Hlavní navigace

Máme tu epidemii kouření

22. 5. 2015

Sdílet

 Autor: www.deviantart.com / AtomicReal
Kouření, jeho důsledkům a prevenci se věnovala konference a seminář v Senátu. Představila aktuální údaje z České republiky i možnosti pomoci s odvykáním.

Téma tiskové konference i semináře uvedla ředitelka kanceláře WHO v ČR: „Světový den bez tabáku vyhlašuje WHO každoročně na poslední květnový den, aby připomněla nejvýznamnější současnou celosvětovou epidemii – letos bude mít na svědomí celkem šest milionů předčasných úmrtí,“  připomíná Alena Šteflová a říká: „Každý člověk by měl mít možnost vdechovat vzduch bez tabákového kouře.“

Významné omezení kouření

„Ministerstvo zdravotnictví připravilo návrh zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, který byl předložen vládě ČR a v současné době jej projednává její Legislativní rada. Návrh zákona obsahuje významné změny v přístupu k otázkám spojeným s užíváním tabáku. Návrh zejména omezuje dostupnost tabákových výrobků a zavádí úplný zákaz kouření v restauracích, barech apod.,“ uvedla Lenka Teska Arnoštová, náměstkyně pro legislativu MZ ČR.

Miroslav Slíž, vedoucí výzkumného projektu Fakulty sociálních věd a výzkumné agentury Ipsos, představil výsledky aktuálního výzkumu postojů Čechů ke kouření.
Z výsledků výzkumu podle něj jasně vyplývá stabilní a silná podpora zákazu kouření
v restauracích, který si přeje 78 % Čechů. Oproti roku 2012, kdy výzkumný projekt začal, vzrostl o 12 % počet Čechů, kteří jsou rozhodně pro zavedení zákazu kouření
v restauracích, na současných 40 % populace.

Zákazem kouření v restauracích lze podle odborníků také předejít tomu, aby mladí lidé s kouřením začali. „V roce 2013 jsme se speciálním výzkumem zaměřili na mladé lidi ve věku 18–22 let a zjistili jsme, že kdyby platil zákaz kouření v restauracích, tak by 30 % těch, kteří začali kouřit před 18. rokem věku, kouřit vůbec nezačalo,“ popisuje Miroslav Slíž.

Jiří Jeřábek z občanské iniciativy Česko bez kouře uvádí: „Léta se jen mluví o zákazu kouření v restauracích, ale doteď se politici nebyli schopni na ničem domluvit. Mezitím byl zákaz zaveden ve většině zemí EU, vč. Polska či Maďarska. Minulý měsíc úplný zákaz schválila vláda v Rakousku. Zákazy kouření měly v zahraničí pozitivní dopad na zdraví zaměstnanců a neměly negativní dopad na ekonomiku sektoru pohostinství.“

Pomoc s odvykáním: lékárníci a zdravotní sestry

Hana Sovinová ze Státního zdravotního ústavu informovala o aktuální situaci v užívání tabáku: Z dlouhodobého hlediska vykazuje prevalence kuřáctví v dospělé populaci ČR v posledních deseti letech velmi mírně klesající trend, ale stále se pohybuje mezi 28 – 32 %. Počty nekuřáků vystavených tabákovému kouři doma se oproti předcházejícímu roku nepatrně snížily (o 1,5 %). Výraznější pokles zaznamenaly počty nekuřáků exponovaných tabákovému kouři na pracovišti (o 6,3 %).

Elektronické cigarety, pomocí nichž se někteří kuřáci pokoušejí přestat kouřit, užívalo v roce 2014 4,6 % mužů a 3,2 % žen. V porovnání s rokem 2013 došlo k více než trojnásobnému nárůstu počtu uživatelů.

Novou možností při odvykání je zapojení lékáren. Vzhledem k tomu, že lékárna je nejdostupnější zdravotnické zařízení, uvítají kuřáci jistě i možnost hledat pomoc zde, jak informoval Aleš Novosád, odborný konzultant České lékárnické komory: „Aktuálně je připraveno 130 speciálně vyškolených lékárníků pomoci kuřákům zbavit se jejich závislosti na tabáku. Každý z nich má za sebou náročné samostudium, vzdělávací kurz garantovaný Českou lékárnickou komorou a stáž v některém z lékařských center pro závislé na tabáku. Seznam lékárníků a lékáren najdete na našem webu, stejně jako aplikaci pro mobilní telefony." Více na webu www.lekarnici.cz.

Obrovský potenciál v kontrole tabáku mají podle účastníků konference sestry – jsou nejpočetnější zdravotnickou profesí v ČR, je jich téměř sto tisíc. „Kdyby každá sestra pomohla přestat kouřit jen jednomu kuřákovi za rok, bylo by tu každý rok 100 000 bývalých kuřáků,“ říká Kateřina Malá ze sesterské sekce Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku.

Zdroj: TZ z konference ke Světovému dni bez tabáku                

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).