Hlavní navigace

Máte urologické potíže? Právě teď roste zlatobýl

14. 8. 2013

Sdílet

 Autor: CC BY-SA 3.0 / Σ64 (talk) / Wikimedia Commons">Wikimedia Commons
Trápí vás problémy s ledvinami nebo trpíte častými záněty močových cest? Celík zlatobýl je vynikající bylina na urologické potíže. Existují i další způsoby, jak ulevit ledvinám.

Člověk si nevybere. U náchylnějších lidí se záněty močových cest vyskytují takřka celoročně, v souvislosti s prochladnutím nebo návštěvou bazénů a koupališť. V zimě a na jaře bývají ledviny a vůbec části celé vylučovací soustavy citlivé zejména na chlad, v letním období stačí koupel v bazénu se studenou vodou, nádrž plná bakterií či pobíhání v mokrých plavkách, a zánět je na světě.

Zlatobýl obecný (také celík zlatobýl)
Autor: CC BY-SA 3.0 / Σ64 (talk) / Wikimedia Commons

Zlatobýl obecný (také celík zlatobýl) je vynikající při urologických potížích

Abychom měli své ledviny v pořádku, je potřeba hodně pít a dodržovat pitný režim, nezatěžovat je alkoholem a jinými nevhodnými látkami. Velký vliv mají bokové kalhoty a krátká trička odhalující oblast ledvin, která tak může snadno prochladnout.

K tématu: Zánětu močových cest nahrávají bokovky a tanga

Zlatobýl doporučoval už věhlasný léčitel Janča

Zlatobýl září jako slunce a kvete během srpna a září. Je vynikající rostlinou na ledviny a celou urologickou oblast. Doporučoval jej i známý léčitel, pan Jiří Janča, který napsal řadu velmi užitečných knih. Zlatobýl se doporučuje na jakékoli ledvinové potíže i potřebnou detoxikaci, kterou může každý jednou za čas podstoupit. Bylinka krásně odvodňuje a pomáhá také vylučovat z těla kyselinu močovou, čímž značně ulevuje kloubům a je také prospěšná při dně a kloubním onemocněním.

Celík působí na ledviny, záněty močových cest, na zvětšenou prostatu, rozpouští močové kameny, má silně protizánětlivý účinek a je možné i vnější použití na špatně hojící se rány, vředy, případně také výplach či kloktadlo při zánětu v ústech a krku. Hubí i bakterie a plísně, údajně zvyšuje množství a kvalitu spermatu a působí proti rentgenovému záření. Má příznivý účinek na srdce a vysoký krevní tlak.

Téměř každý léčitel vám doporučí zlatobýl, máte-li oslabenou dráhu ledvin. Pokud nemáte možnost si jej nasbírat na louce nebo i na vlastní zahrádce, rozhodně navštivte lékárnu či bylinkářství. Pít jej můžete pouze krátkodobě, po nějaké době užívání si rozhodně udělejte přestávku.

Brusinka patří mezi přírodní antibiotika

Známé a chutné brusinky se používají při zánětech močových cest a ledvinových obtížích, a to zejména pro jejich protizánětlivé působení. Jsou vlastně jakýmsi přírodním antibiotikem a spolehlivě hubí bakterie a pomáhají je vyplavit z močových cest, navíc skvěle chutnají.

Působí močopudně, silně dezinfikují, stejně jako borůvky zastavují průjem a mají příznivý vliv na diabetes. Obsahují řadu vitamínů i minerálů, zejména vitamín C a překvapivě také hořčík. Protože jsou kyselé a obsahují šťavelany, nemusíme je konzumovat v obrovském množství. Účinných je i pár kuliček a dají se jíst také sušené či v jakékoli jiné úpravě, například jako zavařenina, džem a podobně.

Čtěte dále: Proti infekci močových cest vyzkoušejte brusinky

Byliny pro vaše ledviny

Součástí urologických čajů bývá jalovec, medvědice lékařská nebo jehlice trnitá. Tyto bylinky výrazně působí na dezinfekci močových cest a používají se při akutních zánětech. Jejich působení je silné a mají také určité kontraindikace, proto se doporučují užívat ve správně namíchaných čajových směsích a pouze krátkodobě. Nejsou vhodné ani pro těhotné a kojící ženy, ani pro malé děti.

Medvědice je velice účinná rostlinka na ledviny a močové cesty, běžně ji nenajdete a navíc je chráněná. Objevit ji můžete opravdu jako součást urologického čaje. Pokud nemáte akutní zánět či ledvinové kameny, není potřeba ji užívat.

Jehlice trnitá je keřík. Účinky jehlice jsou rovněž výrazné, kromě dezinfekce močových cest léčí také revmatismus, rozpouští ledvinové kameny, čistí krev a snižuje krevní tlak. Její použití by rozhodně mělo být pouze krátkodobé.

Jalovec je známý nejen jako koření a nástroj k vyšlehání lýtek děvčat při šmigrustu, ale také jako léčivá rostlina. Je rovněž chráněný a opět působí značně močopudně, dezinfekčně, detoxikačně a antirevmaticky. Užívají se plody, tzv. jalovčinky. Mají příznivý vliv na trávení, přidávají se do zvěřinových jídel, jimž zaručují vynikající chuť a používají se i k výrobě alkoholických nápojů, například ginu nebo naší borovičky. Obsahují různé silice, které se přidávají i do vnějších masážních prostředků při únavě svalů, bolestech kloubů nebo dokáží ulevit při nachlazení, bolestech hlavy a rýmě. Výborná je jalovcová koupel.

Užití je časté i ve formě tinktury, případně čajových směsích. Nesmí se užívat dlouhodobě a povoleno je pouze omezené množství – ve větším množství je účinek na ledviny opačný a působí toxicky. Nesmí jej užívat těhotné a kojící ženy ani malé děti. Těhotným ženám totiž při užití jalovce hrozí potrat.

Silné bylinky nejsou vhodné v těhotenství

Jalovec, petržel i celer prokáží službu ledvinám a močovému ústrojí, ne však těhotným ženám! Praktický každá silněji působící bylinka není doporučena k užití pro těhotné. Z výše zmíněných se jedná zejména o jalovec, kromě něj také petržel, která je výborná jak při kolikách a zánětech, tak při močových kamenech. Krásně odvodňuje a vyplavuje z těla vše škodlivé ven. U těhotných žen však užití petržele zvyšuje riziko potratu. Stejně tak se nedoporučuje celer, který je jinak vhodný při detoxikačních a odvodňovacích kůrách.

Rostliny pro zdraví ledvin a proti urologickým potížím

  • zlatobýl obecný – celík zlatobýl
  • brusinky
  • jalovec
  • medvědice lékařská
  • jehlice trnitá
  • petržel
  • celer
  • okurka
  • chřest
  • zelí
  • cuketa
  • meloun
  • listy břízy a březová šťáva

Vodnatá zelenina a březová šťáva

Kromě této zeleniny působí příznivě na ledviny téměř veškeré vodnaté druhy zeleniny jako je například okurka, celer, chřest, zelí a cuketa, z ovoce také meloun. Jejich konzumací rozhodně nic nezkazíte, naopak. Krásně odvodňují a také podporují úbytek váhy.

Listy břízy se tradičně užívají při chorobách ledvin, odvodňují, dezinfikují a působí při revmatismu. Používá se však také březová šťáva, která se získává naříznutím stromu. Toto není u nás povoleno, nejčastěji se proto březová šťáva dováží z Ruska a k sehnání bývá na internetu nebo v prodejnách zdravé výživy. Její účinky na celkovou detoxikaci jsou výrazné.

Březová šťáva je vhodná nejen pro detoxikaci ledvin. Působí močopudně, podporuje pocení a vylučování škodlivin z těla, napomáhá také redukci váhy, ulevuje od bolesti kloubů. Je prospěšná i při diabetu, kardiovaskulárních onemocněních i celulitidě. Vnitřně i vně se užívá také na podporu růstu vlasů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí redaktorka a copywriterka píšící pro webové i tištěné magazíny. Zaměřuje se na oblast zdraví, historie medicíny, psychologie, filozofie, etikoterapie a alternativní medicíny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).