Hlavní navigace

Mák v ČR obsahuje příliš morfinu

7. 11. 2016

Sdílet

 Autor: Publicdomainpictures.net / Lynn Greyling, podle licence: Public domain
Podle hodnocení odborníků by polovina máku prodávaného na trhu v České republice ze zdravotního hlediska neprošla.

Státní zdravotní ústav (SZÚ) vydal stanovisko, v němž hodnotí rizika morfinu v máku. „Pokračující diskuse o výjimečné kvalitě domácího potravinářského máku opakovaně vyvolává otázku, kolik alkaloidu morfinu by měl obsahovat, aby vyhovoval náročným požadavkům na ochranu zdraví spotřebitele. Není to lehká otázka, protože mák obvykle obsahuje směs různých alkaloidů, jejichž společný efekt zatím neumíme odhadnout. Umíme ale odhadnout efekt přítomného morfinu, který působí jako psychoaktivní látka,“ uvádí SZÚ.

Mák by při konzumaci neměl obsahovat více než pět miligramů morfinu na kilogram, shodli se odborníci. Tyto hodnoty však mák dostupný na našem trhu mnohdy překračuje.

„Na trhu se objevily šarže máku s vysokým obsahem alkaloidů, včetně morfinu. Jedná se často o využití ´odpadu´ z produkce pro výrobu farmak,“ uvádějí odborníci. Z tohoto důvodu se na mák zaměřily i kontrolní orgány. Roste totiž počet případů, kdy je odpadní technický mák ze zahraničí u nás upraven a nabízen jako potravina. Pokud mák kupujeme jako potravinu, farmakologický efekt logicky primárně neočekáváme a potravina by měla splňovat podmínky bezpečné konzumace.

Pokud je morfin podáván v rámci léčby, je vhodnost jeho užití a množství pod kontrolou, v potravinách však hrozí riziko nevědomého užití nebezpečné dávky. Ohrožuje zejména citlivější jedince.

Efekt morfinu na citlivé skupiny

Těhotné ženy

  • Morfin prochází placentární bariérou.
  • Nezpůsobuje ale pravděpodobně vrozené vady.
  • Může tlumit dechové centrum novorozence, způsobuje placentární vasokonstrikci, u plodu může vzniknout až závislost, projevující se abstinenčními příznaky (chronické dávky).

Děti

  • Děti do jednoho roku mohou být na morfin citlivější. (Pozor např. při přípravě „mléka z máku“.)

Nemocní lidé

  • Morfin je kontraindikován pro osoby s akutní respiratorní depresí a obstrukčním respiračním onemocněním, s paralytickou neprůchodností střeva, s kolitidou, s astmatem.
  • U osob s obstrukčním nebo zánětlivým onemocněním střev (kolitidou) může být podáván, ale se zvýšenou opatrností.

Stanovisko SZÚ bere v úvahu pouze zdravotní, nikoli ekonomická hlediska. Problémy podle něj mohou nastat nejen pro mák z dovozu, ale také pro potravinářský mák produkovaný v ČR, protože ani ten není dle odborníků v řadě případů schopen dostát navrženému zdravotnímu doporučení.

Pokud by byla akceptována hodnota bezpečné konzumace na základě závěru odborníků (5 mg morfinu / kg máku), je dle SZÚ potřeba počítat s tím, že zhruba polovina šarží máku uváděná na trh v ČR této podmínce nevyhoví. „Pokud by se selektovaly vzorky máku pouze původem z ČR, pak hodnotě 5 mg morfinu / kg máku vyhoví asi 60 % vzorků,“ uvádí SZÚ. Pokud by byla použita benevolentnější hodnota 10 mg morfinu / kg máku, vyhovělo by limitu cca 85 % vzorků máku.

Mák v potravinách jako zdroj opiátů

Jsou popisovány příznaky prolínající se s příznaky při terapeutickém použití morfinu a dalších alkaloidů obsažených v máku, včetně bolestí hlavy, zvracení, zácpy, poruchy koncentrace, ospalosti atd.

Dalším problémem u potravinářského máku mohu být rezidua pesticidů nebo žluknutí.

Mák je přitom zdrojem pro lidský organismus vysoce pozitivních látek, často oproti jiným možnostem zdrojem vůbec nejlepším. Platí to především pro vápník. „Nejen proto je mák vhodnou potravou zejména pro těhotné ženy, mládež a lidi s rizikem osteoporózy. Prospěšných účinků máku je ale mnohem více, mezi dlouhou řadou pozitiv se uvádí schopnost máku snižovat krevní tlak, prevence proti rakovině, stresu a depresím, možnost využívat mák při dýchacích potížích či pozitivní účinek máku na kvalitu vlasů, nehtů a pleti. Mák přitom patří mezi olejniny a makový olej je také důležitou surovinou pro farmaceutický průmysl,“ popisuje vlastnosti máku agrární analytik Petr Havel.

Makový olej obsahuje mimo jiné omega tři a omega šest mastné kyseliny, ale také množství kvalitních bílkovin, řadu minerálů a vitamínů (hlavně E) a samozřejmě vlákninu.

Zdroj: SZÚ

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).