh antikoncepce, jiné složení hormonů.

Speciál: Vyberte si správnou antikoncepci

Dlouhé cykly? Proč ne

Ani výběr dlouhých či krátkých cyklů nemá podle lékařů vliv na ženský organismus. Některé druhy antikoncepce, tedy ty, které mají konstantní složení tablet, jsou stejné během celého cyklu, lze užívat bez pauzy tři až šest měsíců. Dlouhé cykly některé ženy využívají jen přes léto, v době dovolených, jiné celoročně. Z terapeutických důvodů, například při léčbě endometriózy, epilepsie či migrény, která je spojená s menstruačním krvácením, se tablety užívají nepřetržitě i půl roku, jinak obvykle dva až tři měsíce. Jsou ženy, které nemenstruují pět i více let, třeba když mají nitroděložní tělísko s gestagenem nebo využívají antikoncepční injekce.

Pokud ovšem žena začne špinit či krvácet z průniku, což se stává, když množství hormonů už nedokáže udržet nárůst sliznice, i když je minimální, „pak by žena měla dobrat plato, udělat si sedmidenní pauzu a začít nanovo,“ doplňuje Simona Málková.

Dodržování pravidel

Důležité je, aby žena, než začne užívat antikoncepci, měla alespoň rok pravidelně měsíčky. Pokud tomu tak není, je vhodné nejprve cyklus upravit hormonální léčbou, kombinací estrogenu a gestagenu nebo jen gestagenem, podle typu poruchy. Antikoncepce totiž problém neodstraní, pouze jej „zamaskuje.“ „Samozřejmě je nutné nejprve ženu či slečnu před nasazením antikoncepce důkladně vyšetřit. Zjistit, zda nemá zdravotní problémy, kolik je jí let a také kolik si může dovolit za antikoncepci zaplatit. Její cena se pohybuje od pěti set do patnácti set za měsíc. A také se seznámit s rodinnou anamnézou, zda se v ní neobjevují trombóza, embolie a podobně,“ říká Simona Málková.„Výběr antikoncepce, tedy její složení, je individuální. Měla by být šita na míru. Každý je jiný, občas se napoprvé nepodaří nasadit preparát, který bude maximálně vyhovovat, musí se vyzkoušet.“

Existuje antikoncepce jednofázová, kdy v celém cyklu se užívají tablety se stejnou dávkou gestagenu a estrogenu. Pak je dvoufázová, kdy se hladiny hormonů mění, a třífázová, která nejvěrněji napodobuje menstruační cyklus. „Slečny do dvaadvaceti let by měly užívat v antikoncepci střední dávku estrogenu, protože do dvaadvaceti let se v těle vytváří kostní hmota, jež je závislá na množství tohoto hormonu v těle, a se zásobou, kterou si žena vytvoří, bude žít až do konce života,“ upozorňuje lékařka.

Když přestanu brát

Po vysazení antikoncepce může žena ihned otěhotnět. Dost často se ale objeví nepravidelnosti menstruačního cyklu. Pokud se cyklus do půl roku sám neurovná, je třeba ho upravit pomocí hormonálních léků. Většinou tento problém mají ženy, které měly obtíže ještě před užíváním antikoncepce.

Nejde vždy o menstruaci

Někdy ženy přicházejí k lékaři s tím, že krvácejí častěji. Může jít o menstruaci, ale také nemusí. „O menstruaci můžeme hovořit, když došlo k ovulaci. Někdy ale žluté tělísko nepracuje tak, jak má, dochází tedy k jeho selhání, odborně k luteální insuficienci. Dojde třeba i k oplodnění vajíčka, jelikož ale sekrece gestagenů je velice krátká, dochází ke krvácení a vajíčko se ani nestihne uhnízdit ve sliznici. V podstatě může nastat i takzvaný mikropotrat, kdy žena nemá šanci zjistit, že vlastně otěhotněla,“ vysvětluje Pavel Turčan.

V jiném případě se může jednat o takzvané ovulační krvácení nebo špinění. V době ovulace, kdy se výrazněji mění hormonální hladiny, z cév sliznice dochází k průsaku krve a žena někdy slaběji, jindy i o něco silněji zakrvácí. Přitom všechny změny probíhají dál, sliznice v děloze roste, oplodněné vajíčko je schopné se v ní uhnízdit a těhotenství trvá.

„Další variantou může být stav, kdy k ovulaci vůbec nedojde a tvorba gestagenů zcela chybí. Přitom růst folikulů se nastartuje, ale odumřou dříve, než dojde k ovulaci. V tomto případě se tvoří pouze estrogeny, sliznice pod jejich vlivem narůstá, ale její výživa nestačí na udržení růstu a dochází ke krvácení. Mluvíme pak o anovulačním cyklu a anovulačním krvácení,“ doplňuje lékař.

Některé příčiny krvácení, které mohou ženy považovat za menstruaci, se objevují jak u žen, které antikoncepci neberou, tak i u jejích uživatelek. Jedná se například o různé prasklé cysty, záněty dělohy či děložního hrdla, myomy, polypy děložní sliznice, poruchy krevní srážlivosti a podobně. „V určitých situacích nepravidelného krvácení si mohou ženy pomoci samy,“ tvrdí Pavel Turčan. „Mohou zkusit užívat například Sarapis mensis, což je doplněk stravy, případně při latentním překyselení organismu je možná detoxikace a tím i úprava vnitřního prostředí třeba přípravkem RheumaBasan.“ Při déle trvajících nepravidelnostech cyklu je však rozhodně namístě odborné vyšetření, aby mohla být včas a správně nasazena patřičná léčba.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Publicistka, pracovala v týdeníku Reflex, zajímá ji každodenní život, vše co ji cestou „cvrkne do nosu“. Ráda poznává lidi, kteří ve svém oboru dokázali víc než rutinně pracovat.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).