Hlavní navigace

Margarín se přestal vyrábět metodou ztužování

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Margarín je umělé zlo, které do kuchyně nepatří, myslí si spousta lidí. Podle aktuálně vydané analýzy neoprávněně. Margaríny se totiž už nějaký ten pátek nevyrábějí nevhodnou metodou ztužování.

Za uplynulých dvacet let se výrazně snížila spotřeba sádla v českých domácnostech. Podle dat Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) je na tom podobně i máslo a ztužené tuky. Zvýšila se pak spotřeba olejů a margarínů. Přesto všechno se ještě najdou pochybovači, kteří margarínům nevěří a považují je za umělé tuky, které jsou nezdravé a horší než máslo. Mají pravdu?

„Technologie výroby margarínů se za posledních dvacet let výrazně změnila. Současné postupy dovolují vyrobit margaríny pouze se stopami trans nenasycených mastných kyselin. Většina margarínů jich dokonce obsahuje méně než máslo,“ komentuje složení tuků na českém trhu Jana Dostálová z Vysoké školy chemicko-technologické.

Analýza vyvrátila zažité mýty

Jak stojí ve zprávě společnosti Vím co jím, ve skutečnosti jsou margaríny vyráběné z rostlinných olejů a tropických tuků. Přítomnost většího než stopového množství trans nenasycených mastných kyselin analýza, až na jedinou výjimku, neprokázala. Lidé prý odmítají margaríny často i proto, že jsou zdrojem omega 6 mastných kyselin, jejichž nadbytek ve stravě může být příčinou zánětlivých reakcí organismu. Analýza ale ukázala, že poměr omega 6 a omega 3 mastných kyselin v kvalitních margarínech z našich obchodů je pro lidské zdraví výhodný. „Máslo sice oproti margarínu obsahuje minimální množství omega 6 mastných kyselin, ale zároveň obsahuje téměř zanedbatelné množství omega 3 mastných kyselin. Z tohoto pohledu se margarín ukazuje pro každodenní spotřebu jako výhodnější,“ shrnuje profesorka Dostálová.


Autor: VímCoJim.cz

Řepka, nebo slunečnice? Pro zdraví zásadní rozdíl

„Pro výrobu margarínů se v našem regionu využívá zejména řepkový olej. Ten je bohatý na omega 3. Oproti tomu například v USA je dostupnější olej slunečnicový nebo sójový, které jsou bohatší naopak na omega 6,“ vysvětluje Jiří Brát, místopředseda odborné skupiny pro tuky České společnosti chemické. Právě použité suroviny při výrobě margarínů rozdělují názory lékařů ze zámoří a z Evropy. Výsledky amerických studií o škodlivosti margarínů tak prý neplatí nutně v evropských podmínkách.

Rozhoduje výživová hodnota výrobku

Při výběru tuku je vhodné sledovat jeho složení. Měl by obsahovat co nejméně nasycených mastných kyselin, které přispívají k rozvoji například srdečně-cévních onemocnění. 15 % spotřebitelů však netuší, jak si správně tuk vybrat. Přestože se pro výrobu margarínů používají tropické tuky (palmový, palmojádrový, kokosový) s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin, výrobky z nich jsou výživově výhodnější. „Dříve museli výrobci používat metodu částečného ztužování, aby margarín vyrobený z tekutých olejů ztuhl. Smícháním tropických tuků například s řepkovým olejem však vzniká výživově hodnotná potravina, která je výrazně zdravější než margaríny vyráběné zastaralou metodou ztužování,“ uzavírá Jiří Brát.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).