Hlavní navigace

Meloun by měl znít skoro jako zvon v kostele

30. 7. 2015

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz / Karel Choc
Jak děti malují meloun? Zelený půlměsíc, červenou pastelkou dužinu – a důležité poznávací znamení – černé pecky. Teprve pak je meloun melounem. Jenže to už neplatí. Lenka Doležalová ze společnosti Anecoop vysvětluje, jak se „dělají“ melouny bez pecek.

Společnost Anecoop k nám ze slunného Španělska dováží ovoce a zeleninu. Mimo jiné už více než dvacet let melouny Bouquet, které jsou unikátní v tom, že nemají pecky, jen nedozrálá bílá minisemínka. Lenka Doležalová si libuje, že díky své práci si může dávat melouny zdarma – samozřejmě ty bezpeckové. O melounech mluví až poeticky a s láskou: „Když celý meloun rozkrajujete a sám se jakoby otevírá, až křupe, je to dobré znamení, že bude šťavnatý a zralý…“ Zkrátka tak, že dostanete chuť na meloun.

Jak se takové melouny bez pecek pěstují a proč ke svému životu nezbytně potřebují ty „obyčejné“? Lenka Doležalová má i tipy, jak poznat dobrý meloun.

Obecně – velký, nebo malý? Který meloun je lepší?

To je docela zajímavá otázka. V naší nabídce Bouquet melounů máme meloun klasický, tedy velký a také mini provedení. Ten je pro lidi, kteří si nechtějí kupovat půlky nebo čtvrtky. Takže pak záleží na vás, jakou velikost preferujete a jak velkou ledničku doma máte.

Říká se, že do ženy a do melounu nevidíš. Je přeci jen nějaký trik, jak poznat, co se skrývá uvnitř melounu?

Ano, to se říká a je to z velké části pravda. Nicméně zkušení prodejci melounů už mají své „fígle“, jak poznat dobrý meloun. Dobrý meloun má při poklepu plný, takový kovový zvuk, meloun by měl znít skoro jako zvon v kostele. Určitě bychom ho neměli hodnotit jen podle barvy. Barva slupky o jeho zralosti moc nenapoví. Správně by slupka při doteku prsty neměla být poddajná, ale pevná a tuhá. Ač se to sice nezdá, slupka melounů je hodně křehká, melouny se proto sklízejí ručně. Pěstitelé hledají bledá nebo máslově žlutá místa ve spodní části – ta totiž znamenají, že meloun je zralý. Podobně by měl vybírat i zákazník v obchodě.

Jaké jsou nejčastější vady, znehodnocení apod., se kterými se zákazník může setkat? Čím jsou způsobené? Umí se prodavači o melouny řádně starat? Nebo se setkáváte i u melounů s podobnými hrůzami jako jsou plesnivé papriky a rajčata v regále?

Jsou určité odchylky, které jsou tolerovány, například malé vady tvaru, mírná vada zbarvení slupky, malé zaschlé povrchové praskliny, mírné poškození slupky způsobené odřením nebo manipulací. Samozřejmě lidé u melounu hledí hlavně na slupku, protože nic jiného nevidí, ale ne vždy horší slupka znamená i horší meloun uvnitř.

Pokud se ale zelináři o meloun řádně nestarají, můžete narazit i na kusy napadené hnilobou nebo škůdci, poškozené, otlučené, přezrálé. Meloun, jako každá jiná zelenina nebo ovoce, má určitou trvanlivost a musí se správně skladovat. My bohužel neovlivníme, jak se v obchodě o jednotlivé kusy starají. Takže je pak na zákaznících, o jakou kvalitu mají zájem, a prodejci se tomu musí dříve nebo později přizpůsobit.

Mimochodem, je podle vás meloun ovoce, nebo zelenina (jak se o tom vedou věčné dohady)?

Haha, tak mě už nenachytáte… Byť se melouny tváří spíše jako ovoce, ve skutečnosti jde o zeleninu z čeledi tykvovitých. Věřte, nevěřte, meloun je zkrátka příbuzný s okurkou nebo dýní.

Co si myslíte o prodeji již naporcovaných melounů? Je fajn, že ho nemusíme kupovat celý, ale nekazí se více? Mám špatnou zkušenost, kdy dílek melounu zabalený do folie po rozbalení nepěkně zaváněl, naplno řečeno pěkně smrděl.

Když celý meloun rozkrajujete a sám se jakoby otevírá, až křupe, je to dobré znamení, že bude šťavnatý a zralý. To u naporcovaného melounu nevyzkoušíte. Pokud si ho přesto chcete koupit, hledejte vždy pevný střed a jasně barevnou dužinu!

Například ve Velké Británii se porcované melouny prodávat nesmí, proto jsme ve Španělsku začali pěstovat mini melouny. Správně by měl být meloun v chladu. Když se rozkrojí, dá do folie a nechá na stánku v teple, jeho kvalita rapidně klesá. I přesto, že je ve folii, tak ztrácí šťavnatost a osychá. Chápu, že jsou tací, kteří celý meloun nesní, ale jak jsem říkala, existují i mini verze.

Jak se vlastně melouny pěstují?

Anecoop pěstuje své melouny Bouquet na slunečných plantážích ve Valencii, Almerii a Murcii. Sazenice se sázejí tři až čtyři metry od sebe a rostou ve vyvýšených záhoncích (vysokých deset až patnáct centimetrů) ze zúrodněného písku a písčité hlíny. Sazeničky vodních melounů se do záhonků sázejí ze školek. Žluté květy melounů musí opylovat medonosné včely. Za měsíc vyrostou šlahouny dlouhé dva až tři metry. Za šedesát dní vyrostou na šlahounech první melouny. Úrodu lze sklidit za devadesát dní. Melouny se sklízejí ručně a vždy na sobě musí mít bledé nebo máslově žluté místo ve spodní části, tak se pozná zralý meloun.

Mají nějaké škůdce?

Tak jako jiné plodiny, bohužel i melouny mají škůdce. Nejčastější je sviluška chmelová, ale ta se většinou objevuje, pokud pěstujete meloun ve skleníku. Napadá listy a vysává je. Poznáte to podle světlých skvrn na listech. Další může být třeba molice skleníková, která melouny napadá i ve venkovním prostředí.

Jak dlouho trvá cesta melounů až k nám?

Bezpeckové melouny Bouquet vozíme ze Španělska, tam je také pěstujeme. Do České republiky pak putují tři dny ve speciálně upravených kamionech.

Také se melouny tzv. „podtrhávají“?

To se dělá u ovoce, které k nám putuje přes půl zeměkoule, například banány z Guatemaly. Ale melouny Bouquet se sklízí v tom nejvhodnějším stádiu zralosti, takže nemusíte mít obavy, že by k nám putoval nedozrálý. Sice jsou zelené (jako ty banány), ale to je u melounu dobře.

Jak to, že melouny Bouquet jsou bez pecek? Jak se to dělá?

Odpověď najdeme ve speciálních botanických postupech. Kouzlo spočívá v chromozomech. Chromozomy jsou stavební kameny, které živým organismům, včetně rostlin a melounů propůjčují typické znaky a vlastnosti. A právě kombinací rostlin s odlišným počtem chromozomů získávají pěstitelé plody bez typických černých pecek. Pěstitelé melounů v Anecoopu zjistili, že zkřížením diploidní rostliny (obsahující standardní dvě sady chromozomů) s tetraploidní rostlinou (obsahující čtyři sady chromozomů) získají plod, který produkuje triploidní semínka (má tři sady chromozomů). A právě z těchto triploidních semínek rostou melouny bez jadérek.

Melouny bez jadérek potřebují k opylení a k tomu, aby měly plody, melouny s jadérky. Na polích, kde se pěstují melouny bez jadérek, představuje přibližně pětadvacet procent rostlin druhy s jadérky a pětasedmdesát procent druhy bez jadérek. K takovému poli je pak přistaven včelí úl, aby medonosné včely křížem opylovaly rostliny bez jadérek a rostliny s jadérky. Bez opylování křížem by melouny bez jadérek neměly žádné plody. Největším benefitem je, že tento postup nevyužívá žádnou genetickou modifikaci.

Bezpeckové melouny se tedy pěstují společně s „obyčejnými“ melouny, dokonce je potřebují ke svému životu. Jak je ale rozlišíte? Vypadají stejně?

Melouny vypadají stejně a jsou sice pěstovány společně, ale po zónách. Jsou oddělené peckové od bezpeckových, takže když dozrají, pěstitelé přesně vědí, která zóna je bezpecková. Nepoužívají se žádné samolepky nebo rentgeny. Etiketa je pak na melounu proto, aby zákazník věděl, že si kupuje právě bezpeckový meloun Bouquet.

Co označení Bouquet znamená? Máte v segmentu bezpeckových melounů nějakou konkurenci nebo jste jediný pěstitel?

Bouquet je speciální označení pro vybrané produkty prémiové kvality společnosti Anecoop. Pro spotřebitele je zárukou vysoké kvality a prvotřídní chuti. V mnoha případech se jedná výhradně o sezónní zboží, dostupné na českém trhu pouze několik měsíců v roce.

Firma Anecoop byla první, kdo bezpeckové melouny do České republiky přivezl v roce 1992. Více než dvacet let tedy mohou zákazníci vychutnávat tuto výbornou delikatesu. Během let, především poslední tři roky, samozřejmě přišli i další dovozci bezpeckových melounů.

Jaké jsou druhy melounů, v čem se liší a které se pěstují i bez pecek?

Máme vlastně celou melounovou bezpeckovou rodinu – červený, žlutý, černý a mini meloun.

Nenechte se zmýlit, žlutý meloun vlastně vypadá stejně jako červený, ale uvnitř má žlutou dužinu. Většina lidí říká, že má i stejnou chuť jako červený. Výborně se hodí na ozdobu, catering apod. Černý meloun lidi zajímá asi nejvíce, protože si představují, že je černý uvnitř. Ale je to tak, že slupka je hodně tmavá a bez žíhání a uvnitř má sytě červenou bezpeckovou dužinu. Má také výraznější, dá se říct až pikantnější chuť. No a mini, ten je určen těm, kteří si nemohou dovolit zaplnit lednici pouze melounem.

Existují samozřejmě ještě melouny cukrové, jako například gallia, cantaloupe, piel de sapo nebo žlutý cukrový. To je však jiný druh a hlavně s peckami.

Melouny si lidé občas pěstují i u nás, dokonce i doma, povedl by se jim i bezpeckový meloun?

Vodní meloun pochází původně z africké pouště Kalahari, tedy z velmi teplé a suché oblasti. V České republice se mu příliš nedaří. Je pravda, že někteří ho pěstují i doma na zahradě, ale málokdy docílí takové barvy a chuti dužiny jako u melounů z jižních zemí. Mají méně cukru, což je způsobené menším slunečním zářením. Vypěstovat bezpeckový meloun vyžaduje složitější postup, jak jsem vysvětlovala, proto myslím, že jeho vypěstování u nás není moc pravděpodobné. Stejně jako jiné jižní ovoce, např. citrusy nebo ananas. Zlaté české ručičky umí, ale to sluníčko a i množství je omezené.

Mně osobně třeba semínka v melounu moc nevadí, ale hodně lidí je vybírá. Jak jdou bezpeckové melouny na odbyt? A jaká je cena oproti „běžnému“ melounu?

Melouny bez pecek si pochvalují hlavně maminky s dětmi. Jsou rády, že nemusí dětem semínka vybírat a mohou rovnou servírovat meloun. Ale nejen maminky. Hodně lidí také říká, že meloun kvůli peckám nemají rádi. Když si mohou koupit meloun bez pecek, je to pro ně úžasné. Velkou výhodou jsou pak melouny bez pecek v kuchyni. Pokud připravujete nějaký koktejl, limonádu nebo třeba melounovou zmrzlinu, určitě oceníte, že vám v brčku neuvízne ošklivá černá pecka.

S tím souvisí i otázka ceny. Samozřejmě jsou lidé, kterým pecky vůbec nevadí (a to jsou převážně muži) a stačí jim koupit si klasický peckový meloun. Ty jsou sice o něco levnější, ale je přeci super, když si můžete vychutnat meloun a nemusíte si přitom dávat pozor, abyste nerozkousli pecku a nezkazili si chuť. Navíc mi přijde, že když ty klasické melouny vidím, jak jsou plné pecek a nemají ani pěknou červenou dužinu, tak za co vlastně mám platit? Za pecky a vodu?

Na závěr něco praktického – meloun správně vyberu, dovleču domů a co dál? Jak ho mám skladovat, jak dlouho vydrží – a co když už ho načnu?

Meloun by se měl skladovat určitě v chladu. Za prvé tak vydrží déle a pomaleji se kazí (při správných podmínkách skladování vám meloun vydrží minimálně týden). Za druhé vychlazený chutná mnohem lépe a více osvěží. A pokud ho skladujete v lednici, ničemu nevadí ani zabalení do potravinářské folie. Nebo si můžete meloun nakrájet na kostičky a připravit do plastové misky, pak už to máte bez práce.

Vyzkoušejte: Melounové recepty

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).