Hlavní navigace

Názory k článku Máme se bát ozařovaných potravin?

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 9. 2012 9:05

    František Vomáčka (neregistrovaný)

    Promiňte, ale závěr článku je tak nějak mimo, nemyslíte? Jednak tvrdíde, že ionizace je oficiálně bezpečná, ale zároveň jako negativum vidíte právě záření jako možný zrdoj problémů? Přijde mi, že jste se o téma zajímal velmi povrchně.

    Na jedné straně stojí efekt ozáření, který sterilizuje (nebo dezinfikuje, jak je libo) objekty právě tím, že zničí DNA škůdců, kteří nadále nedokáží přežít, nebo se rozmnožovat. Tak nějak z podstaty věci je jasné, že se tak částečně naruší i bílkoviny v ozařované potravině. Zmiňované reakce (vznik radiolytických produktů) však mění potraviny v mnohem menší míře než u běžného tepelného zpracování (vznik termolytických produktů).

    Zásadní výhodou ošetřní potravim radiací, kterou jsem ve Vašem článku nenašel, je fakt, že potravina může být ošetřena až ve spotřebitelském obalu, tedy dojde k eliminaci škodlivin v potravině i obalovém materiálu během jednoho procesu, a neexistuje zde tedy riziko dodatečného vystavení potraviny škodlivinám.

    A mimochodem, víte o tom, že astronauté a kosmonauté na vesmírné stanici si běžně pochutnávají na hovězím steaku ošetřeném právě radiací?

    Přeji hezký den
    F.Vomáčka

  • 25. 9. 2012 11:07

    jehovista (neregistrovaný)

    Ja si pri traveni DNA nectu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).