Melounové recepty

Pro vaření i přípravu nápojů je výhodnější bezpeckový meloun než jeho kolega s černými zrnky.

Vyzkoušejte snadné recepty s melouny bez pecek.

Jak se bezpeckové melouny pěstují a jak poznat dobrý meloun? Čtěte více: Meloun by měl znít skoro jako zvon v kostele

Galerie: Melounové recepty

Melounové gazpacho

Na skvělou studenou polévku budete potřebovat:

  • 3 rajčata
  • 350 g meloun bez pecek
  • 1/2 stroužek česneku
  • 50 ml olivového oleje
  • cukr podle chuti
  • 1/2 malé dýně
  • 1/2 okurky
  • bazalka
  • 1 polévková lžíce hořčice
  • 2 lžičky sherry octa
  • sůl
  • případně krevety (nemusí být)

Nejprve si na pánvi osmahněte česnek, rozčtvrcená rajčata a bazalku. Odstavte a vložte do hrnce, kde máte nakrájenou dýni a okurku. Přidejte ocet, hořčici, olej, cukr a na kostičky nakrájený bezpeckový meloun. Nechte deset minut odpočívat a pak vše rozmixujte a dochuťte solí. Pokud máte rádi krevety, uvařte je, zchlaďte a gazpacho jimi ozdobte. Jestli polévku podáváte bez krevet, na ozdobu postačí snítka bazalky.

Krevetový salát s melounem

Pokud jste milovníky mořských plodů, určitě zkuste udělat i krevetový salát s melounem. Hotový bude za pár minut. Stačí si na něj nakoupit:

  • bezpeckový meloun
  • 200 g krevet
  • ledový salát
  • rukola
  • olivový olej
  • balzamiko
  • sůl
  • pepř
  • citrón

Na olivovém oleji si lehce orestujte krevety. Mezitím důkladně omyjte salát s rukolou a natrhejte je na malé kousky. Meloun nakrájejte na malé kostičky. Vše přemístěte do jedné mísy a zakápněte citrónovou šťávou, balzamikem, olivovým olejem, dochuťte solí a pepřem.

Vepřový steak s melounem

Jestli dáte před salátem přednost pořádnému steaku, zkuste i ten s melounem. Kombinace je to sice netradiční, ale již vyzkoušená, dejte jí šanci i vy:

  • 600 g vepřové krkovice
  • bezpeckový meloun
  • olivový olej
  • sůl
  • celý zelený pepř

Maso nejprve očistěte a osušte. Nakrájejte ho na plátky, posolte a obalte v podrceném zeleném pepři. Na pánvi si rozehřejte olej a steaky osmažte z obou stran. Hotové steaky podávejte s kousky bezpeckového melounu.

Palačinky s melounem, zmrzlinou a šlehačkou

Sladkou tečkou na závěr budou vynikající palačinky s melounem, zmrzlinou a šlehačkou. Na ty budete potřebovat:

  • ½ litru mléka
  • 2 vejce
  • 200 g hladké mouky
  • špetka soli
  • tuk na opékání
  • smetana ke šlehání
  • bezpeckový meloun
  • vanilková zmrzlina

Připravte si klasické těsto na palačinky z mléka, vajec, špetky soli a mouky. Palačinky opékejte na vymaštěné pánvičce z obou stran. V misce si ušlehejte šlehačku, z bezpeckového melounu vydlabejte kuličky a připravte si zmrzlinu. Všechny tyhle dobroty přidejte na palačinky a podávejte.

Melounové mojito

Melounové menu můžete uzavřít melounovým mojitem. Na něj si připravte:

  • 4 cl světlého rumu
  • limetka
  • 10 lístků máty peprné
  • 3 lžičky třtinového cukru
  • 7 kostiček bezpeckového melounu
  • soda na dolití

Do mixéru vložte meloun a rozmixujte. Do sklenice si připravte nakrájenou limetku, mátu, cukr, rozmačkejte a zalijte melounem. Po okraj sklenice nasypejte drcený led, přilijte rum a dolijte sodou. Na sklenici naaranžujte srpek melounu a dozdobte snítkou máty.

Recepty připravila společnost Anecoop, dodavatel ovoce a zeleniny ze Španělska. Bezpeckové melouny dodává do České republiky již více než dvacet let.