Hlavní navigace

Masírujte se doma: Masáž nohou a rukou

3. 6. 2009

Sdílet

Masáže, i od laika, jsou čas od času potřeba a mohou být velice příjemné a užitečné. Nejčastěji masírujeme záda, oblast šíje, ale i ruce a nohy si zaslouží po celodenní práci péči. Jemnou masáží končetin neublížíte, naopak pomůžete unaveným a oteklým nohám i rukám. Opět stačí dodržovat určitá pravidla.

Bolesti rukou i nohou často nemívají příčinu ve svalech, tedy pokud jste je nenamohli sportem nebo nějakou jinou namáhavou činností. Za bolest, nebo za pocit těžkých končetin, může hlavně náš životní styl – trávíme hodně času vsedě u počítače a příliš se nehýbeme. Nebo naopak v práci dlouho stojíme. Končetiny jsou pak unavené, často natékají. Bolest bývá způsobena tím, že lymfatický systém nefunguje tak, jak by měl. Lymfatický systém má, zjednodušeně řečeno, za úkol odvádět škodlivé látky z těla, vysvětluje Michal Dusil, ředitel Dexter Academy, centra regeneračního vzdělávání. Voda i odpadní látky se obvykle usazují a proudění lymfy omezují. Podporujeme je buď pohybem nebo právě masáží, kterou se nesnažíme ovlivňovat svaly, ale právě proudění lymfy.

Než se začnete masírovat, přečtěte si úvodní článek o domácích masážích.

masáž ruky 02

Masáž končetin, pokud tedy nejde o intenzivní sportovní masáž, je velice jemná. Tlačit nemá smysl, protože osmdesát procent lymfatického systému se nachází na povrchu těla, vysvětluje náš průvodce domácími masážemi.  

Při masáži končetin dbáme na směry ‒ od prstů na rukou k ramenům, nebo od prstů na nohou nahoru ke kolenům a dále až na hýždě. Hlavním důvodem je, že podporujeme proudění zmíněné lymfy, tedy odtékání usazených škodlivin z těla ven.

Ruce i nohy můžeme masírovat jak vsedě, tak vleže na zádech i na břiše. Běžnější a pohodlnější je samozřejmě masáž v leže na zádech. Důležité je, aby byly končetiny dostatečně uvolněné a aby se masírovaný i masírující cítili dobře. Opět platí, jako u každé jiné masáže, že příjemná atmosféra odpoutá od stresu a tím odvede polovinu masérovy práce. Proto stáhněte světlo, pusťte si příjemnou hudbu a masáž může začít.

Masáž rukou

Zvláštní pozornost můžeme věnovat dlaním, po kterých kroužíme prsty, nebo je přejíždíme klouby, tedy pěstí druhé ruky. U dlaní se nemusíme bát trochu přitlačit. Masírujeme rovnoměrně po celé dlani, mezi kůstkami, což je velice příjemné. Věnovat se můžeme i jednotlivým prstům. Jemnou masáž si zaslouží i hřbet ruky.

Následuje masáž vnější strany předloktí, nejprve jemně masírujeme celými dlaněmi od zápěstí k lokti a hladivými doteky pouze pro kontakt zpátky k zápěstí. Následují krouživé pohyby ‒ buď prsty ve špetce, nebo palci, tak, jak jsme vysvětlovali v minulých dílech ‒ směrem k lokti a zpátky ‒ opět pouze zlehka pro kontakt. To samé platí u vnitřní strany. Příliš netlačíme v místech, kde vidíme žíly. Po několika minutách postoupíme výše, od lokte k rameni nebo dále na šíji a zlehka zpátky. Vyhýbáme se loketní jamce a podpaží.

Základní pravidla masáže končetin

  • Masírujeme ve směru k srdci, zpátky jen zlehka hladíme.

  • Končetiny masírujeme jemně.

  • Masírujeme jen  měkká místa – kostem a kloubům se vyhýbáme.

  • Netlačíme v místech, kde vidíme žíly a v jamkách.

Masáž nohou

Masáž nohou je velice podobná masáži rukou. Noha může být i pokrčená, záleží na tom, kterou část masírujeme. Opět začínáme velice jemnými pohyby směrem od kotníku nahoru ke koleni a pak dále až k hýždím. Zpátky opět jen zlehka pro kontakt. Už jen těmito hmaty pomůžeme unaveným nebo oteklým nohám. Současně to může být i prevence křečových žil.

Oteklým končetinám pomůžou jemné hmaty, pokud ovšem nejde o akutní stav, jehož příčinou bývá  obvykle zdravotní problém, což se nevyplácí podceňovat. V těchto případech rozhodně doporučuji vyšetření u lékaře, varuje Michal Dusil a dodává: Základním pravidlem domácích masáží je dobrý zdravotní stav masírovaného. Nemocného doma rozhodně nemasírujeme, nebo stav konzultujeme s lékařem.  Pokud má někdo například křečové žíly, rozhodně v jejich místě netlačíme, raději se jim při masáži vyhneme.

Vyhýbáme se také kolenním jamkám a čéšce. Nohy masírujeme jak pomocí prstů, tak dlaněmi i předloktím, můžeme kroužit, hladit nebo hníst. Velice příjemná je masáž chodidel, kde se nachází mnoho nervových zakončení. Opět masírujeme od prstů k patě a můžeme si pohrát i se samotnými prsty. Platí to samé jako u masáže dlaní.

Po skončení masáže vám nohy i ruce budou připadat neuvěřitelně lehké, navíc vzájemný kontakt partnerů nebo jinak blízkých osob je  vždy velmi příjemný a sbližující.  Odborná masáž lymfatického systému, takzvaná lymfodrenáž, je samozřejmě mnohem složitější. Jedná se o speciální tlaky až vlnění, zpočátku se uvolňují lymfatické uzliny. Nicméně i toto jemné „domácí“ hlazení ve směru k srdci pomůže, doplňuje Michal Dusil.  

Foto: Ivana Dvorská

Příští týden: Masáž hlavy

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).