Hlavní navigace

Máme dítě, sex už ne

19. 5. 2009

Sdílet

Volá vám kamarádka a chlubí se svým úžasným nočním zážitkem. Takový sex už prý dlouho nezažila. Vy se mezitím díváte na své batole, které vám právě plundruje kuchyň. A říkáte si: Budu mít zase někdy dobrý sex?

Vlastně to začalo docela nevinně. Nejdříve jste neměla na sex chuť vy. A teď máte pocit, že už manžela eroticky nepřitahujete. Nebo jste zkrátka tak strašně unavená, že sex je jen povinností. Když pak vaše dítě usne, možná se zasníte, jaké to bývalo dřív. Spontánní, vášnivé, hravé milování. Kde se stala chyba a půjde to vůbec vrátit? Nebo jsou děti zabijáci kvalitního sexu?

Možná vás to uklidní, tyto situace zná hodně lidí. Bohužel. I když je narození považováno za událost, která naplňuje partnerský vztah, může se na něm promítnout i velmi negativně. A to i v případě, že jste žádné problémy v sexu neměli.  Problémy manželských párů navíc potvrzují i odborníci.

Miláčku, teď ještě nemůžu…

Rodina a vztahy-vztahy a sex-dítě-svatbaMinimálně šest neděl od porodu se naprostá většina žen sexu zdržuje. Záleží na způsobu porodu, typu poranění, délce poporodního krvácení a dalších okolnostech. V případě fyziologického porodu s nástřihem hráze nejčastěji páry začínají po šestinedělí. Stejné je to i po nekomplikovaném císařském řezu. Při komplikovanějších poraněních to může být i delší doba, říká gynekoložka Šárka Barešová.

Ženu však po porodu netrápí pouze hojení porodních zranění. Mateřstvím se ze ženy stává nová osoba – matka. Do té doby zastávala roli partnerky, milenky. V tomto období záleží na tom, jak se partneři dokáží vyrovnat s novou situací a jak partner ženu podporuje. Pokud má žena první dítě, na začátku opravdu neví, kam dřív skočit. Pokud ji ale muž v této době podporuje a pomáhá jí, jde jí vše lépe a je i velká šance, že se chuť na sex vrátí brzy a žena se vrátí zpět ke své roli milenky, vysvětluje psycholog a sexuolog Ondřej Trojan.

Podle odborníků je z fyziologického hlediska problematický především první rok po narození dítěte. Přibližně tak dlouho totiž většina žen kojí. A v době kojení je zvýšená hladina hormonu prolaktin, který spouští tvorbu mléka, zároveň ale snižuje chuť na sex. Hladina prolaktinu je nejvyšší první tři měsíce, pak postupně klesá.

Když muž řekne: Ne

Důvodem snížené sexuální aktivity párů nejsou podle Trojana jen fyzické změny na straně ženy, ale i psychika mužů. Ti totiž po narození dítěte velmi často přestanou jevit o sex zájem. Příčin může být několik. Muži často omezují sexuální styk již v době těhotenství, i když to zdravotní stav těhotné partnerky nevyžadoval. A odvykli, říká sexuolog.

Dalším důvodem mohou být i kila navíc. Během těhotenství žena přibere. Pak může muži trvat nějakou dobu, než si zvykne na novou podobu partnerky. A protože se žena tolik věnuje dítěti, může se muž cítit odstrčen a zdráhá se říct si o sex, dodává Trojan.

Hlavně, ať nás neslyší děti

Rodina-Vztahy a sex-antikoncepceDoba těsně po narození dítěte sice může být pro manželství největší zkouškou, ale problémy se sexem mohou trvat mnohem déle. Rodiče mají například strach z toho, že je dítě uslyší nebo uvidí v intimní chvilce. Proto si někteří stanovují rozvrh hodin sexu. Teprve když děti dobře spí, jde se v rodičovské ložnici na věc, ale jen velmi potichu.

Lidé mají obecně v podvědomí, že by dítě nemělo vidět dospělé při sexu, říká psycholožka Katarína Filasová. Podle ní mají mnozí rodiče velké potíže s dětmi o tomto tématu hovořit. A když se jich jejich potomek zeptá, jak přišel na svět, dostávají se často do rozpaků. Pokud dítě své rodiče přistihne při sexu, dá se očekávat, že to u něj vyvolá spoustu otázek.

Rodiče by mu měli vše důkladně vysvětlit. Problém totiž nastává tehdy, kdy toho rodiče řeknou málo. Když vysvětlení, které poskytnou, potřebu dítěte dozvědět se nenaplní. Jistě, je zde třeba brát ohledy na věk – jinak tuto situaci budete vysvětlovat dítěti tříletému a jinak osmiletému. Ale v principu je to stejné. A když dítěti na jeho otázky pravdivě odpovíte, není žádný důvod, aby si z toho odnášelo trauma či jakkoli jiné nepříjemné pocity, míní psycholožka.

Jak ovlivnil porod dítěte váš sexuální život?

  • Zásadně. S partnerem/partnerkou se už téměř nemilujeme.
    43 %
  • Dočasně jsme se milovali méně, nebo vůbec, ale časem se to zlepšilo.
    23 %
  • Vůbec nijak, po šestinedělí jsme se milovali stejně často jako před těhotenstvím.
    15 %
  • Už se nemilujeme, zničilo nám to vztah.
    19 %

Bez sexu se partneři odcizují

Strach rodičů z přistižení při sexu potvrzuje i studie, kterou si nechala udělat mezinárodní farmaceutická firma. Průzkum mezi osmi tisíci Evropany prokázal, že více než polovina rodičů (58 %) má se sexem problém. Důvod? 37 % dotázaných uvedlo, že mají obavy, že je jejich dítě při sexu uvidí. Plných 25 % se proto dokonce sexu zcela zdržuje.
To je ale nebezpečné. Lidé, kteří vedle sebe dlouhodobě žijí a necítí k sobě intimní blízkost, se mohou postupně odcizovat. Partnerství pak končí rozchodem.
Jak tomu zabránit? Tady se rady odborníků rozcházejí. Například německá psycholožka Elke Eyckmanns varuje před přílišnými stereotypy a doporučuje párům, aby svou chuť na sex oživily pomocí nečekaných romantických dostaveníček a překvapení. Předem domluvený a stereotypní sex je podle ní zabijákem vztahu. Český odborník na vztahy Miroslav Plzák tvrdí opak. V jeho knihách se dočtete, že i plánované milování je lepší než žádné. Jinak se totiž partneři začínají vzdalovat.

10 tipů jak mít lepší sex

1. Jako otec se hned po porodu účastněte péče o dítě. Můžete s ním trávit čas sám a starat se o něj. Žena si odpočine a přijde na jiné myšlenky.
2. Oceňte práci a úsilí, které vaše partnerka věnuje dítěti.
3. Na partnerku netlačte. Nechte ji rozhodnout, kdy to bude poprvé.
4. Akceptujte, pokud žena prožívá sex jinak než dříve.
5. K sexu se propracujte přes láskyplné a něžné dotyky.
6. Fakt, že můžete mít sex jen tehdy, když jsou děti v posteli, je pravý zabiják lásky. Každou volnou minutu využijte pro milostné hrátky.
7. Udělejte si volný prostor, a to i přes den. Poproste prarodiče nebo přátele, ať vám hlídají děti.
8. Domluvte se na malých rande na sex. Dopřejte si někdy „volno“ a vyjděte si sami společně ven. Hlavně, ať se ze sexu nestane večerní rutina.
9. Snažte se, ať váš spánkový deficit není příliš velký.
10. Nechoďte doma stále jen v praktickém oblečení, ale někdy se „udělejte krásnou“.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).