Hlavní navigace

Maso mířící do SAPY veterináři postříkali modrou barvou

29. 2. 2016

Sdílet

 Autor: SVS.cz
Veterinární správa spolu s policií zasahovaly u dodavatelů potravin živočišného původu. Zadržely čtyři tuny masa, které se musely zlikvidovat.

Státní veterinární správa (SVS) je organizací, jež ze zákona vykonává dozor nad zdravím zvířat, ale zároveň dohlíží na zdravotní nezávadnost potravin živočišného původu. A to nejen v prodejnách, ale například i farmářských trzích či ve stáncích, kde prodejci neváhají prodávat uzeniny na přímém slunci, i když Uzeniny se na přímém slunci prostě prodávat nesmí. Najdou se i filutové, kteří prodávají maso na černo přes inzerát
Inzerát zněl zcela nevinně: Prodej brambor, zelí, masa.

To, že nám ale venku slunce nesvítí a maso z inzerátů pomalu mizí, neznamená, že se masné výrobky prodávají tak, jak mají. Zpráva, kterou dnes vydala SVS, hovoří jasně, čtyři tuny masa musí být zlikvidovány, jednalo se o nelegální prodej živočišných produktů neznámého původu. Část masa navíc jevila smyslové změny.

Dodavatelé SAPY nejsou na pranýři prvně

Městská veterinární Správa v Praze spolu s Kriminální službou Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy prověřovaly zásilku čerstvých nebalených živočišných produktů, která směřovala do prodejen potravin v areálu tržnice SAPA. Protože provozovatelé třech prodejen nedokázali doložit původ dvou set kilogramů vepřového masa, vnitřností, kostí, kůže a drůbežího masa, bude vše na jejich náklady zlikvidováno.

Není to přitom poprvé, co SVS zasahovala ve skladu, který zásobuje SAPU. Už před čtyřmi lety našli veterináři přes šest tun mraženého zboží (převážně ryby Pangasius, krevety a vepřové žaludky), které bylo uchováváno v podmínkách, které nesplňují stanovené veterinární hygienické požadavky, viz Šest tun jídla z nepovoleného skladu mířilo do SAPY 

Ve stejný den ale veterinární lékaři našli ve Vestci v sídle obchodní firmy, ze které měla podle informací policie směřovat uvedená zásilka do areálu SAPA, čtyři tuny neoznačených živočišných produktů. Šlo o maso, ořezy, kosti, uši a kuřecí křídla, ale také například z neznámých důvodů skladovaná chlazená nevyčištěná vepřová střeva. Část masa přitom jevila známky smyslových změn: maso mělo netypickou barvu a bylo pokryto většími krystalky ledu, svědčícími o jeho opakovaném zmrazování, což představuje riziko pro veřejné zdraví. Maso bylo znehodnoceno modrou barvou a veterinární správou bylo písemně zakázáno uvádět do oběhu.

Korunu tomu všemu kontrolovaní prodejci v areálu SAPA a jejich dodavatel z obce Vestec nasadili tím, že nebyli registrováni pro manipulaci s produkty živočišného původu u SVS, čímž porušili zákon o veterinární péči.

Zdroj: TZ SVS

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).