Hlavní navigace

Máme být sexy, nebo kojné?

17. 8. 2010

Sdílet

 Autor: Agentura SXC
Nechci svoje prsa časem najít někde u žaludku. Dítě přisáté na prsou je mi odporné. Tohle napsala redaktorka britského časopisu pro maminky a vyvolala tím obrovský rozruch.

V britském časopise pro matky vyšel článek popisující kojení jako „hrůzostrašné“. Okamžitě vyvolal velkou vlnu reakcí, a to jak negativních, tak překvapivě i pozitivních. Velká Británie se totiž potýká s tím, že zdejší ženy nekojí své děti. V šesti měsících věku, což je hranice plného kojení doporučená Světovou zdravotnickou organizací, je kojeno pouze jedno procento britských dětí. Pro srovnání, v Česku je to zhruba 40 procent. Britky totiž kojit nechtějí, protože se obávají o svou postavu.

Ňadra v historii: Erotika kojení nepřeje

Pro renesanční posedlost krásou mnohé bohaté ženy nekojily, aby ochránily svá prsa před svěšením a deformací. Kojení nebylo „esteticky přitažlivé“. 

Prsa jsou jen na sex

Kathryn Blundell, zástupkyně šéfredaktorky měsíčníku Mother & Baby zveřejnila své zkušenosti s nekojením. Svoje prsa dítěti nikdy nenabídla a už od porodu ho krmila umělým mlékem. „Chtěla jsem svoje tělo zpátky (a taky nějaké víno). Taky jsem chtěla dát svým prsou šanci zůstat na mém hrudníku, než aby se houpaly někde na mém břiše,“ napsala novinářka. Prsa jsou pro ni součástí sexuality: „Pokud máte tento přístup (a já přiznávám, že jsem neudělala nic proto, abych ho změnila), a pak vidíte svoje maličké nevinné dítě tam, kam měl dříve přístup jen váš milenec, je to poněkud hrůzostrašné.“ 

Fórum: Kojit, nekojit?

Má žena kojit, pokud může? Má jí do toho někdo právo mluvit? Co si myslíte o kojení na veřejnosti? Nebo třeba do pěti let věku dítěte? Napište nám své názory.


Autor: Agentura SXC

Sama ale připouští, že kojení může mít zdravotní efekt v podobě větší ochrany matky před rakovinou prsu a snížení pravděpodobnosti alergií a problémů s trávením u dítěte. „Ani údajný zdravotní přínos mě nemůže přimět k tomu, abych svoje bradavky držela v ústech křičícího dítěte,“ přiznává novinářka. Nejhorší jsou podle ní do krve rozdrásané bradavky nebo příběhy o ženách, které vlastně během dne kojí pořád. Navíc se domnívá, že se svým přístupem není zdaleka ojedinělá. Pouze 52 % Britek kojí poté, co jejich dítě překročí šestý týden věku. V Česku je to zhruba 80 % žen.

Není divu, že text okamžitě vyvolal obrovské množství reakcí. Ihned byla vytvořena skupina na Facebooku, která požadovala, aby se novinářka za svůj text omluvila. Jedna z matek zde napsala: „Krmila jsem své dítě umělým mlékem, protože jsem nebyla schopná kojit. Teď mám obavy, že si o mně kvůli tomuhle článku lidé myslí, že jsem svému dítěti dala láhev, protože jsem byla líná a kojení mi přišlo hrůzostrašné.“ Na stránky podporujících kojení Lactivist napsala jedna žena: „Nelze připustit, aby žena v podobné pozici měla tak neomluvitelně negativní postoj ke kojení a šířila dezinformace.“

Co jsou ňadra především?

  • erotický symbol
    58 %
  • symbol mateřství
    14 %
  • část těla
    28 %

Čtěte téma: Nekojím. Jsem vážně zrůda?

Nekojím, nikdy jsem nekojila a ani nikdy kojit nebudu. Přesto si nepřipadám jako krkavčí matka…

Mateřství není „in“, bohužel

Velká Británie se potýká s tím, že zdejší ženy kojí minimálně. Dokonce kojí téměř nejméně z celé EU. Mnoho z nich kojit ani nezačne, jiné skončí po pár dnech či týdnech. Přitom Světová zdravotnická organizace doporučuje, aby děti byly plně kojené do 6 měsíců věku a v kojení se pokračovalo až do dvou let. Proto ve Velké Británii probíhá informační kampaň na podporu kojení pod sloganem „Breast is best“, což lze přeložit jako „Prsa jsou nejlepší“. V rámci kampaně se britská veřejnost dozvídá o zdravotních přínosech kojení pro děti i matky. Cílem je zlomit nepříznivý vývoj kojení v zemi. „Kojení je jediný případ, kdy je fyziologické chování spíše výjimkou než normou,“ upozorňuje v deníku Daily Mail Lesley Backhouse, předsedkyně Sítě pro kojení.

I přes snahu úřadů je počet kojících Britek stále nízký a je otázkou, jak moc nepříznivé situaci „pomohl“ již zmiňovaný článek. Mnoho žen s ním totiž nadšeně souhlasilo. I jim totiž kojení připadá jako něco divného. Neztrácí se tak ale i role matky? „Paní Blundell jako by viděla mateřství coby něco, co má být terčem posměchu. To je postoj, který se plíživě objevuje v celé společnosti. Mateřství je považováno za něco únavného, nepohodlného a obtěžujícího ženy na jejich cestě tvrdě pracovat a užívat si svůj sexuální život,“ obává se Bel Mooney v deníku Daily Mail.


Autor: Agentura SXC

Krmení z lahve není samo o sobě špatné, nebezpečné ale je, pokud budou ženy brány jen jako sexuální objekt. Mateřství odkládají až doby, kdy je početí vlastního dítěte téměř nemožné. Když už děti mají, snaží se chovat tak, jako by je neměly, aby je okolí nepovažovalo za „maminy“ v negativním slova smyslu. „Je to pokroucený svět, ve kterém se na ženy díváme jako na sexuální objekt a ne jako na matky,“ dodává autorka. „Nemůžu se zbavit noční můry, ve které vidím skupinu Stepfordských paniček, které své děti porodí plánovaným císařským řezem, aby je následně předaly někomu jinému, zatímco samy půjdou relaxovat s milencem,“ děsí se.

Ňadra v historii: Muži podporují kojení

Víte, že se kdysi věřilo, že s mlékem dítě vstřebává i povahové rysy kojné? A také, že sexuální aktivita může způsobit jeho sražení…

Kojím a jsem sexy

Mateřství samo o sobě přináší ne zrovna vítané změny na ženské postavě. Kromě hollywoodských hvězd a celebrit má řada žen povolené břicho a tvar změnila i jejich prsa. Strach matek, že už nebudou tolik atraktivní, je normální, i když často neopodstatněný.

Své o tom ví i  Annabel Venning, která se svěřila deníku Daily Mail. „Než jsem porodila svoje první dítě, taky jsem se bála toho, že kojení ze mě udělá dojnici v intenzivním chovu,“ popisuje. Po narození syna se jí ale kojení tak zalíbilo, že s ním nechtěla přestat. Důvody byly ale překvapivé. „Nebylo to kvůli pozitivnímu vlivu na mé dítě, ale proto, že jsem se nikdy necítila tak dobře a nebyla tolik spokojená se svým tělem,“ vzpomíná. Kojení Annabel vykouzlilo tolik žádané ženské tvary a navíc vylepšilo postavu: „Moje prsa se přes noc změnila z pomerančů v melouny.“

Co si myslíte vy? Může být i kojení sexy? Čemu má dát žena přednost?A není to nakonec jen její věc?

V letním speciálu Silikozy.cz se věnujeme  – jak název „napovídá“ – problematice ňader, plastických operací, historii vnímání prsou, jejich onemocnění… Zajímají nás názory a zkušenosti odborníků i laiků. Prostě prsa ze všech úhlů pohledu; jejich krása, ale i nebezpečí s nimi spojené. Čtěte více

Proč grafička navrhla trička No Silicone? Co říká o svém silikonem vylepšeném poprsí Martina Pártlová? Jaký je sortiment šatů pro „natural“? Rozhoduje před operací názor plastického chirurga nebo ženy? Články a další k tématu najdete pod heslem Silikozy.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).