Hlavní navigace

Majonézy jsou šizené. I ta, co má národní značku Klasa

Sdílet

To, že má nějaký výrobek punc Klasa, bohužel neznamená, že nemůže být šizený. Důkazem budiž výsledky dTestu, které odhalily majonézy bez vajec i s národní značkou Klasa.

Přes celý rok o ně v regále nemusíme okem zavadit, ale jak začnou zvonit rolničky, bereme si je do vozíků po dvou i třech kusech. Bez majonézy by asi bramborový salát nebyl tím pravým. Proto se spotřebitelský časopis dTest začal v minulých dnech zajímat o kvalitu majonéz na českém trhu. 

V sedmi ze 17 testovaných majonéz odhalil nedostatečný podíl vaječných žloutků. Mezi ošizenými výrobky byla i majonéza s národní značkou kvality potravin Klasa.
DTest se rozhodl otestovat poctivost výrobců, tedy, zda do majonéz dávají povinné množství surovin, které ukládá potravinářská vyhláška. Ověřovala také, zda množství vaječných žloutků odpovídá tomu, co výrobci uvedli na obalech. Hříšníky nalezl dTest hned v sedmi případech ze sedmnácti.

Čtěte také: Která vejce jsou chutnější – hnědá, bílá nebo kropenatá?

Jeden žloutek na kilo majonézy. Alespoň

Potravinářská vyhláška ukládá výrobcům, aby do majonéz dávali alespoň dvě procenta vaječných žloutků, což je pro představu jeden vaječný žloutek na kilo majonézy. Tři ze 17 testovaných majonéz obsahovaly žloutků ještě méně, než vyhláškou stanovené minimum. „Povinný podíl žloutků ve vyhlášce je tak nízký, že jsme původně ani nepočítali s odhalením hříšníků,“ říká redaktor dTestu Václav Beneš. Všechny tři majonézy s různými názvy jsou od stejného výrobce, jímž je AGRICOL s.r.o. Polička. „V trojlístku takto ošizených výrobků byla i majonéza Poličanka, pyšnící se na obalu národní značkou kvality potravin Klasa,“ upozorňuje Václav Beneš.

Čtěte také: Rybí saláty nazvané„s jogurtem“ jsou plné majonézy

Další čtyři výrobky sice nárokům vyhlášky vyhověly, ale obsahovaly méně žloutku, než měly uvedeno na obalu, a to také není v pořádku. Zákon o potravinách zakazuje nabízet k prodeji potraviny klamavě označené.

Podle starých norem byly majonézy vaječné

Redakce rovněž porovnala závazné receptury z dob před padesáti lety s těmi současnými. „To, co se dnes prodává například jako Babiččina majonéza či Tradiční majonéza, by tehdy vůbec nebylo možné, neboť se do prodávaných majonéz dnes dává osmkrát méně vaječných žloutků, než výrobcům ukládaly oborové „Normy studené kuchyně“ z roku 1959,“ srovnává Beneš. Nárokům někdejší normy by nevyhověla žádná z nyní testovaných majonéz.

Pokud chcete mít majonézu bez nadbytečných přísad, během pár vteřin si doma uděláte vlastní. A vejce v ní zaručeně budou, bez nich totiž nevznikla. Zkuste náš recept:

Domácí majonéza

Suroviny:

  • 2 žloutky
  • 150 ml slunečnicového oleje
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • lžička octa
  • sůl, pepř

Všechny suroviny vložte do vysoké nádoby, ponořte tyčový mixer až na dno a mixujte 10–15 vteřin a majonéza je hotova.

Pokud však i letos budete majonézu kupovat, důkladně si přečtěte složení na její etiketě. Mnohé z nich obsahují konzervanty, zahušťovadla i škrob a převažující složkou může být voda. Zakázané to není, taková majonéza však mívá příchuť škrobu a řídkou konzistenci.

Zdroj: Tiskové materiály dTest

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).