Hlavní navigace

Máte super mobil? A umíte s ním pracovat?

29. 7. 2011

Sdílet

 Autor: SXC
Moderní technologie mají šetřit čas. Jenže: je to tak? A nebylo to kdysi, v čase pevných domácích linek, efektivnější? Zdá se, že ne vždy umíme nechat naše přístroje, aby nám pomáhaly.

Kdo dnes nemá chytrý mobil, skoro jako by nebyl. Přitom tento vynález mnoha lidem život spíš komplikuje. Nevěříte? Tak si kromě stoupajících účtů od operátorů vezměte v potaz také to, jestli skutečně chcete být vždycky k zastižení na telefonu či mailu a zdá vás náhodou nezačíná mrzet, kolik času strávíte prostřednictvím telefonu na internetu. A tak je to se všemi moderními technologiemi – dovedou život zjednodušit, ale někdy také paradoxně zkomplikovat. Je na vás, co jim dovolíte.

„Kdysi stačilo říci, že je schůzka v deset a už se to neměnilo, dneska ji každý z účastníků krátkým telefonátem dvakrát posune a nakonec někdo s klidem pošle sms, že přijde o čtvrt hodiny později,“ líčí obchodní zástupkyně Jana Zemanová, podle níž jsou navíc schůzky často méně efektivní než dříve. „Dříve se totiž všichni rovnou snažili dospět k nějakému závěru, zatímco dneska se často domluvíme, že se domluvíme a záležitosti se teprve upřesňují pomocí mailů a podobně,“ dodává žena.


Autor: SXC

Jenže její mladší kolegové to vidí ještě jinak. „Proč se vůbec scházet, když se všechno dá vyřešit rovnou pomocí mailů?“ ptá se Jakub, který se zabývá marketingem.

K tomu se ideálně hodí právě zmíněné chytré mobily, které umí mailovat stejně spolehlivě jako jakýkoli stolní počítač – část pracovní pošty můžete vyřídit třeba cestou do práce v tramvaji. Samozřejmě, pokud na to máte povahu. „Jsou lidé, kteří potřebují mít na práci klid, i kdyby mělo jít jen o rutinní vyřizování mailů, a fakt, že by byli pořád na příjmu, je stresuje. Pak by se o něco podobného neměli pokoušet,“ říká psycholožka Markéta Veselková. Zkrátka, i když náhodou vlastníte chytrý mobil, klidně si maily vypněte.

Jiné to však bude v případě, pokud vám takový mobil přidělili v práci jako služební. Zaměstnavatel může očekávat, že budete na příjmu i v době, kdy nejste přímo v práci. Pokud je to možné, zkuste si přesná pravidla, kdy být na příjmu a kdy ne, domluvit předem.

Ušetřete díky mailu v mobilu

Chytré mobily s přístupem na internet můžete využít i vy, kdo se neřítíte ze schůzky na schůzku. Nemusíte se bát ani přehnaně vysokých účtů, operátoři totiž nabízejí nejlevnější datové tarify, které k tomu potřebujete, už za cenu jen o málo přesahující sto korun měsíčně – za ně můžete mailovat i chodit na web, aniž byste platili další peníze. Samozřejmě jiné by to bylo v případě, kdybyste si stahovali placená videa či třeba hudbu, jejich cena by vám účty zvýšila.

Já si takto mailuju se svou nejlepší kamarádkou. Kdybychom si psaly sms, vyšlo by nás to určitě na několik stovek měsíčně,“ popisuje Lenka Pospíšilová z Prahy. Internet v mobilu je také skvělý, pokud vás potomek třeba na výletě začne bombardovat zvědavými otázkami či pokud si rychle chcete ověřit, kdy vám jede vlak. „Ale na druhou stranu, příliš snadno dostupné informace také nejsou vždycky ideální, někdy je lepší chvíli počkat a pak si je hledat třeba v knihách a podobně,“ připomíná psycholožka Veselková.

Pozor také, u nejlevnějších datových tarifů existuje přece jen nějaké omezení – měsíčně můžete poslat nebo stáhnout jen určitý objem dat, po překonání tohoto limitu se internet výrazně zpomalí. Poznáte to zejména na rychlosti načítání webových stránek. Limit si nejsnáze vyčerpáte například, pokud budete často posílat mailem fotografie nebo když si budete prohlížet datově náročné webové stránky.

Bloudit se dá i s navigací

Nejde však jen o chytré mobily.  Masovou záležitostí už se staly třeba navigace, někdy rovněž obsažené v mobilech, případně samostatné.

„Před pár lety bych prostě lidem popsala cestu, teď to nechtějí, že mají navigaci, ale pak volají, že je zavedla na místo, které nejde projet,“ směje se finanční poradkyně Gábina, která bydlí ve vesnici poblíž Prahy plné jednosměrek, s nimiž si navigace kvůli staršímu software často neví rady.


Autor: SXC

Sama si však navigaci pochvaluje, nikoli však automobilovou, ale turistickou – umí to samé, ale navíc obsahuje i turistické mapy a díky tomuto přístroji se jí daří lákat na výlety i stále znuděnější puberťáky. „Naše rodina propadla geocachingu, hře, při níž se pomocí navigace a souřadnic, udaných na internetu, hledají skryté krabičky s různými drobnostmi,“ popisuje Gábina. Souřadnice si buď do navigace stáhnete doma nebo si je v lese najdete pomocí mobilu s internetem a do navigačního přístroje přepíšete z mobilu. Případně můžete hledat poklady jen pomocí mobilu s GPS modulem a připojením k internetu. Více o hře najdete na www.geocachin­g.com.

Podobně chytrých přístrojů rozhodně v domácnostech přibývá a člověka obklopují už od narození – stačí zmínit monitory dechu nebo chůvičky, které dnes dokážou přenášet i obraz spícího dítěte. A nabízejí také čím dál více kanálů, takže si můžete naladit takový, který se nebude rušit s chůvičkou od sousedů.

„Což je dobré, protože já opakovaně zažila to, že jsme na horské chatě se známými všichni na stůl ve společenské místnosti položili chůvičky, které si jen vzájemně rušily signál a nikdo nevěděl, komu vlastně brečí dítě,“ vzpomíná Marie z Prahy. Kdo chce, může o něco větší dítě vybavit speciálním náramkem s GPS čipem, který dokáže určit jeho polohu pro případ, že by se ztratilo. Náramek je zatím populární především mezi celebritami, které se podílejí na jeho propagaci.

Hodinky, které myslí za vás

Podobnou novinku, i když z úplně jiného ranku, představují různé měřící přístroje používané při sportu, které si rovněž můžete navléknout na ruku. Co takhle hodinky, které vám změří tep, obsahují kompas a navíc ještě GPS navigaci? Díky nim můžete do doběhnutí domů přenést své trasy do webových map a samozřejmostí je i vyhodnocování vašeho sportovního výkonu pomocí počítače.


Autor: SXC

Nové technologie se samozřejmě týkají i běžného provozu domácností – ovšem tam je na zváženou, zda skutečně všechno znamená pokrok, který vyžadujete. Zatímco proti stále vymazlenějším troubám či úsporným ledničkám, které obsahují nulovou zónu chránící citlivou zeleninu, nelze nic namítat, skutečně využijete třeba funkci, kdy vás lednička zvukem upozorní, že není zavřená? Ledničce totiž nevysvětlíte, že momentálně není zavřená proto, že do ní vykládáte nákup.

Podobné to nakonec může být s pračkou, která pípá, sotva doprala. „Nastavuju praní většinou tak, aby pračka doprala v době, kdy děti přicházejí ze školy. Ale to, že pípá, je nechává úplně v klidu, to by je musela přijít osobně kopnout do pokojíčku. Takže jim stejně vždycky telefonuju, aby šli a pověsili prádlo,“ komentuje moderní technologie Lenka Pospíšilová z Prahy. Jinými slovy, nakonec je stejně rozhodující lidský faktor.

Jaké máte zkušenosti s moderními přístroji? A taky máte občas chuť je „nakopnout“? Nebo si bez nich neumíte představit život?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pro tištěná i webová média píše od poloviny 90. let. Ve svých textech se věnuje zejména rodinné problematice, výchově dětí, zdraví a životnímu stylu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).