Hlavní navigace

Máte vodu ze studny? Rozbor vody bude zdarma

22. 3. 2017

Sdílet

 Autor: Unspash.com / Aidan Meyer
Pražské vodovody a kanalizace připravily pro zájemce orientační rozbory vody zdarma. Další budou po republice v rámci Světového dne vody.

Při příležitosti Světového dne vody se každoročně koná řada akcí po celé ČR. Pražské vodovody a kanalizace (PVK) letos zvou zájemce na prohlídku laboratoří, kde mohou také získat orientační rozbory vody zdarma.

Akce se uskuteční v sobotu 8. dubna od 10 do 16 hodin v sídle laboratoří v Dykově ulici 3, Praha 10. „Jedinou podmínkou je rezervace na našich webových stránkách www.pvk.cz, protože kapacita je omezená,“ upozorňuje mluvčí společnosti Tomáš Mrázek.

Rozbor vody, který bude na počkání, bude na tyto ukazatele: dusičnany, tvrdost, pH, zákal a železo. Každý zájemce přinese 1,5 litru pitné vody v PET láhvi bez vzduchové bubliny, doplněné až po okraj (lze použít jen láhev od pitné vody) a získá výsledky rozboru uvedených ukazatelů. „Tento rozbor je pouze informativní, nenahrazuje rozbor pitné vody, který stanovuje fyzikálně-chemické a mikrobiologické ukazatele, které se provádějí dle vyhlášky ministerstva zdravotnictví,“ říká mluvčí.


Autor: PVK

Tato akce PVK je určena zejména pro majitele studní. „Voda z veřejného vodovodu je v Praze pod neustálou kontrolou a splňuje všechny hygienické normy,“ uvedl Tomáš Mrázek.

Metropole má vodu z Úpravny vody Želivka, která proudí přes štolový přivaděč do vodojemů v Jesenici u Prahy a dále do pražské vodovodní sítě. Způsob úpravy vody reaguje na kvalitu „vody pro Prahu“, která se mění i v průběhu dne, například podle počasí nebo vlivem upouštění Vltavské kaskády. Měření probíhají kontinuálně, sleduje se např. pH, kyslík, vodivost, železo, zákaly, další parametry sleduje laboratoř díky pravidelným odběrům, nejen přímo ve vodárně, ale i na výstupu. Přečtěte si více o úpravě pitné vody pro Prahu.

Galerie: Takhle vypadá voda z Vltavy před a po úpravě na pitnou

V České republice se ke Světovému dni vody připojují zejména vodárenské společnosti. Tradiční jsou dny otevřených dveří a rozbory vody zdarma. Na webových stránkách Naše voda najdete přehled akcí a zjistíte, kdy a kam se můžete v rámci Světového dne vody podívat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).