Hlavní navigace

Podojí mandle, přidají datle a mají Nemléko

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz /Karel Choc
Je ukryté v lahvi, která kdysi náležela jen klasickému živočišnému mléku, ale jinak s krávou nemá co do činění. Nemléko se totiž vyrábí z mandlí. Od května ho dojí Amálie a David.

David Balcar studoval na Karlově univerzitě marketingovou komunikaci a PR, Amálie Koppová je studentkou umělecké školy, kde se věnuje grafickému designu. Ideální kombinace, David ví, jak zboží prodat, Amálie ví, jak by mělo vypadat. Spojili své síly a vznikl produkt, kterým aktuálně žijí a s nímž dobývají zejména farmářské trhy. Protože jsou oba vegani, nemohlo to být nic jiného než Nemléko.

Jak dlouho jste vegani?

Amálie: Já asi tři roky a David asi rok a půl.

Co vás vedlo k vyřazení masa a živočišných produktů z jídelníčku?

Amálie: Já jsem nikdy moc maso nejedla, navíc mám alergii na laktózu, takže jsem vlastně jen plynule přešla z vegetariánství k veganství. Nebyl to zas tak velký krok. Vedly mě k tomu nejen zdravotní, ale hlavně etické důvody. Myslím, že je zkrátka rozumné nejíst zvířata.

Co vadí na mléku vám, Davide?

David: Spoustu věcí, především způsob, jakým se mléko ve velkochovech získává. Nemyslím si, že člověk mléko k životu potřebuje. Existuje tolik různých alternativ, že není třeba pít mléko jiného savce. Kdo jiný tohle dělá? Dříve by bylo určitě velmi těžké být veganem, určitě by to bylo i nezdravé, ale dnes s tak širokými možnosti výběru je to bez mléka opravdu snadné, normální.

Na jednu stranu říkáte, že máte k mléku výhrady, ale vaše nemléko, které vyrábíte, se prodává ve skleněných, navíc vratných lahvích, které každému člověku staršímu třiceti let automaticky asociuje klasické mléko, tak jak se prodávalo kdysi…

David: Protože nemléko je alternativa živočišného mléka, má navodit pocit, který zmiňujete. My se nesnažíme dosáhnout nějaké mléčné chuti, ale co se použití týče, chceme se mléku přiblížit, tak aby se dalo použít všude tam, kam dnes dáváte kravské mléko.

Mohu tedy nemléko využít všude tam, kde jsem používala kravské mléko, nezmění se chuť, struktura, výsledný vzhled pokrmu?

Amálie: Dá se použít do kávy, do buchty při pečení, do omáček, tak jak jste zvyklí. Chuť je určitě jiná, cítíte v něm mandle. Pokud znáte chuť sójového mléka, tak tohle je radikálně něco jiného, my našemu nemléku říkáme tekuté mandle.

David: Od začátku chceme oslovit i lidi, kteří běžně pijí mléko a s veganstvím vlastně nemají co do činění. Jsme hrozně rádi, že se to daří, protože když jsem ještě pil kravské mléko a pak ochutnal mandlové mléko z krabice, tak mi nechutnalo. Asi si na tu chuť můžete zvyknout, ale proč dělat kompromis? My jsme si téměř jistí, že ten, kdo ochutnal průmyslový rostlinný nápoj z mandlí a nechutnal mu, že u nemléka řekne: „Ty jo, super.“ Samozřejmě může říct, že to není úplně jeho gusto, ale věříme, že ho nezavrhne jako něco, co mu absolutně nechutná.

Amálie: Není to totiž voda s příchutí mandlí, je to nemléko. Je přeci nesmyslné kupovat si v krabici něco, co se jmenuje mandlové, když v tom jsou dvě procenta mandlí…

Tím zřejmě narážíte na obsah mandlí v konvenčních produktech v krabicích, protože ve vašem nemléce je dvanáct procent mandlí… To je ten hlavní rozdíl mezi krabicovým mandlovým nápojem a vaším nemlékem?

Amélie: Jeden z rozdílů. V našem nemléce je šestkrát více mandlí, nesladíme ho cukrem ani fruktózovým sirupem, ale datlemi. Nakonec přidáme jen špetku soli, která vyváží výslednou chuť. Obejdeme se bez stabilizátorů, zahušťovadel a konzervantů, což má tedy za následek, že se pak v lahvi začnou jemné částice rozdělovat. Nápoj v krabici tedy můžete pít rovnou, nemléko ve skleněné lahvi musíte protřepat. Další rozdíl je v tom, že nemléko je nutné mít stále v lednici, neboť jde o produkt čerstvý, který má trvanlivost deset dní.

TIP: Domácí rostlinná mléka – zdravá pochoutka bez laktózy

Jaké částice se oddělují? To se mi doma nikdy nestalo…

Amálie: Doma si rozemleté mandle namočíte do vody a z nich pak „mléko“ vymačkáte a zůstane vám rozemletá mandlová drť. My se držíme čtyř základních surovin – mandlí, datlí, soli a vody, přičemž pražené mandle zpracujeme úplně celé. Konzistence je jako u husté smetany, přičemž částečky mandlí jsou v ústech nepatrně znatelné, ale určitě nic nekoušete (smích).

Proč jste začali s výrobou nemléka?

David: My jsme o tom přemýšleli už docela dlouho, protože jsme si mandlové „mléko“ doma často vyráběli. Jen jsme jeho výrobu k prodeji neustále oddalovali, když jsme se ale dozvěděli, že letos prvního května proběhne v Praze festival Veggie náplavka, tak jsme se rozhodli, že právě tam nemléko uvedeme. A musím říct, že mělo úspěch.

Vyplnili jste tedy díru na trhu?

Amálie: Jsou tu asi dvě značky, které dělají „mléko“ z ořechů, ty se ale spíš řadí mezi fresh džusy. Nemyslíme si, že by na našem trhu byl obdobný produkt dostupný, pokud mluvíme o čerstvém „mléku“.

 

Proč jste si vybrali zrovna mandle? Vždyť „mléko“ lze vyrobit z máku, ovesných vloček..

Amálie: S obilovinami jsme nepočítali nikdy, vždy jsme chtěli těžit hlavně z ořechů. A proč mandle? Už moje babička říkala, že mandle jsou nejzdravější ořechy, a hlavně mandlové „mléko“ je přeci jen víc zažitý pojem než pistáciové nebo makové. Chuťově jsou i nejzajímavější a jsou i sladší.

A v budoucnu budou i jiná nemléka?

David: Usilovně na tom pracujeme. Chceme se zaměřit na semínka a lokální produkci. V příštím roce nás čeká spousta kroků k zrealizování. Nápadů máme dost, aktuálně vylaďujeme stávající produkt a rozšiřujeme jeho příchutě. Už teď na farmářských trzích máme v nabídce příchutě kakao, ledovou kávu a vanilku. Zkoušeli jsme z nemléka vyrábět i ovocná smoothie a také měla úspěch.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).