Hlavní navigace

Šampony na mastné vlasy podporují maštění

Sdílet

 Autor: Copyright © 123RF Stock Photos
Muži řeší jejich ztrátu, ženy zase kvalitu. Vlasy vypovídají nejen o péči, kterou jim věnujeme, ale taky o našem zdraví. Co se dá dělat s mastnou hlavou a kdy je třeba zamířit k lékaři?

Jeden má hřívu jako lev, s péčí si hlavu neláme, vlasy jednou týdně namydlí mýdlem s jelenem a mohl by směle nastoupit před objektiv Roberta Vana. Na druhé straně však stojí lidé, kteří si koupelnu plní ampulkami, šampony a výživovými kúrami za tisíce, denně vlasům obětují hodinu, a přesto výsledný dojem není větší než u zmoklé slepice.

Vlasy mají slabé, lámavé, vypadávají a navíc se jim mastí. Ne do třech dnů, ne do čtyřiadvaceti hodin, ale i do tří hodin od umytí. Je na vině genetika, nebo strava? Jak se lze s umaštěnou hlavou vypořádat? Proč běžné šampony na mastné vlasy příliš nezabírají?

Zdědili jste mastnou hlavu? Smůla

Vlas je tvořen dvěma částmi:

  • Vlasový stvol – část, kterou vidíme
  • Vlasový kořen – je ukryt pod povrchem pokožky

Autor: Copyright © 123RF Stock Photos

Maštění vlasů nahrává i celodenní pohrávání si s vlasy, nahazování patky rukou nebo časté kartáčování

Nejspodnější částí vlasového kořene je cibulka, která je vlastně tím nejdůležitějším, co ovlivňuje kvalitu a růst našich vlasů. Je k ní napojeno cévní zásobení a mazové žlázy.

Právě odsud probíhá výživa a vytváří se keratin – základní složka pro vlasy, nehty a kůži. Je-li vlasová cibulka poškozena nebo u části vlasů chybí, máme problém. Ten se může projevit padáním vlasů nebo právě zvýšenou mastivostí.

  • 90 % populace není spokojeno s kvalitou svých vlasů
  • 50 % populace trápí vypadávání vlasů
  • 30 % lidí řeší mastné vlasy a pokožku
  • 5–10 % lidí má lupy

Zdroj: www.vypadavani­.vlasu.cz

Jestliže se vám vlasy mastí odjakživa, budete se muset s dennodenním mytím hlavy smířit. Zde svou roli hraje genetika a tu nepřelstíte ani tou nejdražší medicínou.

Své problémy však můžete korigovat zvnějšku:

  • Snížit konzumaci mastných, dráždivých a kořeněných jídel
  • Vyhýbat se jednoduchým cukrům a sladkým potravinám
  • Dodržovat pitný režim
  • Zdržet se nošení kšiltovek v létě
  • Fénovat vlasy pouze studeným vzduchem
  • Vyhnout se použití kondicionéru
  • Nemýt vlasy horkou vodou, pouze vlažnou
  • Doplnit ve stravě skupinu vitamín B

Příčin, proč mazové žlázy hlavy pracují denně přesčas, je ovšem mnohem víc. Krom genetických dispozic svou roli hraje i nevhodně zvolená antikoncepce či špatné životní prostředí. I celodenní pohrávání si s vlasy, nahazování patky rukou, časté kartáčování, přesušování a žehlení mazové žlázy k aktivitě přímo vybízejí. Žijete-li poklusu a neustálém stresu, vězte, že i zde může tkvět příčina mastných vlasů. Aktivitu mazových žlázek totiž podmiňují mužské hormony androgeny (mají je i ženy), jejichž hladina se zvyšuje právě ve stresu. Největší stín podezření však padá na nevhodně zvolené šampony a stylingové přípravky.

Katalog nemocí: Vypadávání vlasů

Šampon z reklamy pomáhá, ale jen od peněz

Reklamní spoty jsou plné planých slibů a přesvícených modelek, které nám s dokonalými vlasy podsouvají teze o lepších zítřcích. Vsadit na podbízivé řeči ale ve většině případů znamená koupit přípravek se sodium laureth sulfate neboli laurethsulfátem sodným. To je detergent (čistidlo), které se od 50. let stalo obsahem téměř každého kosmetického přípravku.

Na tom sice není nic špatného, kdyby krom čištění ve vysoké koncentraci nestál i za vznikem nadměrné produkce mazu. Je to proti zdravému rozumu, ale snad všechny komerční šampony na mastné vlasy obsahují tuto látku, jež produkci mazu zvyšuje.

Pomocnou ruku podá příroda

Vraťme se ke kořenům, už v pradávných dobách znali moc bylin, které na své síle v toku času nic neztratily. Mezi ty, které mazovým žlázám rozmluví jejich činorodost, patří kopřivy, levandule, šalvěj, heřmánek, podběl, lopuch a vousatka.

Tinktura z listu kopřivy

1 polévkovou lžíci řezaných listů a kořene kopřivy zalijeme 3 polévkovými lžícemi 45% lihu, necháme 14 dní vyluhovat na slunci za občasného protřepání. Přefiltrujeme, zředíme 1/4 l vody. Výborně působí i proti vypadávání vlasů.

Další pomocníci:

  • Sníh z bílků (neslazený!)– nanést na vlasy, nechat působit do zaschnutí a smýt
  • Odvar z hřebíčku, břízy a fenyklu
  • Šťáva z citronu
  • Lichořeřišnicové kapky, 3× denně 20 kapek
  • Lékařský dehet
  • Jílová maska

Podívejte se vlasům na kořínek

K doktorům vás nikdo nedostane, přestože své vlasy ošetřujete častěji než dvakrát v týdnu a přesto nejsou v dobré kondici? Pak je ten správný čas podrobit vlasy malému testu.

Dobrá kadeřnice, která disponuje tzv. diagnostickou kamerou, z pouhého jednoho vytrhnutého vlasu dokáže vyčíst víc, než kdokoliv z chytrých knih. Nasnímáním a až 300násobným zvětšením vlasové pokožky i samotného vlasu určí příčinu vlasových potíží a zvolí vhodnou podpůrnou péči. Ta sice obvykle spočívá pouze v prodeji výrobků, kterými daný salón disponuje, ale zas budete pod drobnohledem vidět, jak bídně na tom vaše vlasy jsou. Což se jeví jako dobrý odrazový můstek k návštěvě dermatologa, který dlouhodobé problémy s mastnou pokožkou a vlasy dokáže z vaší hlavy hravě setřást.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).