Medová medicína

Doby, kdy se v českých domácnostech snídal chleba s medem jsou bohužel dávno pryč, dnešní děti dávají přednost Nutele. Med má ale tolik blahodárných účinků, že se vyplatí jej rehabilitovat a přiřadit mu na stole čestné místo.

med

První písemné doklady o medu najdeme už v hieroglyfech starých Egypťanů, kteří jej užívali jako platidla, krmili s ním zvířata před obětováním bohům či jej používali jako dar k prokázání mimořádné úcty. Už v této době uměli med skvěle skladovat – ve vzduchotěsné nádobě byl v jedné z hrobek nalezen nezkažený med starý dva tisíce let.

Před vynálezem medometu roku 1865 se med jedl i s plásty. V některých oblastech je to běžné i dnes (tzv. plástečkový med). Plásty se také lisovaly či nechávaly vykapat. Dnes se med většinou „vytáčí“ v medometu, odstředivou silou se vymetá nejprve z jedné a pak z druhé strany odvíčkovaného plástu. Scedí se přes síta, nechá vyčeřit a natočí se do sklenic.

Anketa

Jak často konzumujete med?

       

Léčivá síla medu

Určitě znáte využití medu při nachlazení. Že se nejedná jen o babskou pověru, potvrzuje i JOSEF A. ZENTRICH, autor knihy Přírodní léčba včelími produkty: „Výborné imunomodulační vlastnosti mají prakticky všechny včelí produkty, tedy med, mateří kašička, propolis i rouskový pyl.“
Podle Zentricha se v minulosti med hojně využíval v lékařství. Naši předkové ho dokonce mazali do ran, aby tím zlepšili proces hojení. A dobře dělali – med obsahuje skupinu vitamínů B, které posilují nervovou soustavu, a rovněž je výbornou prevencí proti rakovině.

Také je nezanedbatelným pomocníkem i při různých problémech s výživou. Obsahuje více energie než běžný cukr, navíc jej organismus mnohem rychleji převede na glukózu, je tedy skvělý na zažívání. Glukóza má vliv na zlepšení funkce svalů a tedy pohybové výkonnosti – vědecké studie prokázaly, že konzumace medu má pozitivní účinky na sportovní výkony. V neposlední řadě je pak med zdrojem velkého množství nezbytných vitamínů, minerálů a přírodních antioxydantů.

Medová cesta ke kráse

med

Med nám však pomůže nejen ke zdraví, ale i ke kráse. Pokud si potřete obličej tenkou vrstvou medu, necháte chvilku působit a poté omyjete teplou vodou, vaše pokožka se krásně vyhladí.  Společně s olivovým olejem ho lze použít jako zábal na vlasy, propagátoři této metody slibují „královsky“ zářivý lesk. Antibakteriální účinky medu lze skvěle využít rovněž v péči o chrup.

e-book_pruvodce

       

Přestože je med poměrně kalorický, může vám pomoci při redukci hmotnosti - rozpuštěný v teplé vodě totiž pomáhá rozpouštět tuk uložený v těle. Podobně se chová i v kombinaci s citrónovou šťávou.

Není med jako med. Nenaletěli jste?

Jak vybrat ten nejlepší?

Průmyslově zpracovaný med není tak kvalitní jako ten od drobných včelařů, takže zamiřte raději k nim; nadšeného včelaře naleznete téměř v každé vesnici. Nejlepší med je totiž od včel, člověk ho už může jenom zkazit, například přidáním sirupů kvůli doslazení. Velkou výhodou je, že v České republice se produkuje jeden z nejkvalitnějších medů na světě. Med českých včelařů podléhá navíc přísnějším normám, než které platí ve zbytku EU.

Odměnit autora
Poslat autorovi přímou platbu 25 Kč jako odměnu za tento článek. Více informací
?
1 názor Vstoupit do diskuse
poslední názor přidán 17. 2. 2011 17:40

Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.

Zasílat nově přidané příspěvky e-mailem
Ušetřete