Hlavní navigace

Masírujte se doma: Indická masáž hlavy

10. 6. 2009

Sdílet

Stačí jen, když vám někdo dlouho myje vlasy a vy se tetelíte blahem. Masáž hlavy je jednou z nejpříjemnějších masáží, při které se nejvíce relaxuje. Indická technika stará více než tisíc let nás dokáže zbavit napětí a bolesti. Doma ji můžete vyzkoušet i vy.

Indická masáž hlavy, tedy ta prvá,  probíhá  zásadně vsedě – masírovaný se pohodlně usadí, nemá zkřížené ruce, ani nohy a opře si hlavu o tělo svého partnera. Několikrát se zhluboka nadýchne a vydýchne, aby se po náročném pracovním dni trochu uvolnil. Uklidněný a v pohodě by měl být zejména masér, aby přenášel pozitivní energii na masírovaného.

Hrnutí kůže

Napětí z tlaků současného moderního způsobu života se shromažďuje v ramenou, krku a na částech hlavy, proto indickou masáž hlavy začínáme na šíji. Palci, nebo celou dlaní, uchopíme trapézový sval šíje a hrneme svalovinu od lopatky nahoru až dopředu. Masírujeme „na sucho“ přes oblečení nebo přes ručník. Následně svalstvo i ramena uvolňujeme promačkáváním. Můžeme přitlačit, ale doma by to nemělo jít přes bolest.

Prsteníčkem a prostředníčkem nebo celou špetkou jemnými kmitavými pohyby hýbeme kůží na šíji sem a tam, opět pouze přes oblečení. Ani krk bychom při masáži hlavy neměli zanedbat. Hrneme kůži od šíje k hlavě podél páteře, které se nedotýkáme. Dále pokračují kmitavé pohyby na krku vedené až k týlní kosti, kde příliš netlačíme. Svalstvo u týlní kosti může být i několik let ztuhlé, kdybychom zatlačili, mohli bychom svému miláčkovi způsobit i migrénu, varuje Michal Dusil, ředitel Dexter Academy, centra regeneračního vzdělávání. Vyhýbáme se přední části krku a místům, kde jsou lymfatické uzliny.

„Šamponujte“

Postupně se dostáváme k tomu, že se masírovaný opře hlavou o tělo svého momentálně jistě nejoblíbenějšího člověka a připravuje se na opravdovou slast – masáž hlavy. Vjedeme prsty do vlasů, až se spojí, a pak zas od sebe. Prsty se mění v jakési hrabičky, kterými následně kroužíme různě po hlavě, což připomíná šamponování. Ono slovo „šampon“ vlastně pochází z indického jazyka a znamená  masáž, dodává Michal Dusil.

Vyhrajte volňásky do wellness! Zúčastněte se Velké fotosoutěže serveru Vitalia.cz!

Následují opět jemné kmitavé pohyby, kdy hýbeme kůží na hlavě v rozmezí, kam nás pokožka pustí. Jednu rukou přidržíme čelo, ono už teplo z ruky působí blahodárně, a pracujeme špetkou druhé ruky. Dále pomalými krouživými pohyby postupujeme po lebce směrem k uším a dolů až k týlní kosti; vracíme se středem hlavy. Ve směrech by měl být systém, kdy se jede odněkud někam, jinak je masáž rušivá. Profesionální masér postupuje přesně po určitých bodech, říká Michal Dusil. Masírujeme nejprve jednou polovinou hlavy, pak vyměníme ruce a to samé zopakujeme na druhé polovině.

Stále držíme jednou rukou čelo a celou dlaní druhé ruky uchopíme jednu polovinu hlavy. Hýbeme kůží dopředu a dozadu, čímž rovněž uvolňujeme nervová zakončení na hlavě. Působíme tak na mozek a na celkovou psychiku. Hmaty můžeme různě střídat, masáž kdykoliv proložíme šamponováním.  

Pak můžeme celou hlavu uchopit ze stran, zatlačit a pod tlakem vyjíždíme nahoru. Tlačíme samozřejmě jen do té míry, aby to bylo příjemné. Indové jsou na tuto masáž zvyklí odmalička, ale Evropana může masáž od Inda pořádně bolet. Když mě tuto masáž učil Ind, tak jsem skoro brečel bolestí, vzpomíná Michal Dusil a dodal, že si v určitý moment myslel, že mu svýma jemnýma indickýma rukama rozdrtí hlavu.

Neopomeňte uši a obličej

Dále pokračujeme na obličej. Dvěma prsty, prostředníčkem a prsteníčkem, stlačujeme obočí od kořenu nosu do stran. Dále stlačujeme body kolem obočí, na lícní kosti a uvolníme čelist. „Vždy doporučuji skončit jemnými krouživými pohyby na spáncích,“ říká Michal Dusil. Nezapomeneme na masírování uší, které jemně promačkáváme. Uši jsou, vzhledem k množství nervových zakončení, které se zde nachází, velice citlivé a jejich masírování je příjemné.   

Jeden z hmatů indické masáže je tepání, ale pro relaxační masáž bych jej rozhodně nedoporučoval, dodává Michal Dusil.      

Dotek na spáncích

Také při masáži hlavy můžete použít nejrůznější olejíčky, Michal Dusil radí kokosový olej, který i zpevní a vyživuje vlasy. Pokud musíte ještě někam jít, počítejte s tím, že si budete muset umýt vlasy mastné od oleje. Masáž hlavy je uvolňující a relaxační, tím spíše bychom měli dbát i na prostředí, kde masírujeme. Pokud je to doma, tak stáhněte světlo, zapalte svíčku a pusťte si příjemnou hudbu. Vzhledem k tomu, že se masíruje přes oblečení, jako relaxační prostředí náramně poslouží třeba les nebo pláž u moře.    

Foto: Ivana Dvorská

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).