Hlavní navigace

Mák z Penny Marketu není vhodný ke konzumaci

3. 1. 2017

Sdílet

 Autor: SZPI.cz
Mák, který inspekce odebrala v Penny Marketu, obsahoval osminásobek maximálního povoleného limitu rezidua pesticidu picoxystrobin. Inspekce nedoporučuje jeho konzumaci.

Už v srpnu jsme vás informovali o tom, že dochází k nárůstu pochybení souvisejících s dovozem odpadního technického máku ze zahraniční, který bývá vydáván za tuzemský. Ten je pak prý často následně upravován pomocí termostabilizace tak, aby mohl být nabízen jako potravina.

Čtěte více na: Odpadní mák z ciziny u nás „promění“ na potravinu

Přestože mák dokáže snižovat krevní tlak, je prevencí proti stresu a depresím a má pozitivní účinek na kvalitu vlasů, nehtů a pleti, není záměna technického máku za potravinu tím jediným, co by nás mělo trápit. Při loňské laboratorní kontrole vyšlo najevo, že byl jeden vzorek kontaminovaný nadlimitním množstvím semen merlíku a laskavce a že dvě šarže vykazovaly nežádoucí smyslové změny – pach po žluknutí. Některé testované šarže obsahovaly nadlimitní množství picoxystrobinu (pesticid s fungicidním účinkem). Teď se situace opakuje.

Ani v novém roce není mák v pořádku

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila v distribuční síti společnosti Penny Market s.r.o. nevyhovující šarži máku „Dr. Rashid MÁK MLETÝ 100%“, který obsahoval osminásobek maximálního povoleného limitu rezidua pesticidu picoxystrobin. Uvedený mák nelze považovat za vhodný k lidské spotřebě a inspekce spotřebitelům doporučuje, aby jej nekonzumovali.

Potravina označená datem minimální trvanlivosti do 31. 5. 2017 a šarží L228620 pochází od výrobce Alika a.s. z Čelčic na Prostějovsku.

„Kontrolované osobě inspekce nařídila, aby okamžité stáhla předmětnou šarži máku ze všech svých provozoven, a zahájí s ní správní řízení o uložení pokuty,“ uvedl tiskový mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Zdroj: SZPI

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).