Hlavní navigace

Měl by být váš finanční poradce psychopat?

13. 10. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Pro mnohé poruchy osobnosti a chování je charakteristický deficit v oblasti emocí a sociální inteligence. Pro jisté profese to může být požehnání.

Profesor Antonín Heveroch, jeden z otců zakladatelů české psychiatrie, je kdysi nazýval podivíny a lidmi nápadnými. Dlouho se o nich hovořilo jako o psychopatech. Označení bylo posléze seznáno jako nepřesné. Navíc nevhodně škatulkující. Ještě ke všemu by se mohlo postižených dotknout. Korektnost v terminologii je nadevše. To, že právě oni korektní nebývají, je věc jiná.

Docent kulturologie Vladimír Borecký obohatil názvosloví o pojem mašíbl. Jde o složeninu, která původně označovala krabici v jednom státním ústavu. Ukládali tam do ní přípisy obdržené od údajných MAgorů, ŠÍlenců a BLbů.

Kdo je mašíbl

Mašíbl je obzvláštník, jež není v odborném slova smyslu duševně nemocný. Lidově řečeno nepatří do šaškecu, leč lépe se mu je vyhnout. Jeho charakteristiku cituji z internetu:

Mašíbl

  • Mašíbl věří konspiračním teoriím, některé pak i sám generuje (ovšem jen v případě, že se to nestane zdrojem jeho obživy).
  • Mašíbl nevěří alopatii a podporuje všechny možné alternativní způsoby léčby (rozuměj šarlatánství).
  • Mašíbl bývá velmi často vegetarián, či dokonce vegan; nejraději by ovšem přijímal energii ze vzduchu, ale to se mu zatím přes časté navštěvování seminářů s návody, jak na to, nedaří; nicméně věří, že lidé, kteří to dokáží, existují a kupodivu stále žijí.
  • Mašíbl má za to, že vše je spiknutí a kdo to nevidí, je ovce (ovčan).
  • Mašíbl nevěří na meteorologii, ale na řízení počasí, což považuje za tzv. klimaterorismus (viz na Google klíčová slova Chemtrails, HAARP…).
  • Mašíbl se brání proti útokům klimateroristů tím, že za oblačného počasí kolem domu leje do země litry octa, aby rozehnal mraky.
  • Mašíbl není obvykle křesťanem, ale produktem postmoderního New Age; Bůh je out, čarodějnice jsou in a podobně.
  • Mašíbl má často za to, že jsme a) řízeni mimozemšťany mezi námi, b) potomky mimozemšťanů.
  • Mašíbl má zároveň i za to, že jsme řízení a) ilumináty, b) zednáři, c) Židy, d) někým jiným, ale rozhodně řízeni.
  • Mašíbl miluje obrazce v obilí jako zprávy z kosmu a v žádném případě neuvěří v partu klaunů s provázky, GPS a tyčemi, kteří ve tmě ničí úrodu.
  • Mašíbl ví, že UFO jsou a) kosmické lodě mimozemšťanů, b) tajné projekty USA, c) létající talíře nacistů ze základen na Měsíci a Marsu.
  • Mašíbl ví, že Američané a) nikdy na Měsíci nebyli a vše natočil Hollywood, b) na Měsíci byli a to vícekrát, než přiznali, c) stále tam jsou a mají tam základny (zřejmě ten barák vedle základny nacistů).
  • Mašíbl často operuje se zjevením sv. Jana a na rozdíl od teologů jej pochopil a dokáže bez problémů vysvětlit a na současné dění aplikovat; stejně tak dokonale rozluštil Nostradama, a tak ví, co se zítra stane.
  • Mašíbl se domnívá, že přímá demokracie je cestou z nynějšího politického marasmu, ale zároveň má za to, že by neměli hlasovat všichni, ale jen ti, kteří jsou názorově pevní jako on sám.
  • Mašíbl a) nevěří mainstreamovým médiím, které jsou součástí spiknutí a hledá pravdu na alternativních zdrojích, b) věří mainstreamovým médiím, pokud jsou nositeli informací v rámci pořadů jako Detektor a podobě.
  • Mašíbl… doplňte si sami, je toho skutečně mnoho.

Kulturologický základ se ve výše zmíněném popisu nezapře. Doplníme-li pohled z hlediska psychiatricko-psychologického, lze v daných sférách hovořit o poruchách osobnosti a chování u dospělých.

Poruchy osobnosti a chování

Výrazně překračují vzorce chování typické pro určitý věk nebo sociální skupinu. Projevy se často vyskytují na kontinuu projevů deprese a agrese. Prognóza se zhoršuje s délkou trvání. To ve smyslu – čím déle, tím hůře. Má to své výjimky. Stáří, ve smyslu požehnaný věk, postižených tyto poruchy spíše karikuje, než zhoršuje. V některých případech dochází i k určitému zlepšení. K pokusům o léčbu – obvykle marným – donutí tento typ lidí jen zcela závažné okolnosti.

„Cvokaře“, ať již v bílém plášti nebo bez něj, s poradenským image považují za blázny. Nevědí, o čem by s nimi měli mluvit. Podtón takto suverénních projevů je ovšem obvykle sycen úzkostí.

Měl by být váš finanční poradce psychopat?

Pro mnohé poruchy osobnosti a chování je charakteristický deficit v oblasti emocí a sociální inteligence. Co do výše abstraktního intelektu může jít o báječné lidi, leč žít se s nimi nedá. 

Někteří autoři soudí, že viníkem je tzv. bojový gen (MAOA-L). Ten zvyšuje agresivitu, podporuje riskantní chování i impulzivitu v rozhodování. Mohlo by se zdát, že jejich nákupní strategie je takříkajíc hrr na věc, risk je zisk. Skutečnost je složitější. V kombinaci s chladným a nezřídka velmi vysokým intelektem, strategickým uvažováním, nedostatkem morálních zábran a schopností manipulace prý bojový gen vede k ekonomicky brilantnímu uvažování. A následně i jednání.

Riziko? Ano určitě, ale jen tam, kde se může vskutku vyplatit. Žádné troškaření. Jeden z českých psychologů to charakterizoval: „Nikdy nebudou bojovat o štamprdli bramborové polévky.“ V tvrdém světě byznysu nebývá místo pro jemnou empatii. Problém je ovšem v tom, že podobným, sebevíce úspěšným dravcům nelze moc důvěřovat. Místo vašich peněz vám totiž mohou zůstat jen oči pro pláč.

Korporátní psychopatie

V poslední době se v odborné terminologii objevuje vymezení osobnostního svérázu – korporátní psychopatie. S jistým nadhledem označuje typ velkého šéfa či manažera korporací, jež je spíše agresivní než pouze asertivní. Má hroší kůži, chybí mu skrupule, ale i dobré vychování. Bez ohledu na kohokoliv a cokoliv stoupá na pomyslném žebříčku postů. Je otrokem svého úspěchu, postrachem podřízených, zdatným intrikánem. Inu hrdina naší doby. Po čertech jiný než ten, o němž kdysi M. J. Lermontov.

Příště pokračování: 10 druhů psychopatů

Mohli by mít papíry na hlavu, leč (obvykle) se neléčí v ústavu…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

PhDr. Tomáš Novák – poradenský psycholog, autor řady článků a knižních publikací.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).