Hlavní navigace

Britská česneková farma nabízí český, sloní i černý česnek

11. 10. 2016

Sdílet

 Autor: Wikipedia.org / Foodista, podle licence: CC BY-SA 2.0
Ačkoliv to může znít neuvěřitelně, ještě v sedmdesátých letech minulého století považovali konzervativní Britové česnek za ohavný rozmar cizokrajných kuchařů. Ani dnes se tu česnek netěší kdovíjaké oblibě.

Česnek v tradiční anglické kuchyni skutečně nehraje vůbec tak významnou roli jako například v té francouzské nebo české. Dobrým důkazem toho může být i to, že britský supermarket Sainsbury's i dnes pro nás tak samozřejmou cibulovinu řadí ve svém online obchodě mezi exotickou zeleninu.

Muž, který seznámil Brity s česnekem

V této česnekové nepřízni proto jako zjevení působí The Garlic Farm na ostrově Isle of Wight u jihoanglického pobřeží. Farmu v roce 1976 založil Colin Boswell, který svými aktivitami a atraktivní prezentací česneku velkou měrou přispěl k tomu, že Britové vzali česnekové stroužky na milost a pustili je do svých kuchyní.

The Garlic Farm je se svými padesáti akry česnekových polí a sto padesáti tunami sklizeného česneku ročně největším pěstitelem česneku ve Velké Británii. Přesto se ale nejedná o žádný monstrózní provoz uzavírající se před okolním světem.

Naopak, na této farmě je možné strávit klidně celý den naplněný nejrůznějšími aktivitami, jejichž ústředním tématem je vždy česnek. Zájemci se zde mohou zúčastnit workshopu pečení česnekového chleba nebo sázení česneku, na děti čeká dobrodružství v podobě úkolů rozesetých po celé farmě a pěším turistům se nabízí výšlap kolem česnekových polí, na kterých se pěstuje více než patnáct různých odrůd česneku.

Česnek sloní i černý

Není totiž česnek jako česnek. Každá odrůda se kvůli odlišné chuti i vůni používá k něčemu jinému. Například do česnekového chleba se nejvíce hodí česnek nazývaný Chesnok původem z Ukrajiny, do klobásek a kuřecích pokrmů je vhodné použít italský červený česnek Aquila a rybám i zelenině vůni Středomoří dodá francouzská odrůda Provence.

Nejzajímavějším ze všech výpěstků této farmy je ale pravděpodobně sloní česnek. Ten ve skutečnosti není česnekem, ale zahradním pórkem. Přesto se ale jeho cibule také dělí na stroužky, v tomto případě až neuvěřitelně obrovských rozměrů. Jedna palička sloního česneku může vážit klidně i půl kila. Navzdory svým rozměrům má sloní česnek velmi jemnou chuť a nejčastěji se peče celý v troubě.

V místním obchůdku je také možné koupit černý česnek. Ten by zvídavý návštěvník ale na polích kolem farmy hledal marně. Nejedná se totiž o žádnou speciální odrůdu. Černý česnek je klasický česnek, který prošel téměř měsíc dlouhým procesem zrání ve speciálních podmínkách. Takto upravený česnek získá lepkavou konzistenci připomínající až želé, zesládne a ztratí pronikavou česnekovou chuť. Výborně se hodí do rizota, salátových zálivek nebo k ochucení majonézy.

Přírodní lékárna v jednom stroužku

Prohlídkou česnekových polí ovšem příval informací na téma česnek nekončí. Součástí farmy je také ochutnávkové centrum, kde na návštěvníky kromě degustace desítek česnekových omáček, džemů, olejů a hořčic čekají i informační panely plné zajímavých faktů ohledně této rostliny.

Dnes se tato aromatická cibulovina ve volné přírodě vyskytuje už pouze na území střední Asie, která je také všeobecně považována za její pradávnou domovinu. První dochované zmínky o česneku jako zemědělské plodině ale pocházejí ze starověkého Egypta a Indie. První vyobrazení česneku se nachází v pohřební komoře v egyptské El Mahasně a datuje se do období kolem roku 3700 př. n. l. O něco později se česnek dostal také k Babyloňanům a starověkým Číňanům. Zajímavé je, že evropský kontinent se s česnekem začal seznamovat až díky středověkým poutníkům mířícím do španělského Santiaga de Compostela.

Evropané si česnek zamilovali nejenom kvůli jeho výrazné chuti. Objevili v něm také účinný přírodní lék na mnoho neduhů. Stroužky česneku obsahují sloučeninu síry zvanou alicin, která je zodpovědná za štiplavou chuť česneku a působí antibakteriálně, antimykoticky a snižuje krevní tlak. Kromě toho česnek chrání srdce, snižuje cholesterol v krvi, působí protizánětlivě, podporuje vylučování inzulínu, napomáhá růstu vlasů a nehtů, prospívá zažívání, a dokonce mu jsou připisovány i afrodiziakální vlastnosti.

Česko-britské česnekové vztahy

Vzhledem ke všem těmto pozitivním účinkům se česnek opravdu vyplatí jíst a na anglické česnekové farmě razí názor, že česnek je možné jíst s čímkoliv. Nikoho asi nepřekvapí chilli omáčka s česnekem, česneková majonéza, česnekové máslo nebo česneková sůl. Místní experimentátoři se ovšem nebojí česnek přidat ani do sladkého fíkového chutney nebo ho využít při vaření piva.

Kromě česnekových produktů místní obchod také prodává vše potřebné pro pěstování a zpracování česneku. Samozřejmostí jsou i paličky různých česnekových odrůd, včetně českého česneku, určené jak ke konzumaci, tak i k sazbě.

Česká republika zakladateli farmy ale není známá pouze skrze české a moravské odrůdy česneku. Colin Boswell v roce 2014 navštívil Buchlovice na Uherskohradišťsku. Zde se totiž na místním zámku každoročně koná Festival česneku a Colin Boswell jako jeden z největších česnekových znalců byl přizván, aby zahájil jeho čtrnáctý ročník.


Galerie: České odrůdy česneku vyšlechtěné Janem Kozákem

V rozhovoru s naším předním odborníkem zjistíte, proč je česnek z Číny a Španělska tak vyšeptalý, jak poznáme dovozový česnek i proč se nesmí sázet česnek konzumní.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Cestovatelka a publicistka. Na svých cestách se zaměřuje především na poznávání místní gastronomie a foodie trendů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).