Hlavní navigace

Matcha Tea radí, jak poznat dobrý čaj. Přitom má máslo na hlavě

Sdílet

 Autor: Matchatea.cz
Ten, který přišel o certifikát bio kvůli vysokému množství reziduí pesticidů v čaji, dnes káže o tom, jak poznat kvalitní čaj Matcha. Zjišťovali jsme zákulisí kauzy pesticidy v Matcha Tea.

V červnu letošního roku se na oficiálních stránkách Státní zemědělské a potravinářské inspekce potravinynapranyri.cz objevil Matcha Tea od výrobce Čajová květina. V poslední době tolik opěvovaný zelený čaj s certifikátem bio byl tvrdě ocejchován. SZPI ho totiž označila za nebezpečnou potravinu, neb v něm našla několikanásobně překročená množství reziduí pesticidů: chlorantraniliprol, dinotefuran, fenbuconazole, flubendiamid, lufenuron, methoxyfenozide a tebuconazole. Matcha Tea přišel o cerfikát bio, změnil dodavatele a rozesílá novinářům TZ Matcha Tea pod drobnohledem (doc), kde se dozvíme „několik užitečných tipů, jak se vyhnout nekvalitním náhražkám…“ 

Pesticidů bylo 18× víc, než je povoleno

Na webu potravinynapranyri.cz najdeme hned pět zelených čajů, které patří mezi nebezpečné pro překročený obsah reziduí pesticidů. V některých čajích a jejich kontrolovaných šaržích se našly pesticidy dva, jinde tři, ale pouze při letošní lednové kontrole se v bio Matcha Tea objevilo pesticidů sedm.

Ale vezměme to pěkně popořadě. V lednu letošního roku náhodnou kontrolou objevila společnost Čajová květina v jedné šarži od svého dodavatele rezidua pesticidů. Jednalo se prý o zhruba tři sta kilogramů zeleného čaje. „Ta zásilka se likvidovala a do oběhu vůbec nešla,“ podrážděně komentoval situaci Petr Patočka, ředitel Čajové květiny. Později uvedl, že zásilku vrátili dodavateli. Ať tak, či onak, ještě před tím si kontrolní vzorky k testování odebrala i SZPI, které se ze zákona nevyhovující zásilky musí hlásit. Výsledky testu nenechaly chladnou ani KEZ, akreditovanou kontrolní a certifikační organizaci pro ekologické zemědělství. „Obecně platí, že v případě prokázání přítomnosti reziduí pesticidů nepovolených v ekologické produkci v množství přesahujícím 0,01 mg/kg (po korekci nejistoty měření) v čaji či jakémkoliv jiném zemědělském produktu, nelze tento produkt nadále uvádět do oběhu s odkazem na ekologické zemědělství,“ vysvětlil nám Daniel Stříteský z KEZu. Pesticid methoxyfenozid však v nebezpečné várce Matcha Tea podle našich informací dosáhl až na hodnotu 0,18 mg/kg.

Matcha Tea byl měsíc bez certifikátu bio

„Mohu potvrdit, že máme k dispozici výsledek rozboru vzorku výrobku Matcha Tea. Vzorek nevyhověl zjištěnými obsahy několika druhů pesticidů požadavkům na zdravotní nezávadnost výrobku. V době, kdy jsme obdrželi výše uvedený výsledek rozboru, již distributor Čajová květina s.r.o. neměl platný certifikát na bio Matcha Tea a nesměl jej tedy uvádět do oběhu jako ekologickou potravinu,“ potvrdil nám Daniel Stříteský. Prodeje přitom ale pozastavené nebyly, podle slov Petra Patočky se v té době prodávaly šarže, které byly v pořádku, a čekalo se na novou zásilku Matcha Tea, od nového distributora.

Jak se může stát, že produkt, který nese punc bio kvality, překročí i limity pro běžné čaje schválené pro naše území? „Když vám někdo vydá certifikát na bio kvalitu, tak očekáváte, že nebude obsahovat pesticidy. Problém byl v tom, že náš dodavatel nestačil pokrývat naše objednávky a jednu zásilku odebral od dodavatele, který bio kvalitu nesplňoval. Na pesticidy jsme tehdy testy nedělali, protože jsme u bio kvality nepředpokládali, že by tam mohly být,“ hájí se Petr Patočka. Podle jeho slov s nespolehlivým dodavatelem spolupráci okamžitě ukončili a našli si nového. Situace, kdy společnost Čajová květina neměla platný bio certifikát, trvala asi měsíc. „V současnosti má distributor opět platný certifikát na bio zelený čaj, který byl mj. vystaven na základě ověření ekologického původu nového dodavatele bio čaje,“ potvrdil nám Daniel Stříteský.

Čtěte k tématu: Co má společného Kit Kat a Dolce Gusto? Čaj zvaný Matcha

„Nepranýřujte nás!“

Lze vyloučit, že pesticidy nemohly být i v nekontrolovaných zásilkách ještě před nálezem závadné šarže? „Dneska kontrolujeme každou zásilku, ale než jsme se dozvěděli o tomto problému, tak jsme zásilky kontrolovali namátkově,“ řekl mi Petr Patočka. Pro srovnání, v tiskové zprávě, zmíněné v úvodu článku tvrdí: „Každý čaj, tedy šarži, testujeme, bez toho by to ani nešlo….“ 

Proč celý problém s pesticidy nebyl osvětlen například plošným vyjádřením, bylo vysvětleno Petrem Patočkou takto: „A kdo by nám věřil? Mě to poškodilo natolik, že nějaké plošné zveřejňování mojí obrany by ještě více rozvířilo celý problém a dozvěděli by se o tom lidé, kteří to ani nevěděli. A ani nemá smysl jim něco říkat, když jim nic nehrozilo. Z vaší strany je tohle pranýřování. Doufám, že nemáte moc čtenářů.“ Přitom, jak z výše uvedeného vyplývá, nález několikanásobného překročení pesticidů v Matcha Tea byl spíše dílem náhody, než kontrolou každé zásilky. I Petr Patočka v závěru připustil: „Pokud se bavíme o srpnu, červenci 2013, teoretická šance, že v nich něco mohlo být, tu je. My jsme ale jeli podle podkladů, které jsme měli k dispozici od dodavatele.“ A ten, jak už víme, nebyl z nejspolehlivějších.

Nikdo netvrdí, že k nám někdo dováží záměrně podřadný Matcha Tea, ale hlásat do světa, jak se to dělat má a přitom mít máslo na hlavě, prostě bere dech. A je úplně jedno, jestli jsem v kaši omylem nebo jen proto, že chci vydělat za každou cenu…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).