Hlavní navigace

Meleme, meleme kávu, pro dědka a bábu

Sdílet

 Autor: Copyright (c) 123RF Stock Photos
Ať už chystáte kávu pro sebe či pro tchýni, vězte, že ta nejlepší vás čeká do 15 minut po umletí. Umelte si ji sami podle foto návodu, ta z obchodu je totiž mletá z defektních zrnek.

Připravit si doma opravdu dobrou kávu není nic složitého. Stačí vám kvalitní čerstvá zrnková káva, mlýnek a jeden z přístrojů pro přípravu. Pokud dodržíte jednoduchý základní postup přípravy (jak horká voda, jak dlouhá extrakce apod.), máte zaručeno, že si užijete prvotřídní kávu, na kterou nenarazíte ve většině českých kaváren. Jedině ale v případě, že máte kávu namletou na správnou hrubost. Pokud totiž nemáte, může se stát, že z French Pressu budete plivat lógr nebo že káva bude slabá a mdlá – podextrahovaná.

Při přípravě kávy byste si vždy měli umlít kávu těsně před její přípravou a nikdy ne dopředu. „Káva po umletí začne rychle oxidovat a ztrácet své chuťové přednosti. Opravdu čerstvá vydrží jen asi 15 minut, pak už si voňavý a chutný šálek moc neužijete," upozorňuje na začátek Jaroslav Tuček, spolumajitel Doubleshot, české pražírny výběrové kávy. Za největší chybu pak považuje koupi předem namleté kávy. Jednak ji téměř jistě nebudete mít namletou na tu hrubost, která vyhovuje vaší metodě přípravy, a jednak si kupujete kávu, která už je předem zvětralá. Žádný způsob balení totiž nedokáže úplně zastavit oxidaci kávy. Navíc mletá káva se většinou vyrábí ze zrnek, která jsou defektní a nemohla by se tak dostat mezi zrnkovou, namletím se defekty schovají.

Většina kávomlýnků má nastavitelnou hrubost mletí a vy si je tak můžete snadno nastavit na tu hrubost, která vyhovuje právě vaší metodě přípravy. „Jednoduché pravidlo říká, že čím jemnější je mletí, tím menší čas potřebujete k extrakci kávy. Nejjemnější mletí vyžaduje turecká káva z džezvy a espresso, kde voda mletou kávou protéká pouhých 20 – 30 sekund. Na opačné straně stojí už zmíněný French Press, kde se používá káva mletá na hrubo i kvůli tomu, že se poté filtruje přes nerezové sítko, které zachytí jen větší částice. Káva se tudíž ve French Pressu extrahuje mnohem déle, doporučujeme 4 minuty, abyste z ní dostali všechny chutě," vysvětluje na příkladech Jaroslav Tuček.

Čtěte k tématu: Káva v supermarketu je stará

Každý mlýnek je jiný, proto neexistuje jednoduchá nápověda, na jaký stupeň ho nastavit pro naše kterou metodu přípravy. Návodná vám budiž fotogalerie.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).