Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Margaríny mají do umělé hmoty asi tak daleko jako tuha k diamantu od Robča - Pane Havle, když tolik vychvalujete margaríny, myslíte si,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 3. 2012 1:00

    Robča (neregistrovaný)

    Pane Havle, když tolik vychvalujete margaríny, myslíte si, že je v pořádku, když Perla máslová obsahuje modifikovaný škrob a konzervant sorban draselný? Co byste si radši namazal na chleba: onen margarín nebo domácí sádlo?

  • 21. 3. 2012 9:42

    Petr Havel (neregistrovaný)

    Já si na chleba mažu máslo. Jinak je ale samozřejmě na volbě každého, co bude konzumovat. Zejména trvanlivější potraviny nelze ale například vyrábět bez konzervantů. Modifikovaný škrob se od nemodifikovaného liší pouze použitou odrůdou brambor, a sám škrob žádná nebezpečná látka není. Chci tím říci, že v každé potravině můžeme najít něco, co nemusí buď konkrétními člověku, nebo nějaké skupině preferující nějaký typ stravování, vyhovovat. Problém je, že podle hesla "kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde", můžeme zpochybnit vhodné složení čehokoli, a už se k tomu velmi blížíme. Co ale pak budeme jíst?

  • 21. 3. 2012 10:01

    Mary (neregistrovaný)

    To bude asi tím, že v zájmu byznysu na jakou potravinu člověk sáhl, tu zkazil. Proč je rychloobrátkové zboží plné chemikálií? Nechci psa bít, chci jen jíst kvalitně, a je to velmi těžké v době, kdy města zásobují potravinami venkov, a ne naopak, jak to přirozeně bývalo tisíce let. Dnes vládne chemie, náhražky, aditiva. Ráda bych nezpochybňovala vhodné složení čehokoliv, ale ukažte mi takové, prosím. Je ho jak šafránu.

  • 21. 3. 2012 10:40

    Petr Havel (neregistrovaný)

    To je pravda, je málo čerstvých a podle tradičních receptur vyrobených potravin. Bohužel za to můžeme my sami. To spotřebitelé požadují, aby jim potraviny dlouho vydržely, to řada z nich chce, aby byly potraviny co nejlevnější. A teď za to platíme daň. Je totiž jasné, že čertvé a kvalitní potraviny bez chemie by byly dražší, vydržely by v řadě případů jen pár hodin nebo dní, muselo by se tedy častěji chodit nakupovat... a tak dále. Kolik lidí to opravdu udělá?
    Jinak ještě k tomu modifikovanému škrobu - to je technologický pojem, v žádném případě nejde o geneticky modifikovaný škrob, což, koukám, by z té mé odpovědi mohlo vyplynout....

  • 21. 3. 2012 10:50

    Mareš (neregistrovaný)

    Podstatné není ani tak to, zda je škrob škodlivý, jako spíš to, že škrob je dnes (podobně jako rostlinné tuky a umělá sladidla) přidáván i tam, kde nemá co dělat.

    I kdyby byl margarín tisíckrát zdravější než máslo, do šunkové pěny nebo vajíčkové pomazánky prostě patří máslo, nikoliv margarín, který nechává na jazyku voskový potah a zabije veškerý požitek z jídla. Kdyby byl škrob tisíckrát neškodný, v zakysané smetaně nebo v sádle se škvarky nemá co dělat. Kdyby umělá sladidla nakrásně nebyla rakovinotvorná, stejně do kysaného zelí nebo do nálevu k zavináčům nepatří. A tak bychom mohli pokračovat.

    Kašlu na nutriční hodnoty, a transmastné kyseliny jsou mi ukradené zhruba stejně jako sociálněpolitická situace v Rwandě. Vadí mi ale šizení tradičních, staletími ověřených receptur, a používání margarínu a škrobu při výrobě hotových potravinářských výrobků považuju za švindl a zlodějnu.

  • 14. 8. 2013 14:07

    Sten (neregistrovaný)

    Modifikovaný škrob se neliší odrůdou brambor (nakonec ani nemusí být z brambor), ale zpracováním. Modifikace škrobu se dělá třeba teplem nebo enzymy. Častá chyba mnoha spotřebitelů pak je spojení modifikovaného škrobu s genetickými modifikacemi, se kterými nemá nic společného (jde o chemické nebo fyzikální modifikace samotného škrobu, ne o genetickou modifikaci původní rostliny). Souhlasím ale, že je to stále škrob a není nijak zdravotně závadný.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).