Hlavní navigace

Mají ženy vliv na zdravotní stav mužů? Obrovský

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Stud a strach brání pánu tvorstva v návštěvě ordinace, byť se nachází v rizikové skupině ohrožené karcinomem prostaty. Ještě že má ženu.

Rakovina prostaty je nejčastější formou nádorového onemocnění u mužů a třetí nejčastější příčina jejich úmrtí na nádorové onemocnění v České republice. Naneštěstí počet pacientů neustále roste. Aktuálně u nás žije 47 tisíc mužů s rakovinou prostaty, v letošním roce se pak předpokládá nárůst o 9 tisíc nových pacientů. „To je částečně dáno tím, že stoupá výskyt i dalších druhů rakoviny, a zčásti je to v důsledku lepší diagnostiky nemocných,“ říká Marek Babjuk, přednosta Urologické kliniky Fakultní nemocnice Motol.

Vzhledem k tomu, že prevence nemoci neexistuje, riziková skupina mužů by měla využívat sekundární prevenci, tedy včasný záchyt onemocnění ve stadiu, které je léčitelné. Ztrátě ostychu pomáhá např. osvětová kampaň „kníračů“ Movember, ale i řada vzdělávacích akcí určená zejména pro rizikovou skupinu mužů a jejich partnerky. Ty totiž, byť to muži nemusí rádi slyšet, sehrávají při léčbě a vůbec včasném záchytu karcinomu významnou roli.

Čtěte téma: Kdo kašle na prevenci? Pacienti, ale i lékaři

Jedna pilulka a rakovina prostaty je fuč? Hloupost

„V současné populaci nad 50 let je u jednoho muže z jedenácti pravděpodobnost, že právě jemu bude diagnostikována rakovina prostaty,“ uvedl Marek Babjuk. Alarmující je i skutečnost, že dnes narozený chlapec má 17% pravděpodobnost, že onemocní rakovinou prostaty. V počátečních stadiích nemoci se přitom karcinom prostaty často nepozná, což činí onemocnění velmi zákeřným.

Bohužel není výjimečné, že muži spíše než po klice urologie sahají při obtížích po nejrůznějších „zázračných“ prostředcích, protože onemocnění chtějí buť utajit a nebo po svém vyléčit: „Spoléhají na rozličné potravinové doplňky, což je velká chyba. Volně prodejné preparáty příčinu obtíží nevyřeší, pouze oddálí včasnou diagnózu. Doporučuji proto neexperimentovat, nesázet na nejrůznější prášky a tablety, které stejně neléčí, ale zavítat k odborníkům, kteří mohou včas odhalit více či méně závažné onemocnění. A čím dříve k odhalení dojde, tím vyšší je šance na úspěšnou léčbu,“ upozorňuje Marek Babjuk a dodává: „Z toho důvodu je důležité chodit na pravidelné prohlídky, které mohou nemoc včas odhalit a také mít o onemocnění i jeho léčbě dostatek informací.“

Podle aktuálního průzkumu se muži o své zdraví zajímají (celých 90 %), ale stále existuje velké množství mladších mužů, kteří na prevenci kašlou. Přes všechna upozornění a alarmující čísla se zdráhají vyšetření podstoupit. To může mít za následek i fatální zhoršení jejich zdravotního stavu a závažné léčebné komplikace. Pakliže totiž pacient přijde k lékaři v pokročilém stadiu s metastázami, nelze jej zcela vyléčit, zatímco u lokalizovaného nálezu je možné využít operace či radioterapie.

Rakovina prostaty a její možnosti léčby

Lokalizované onemocnění s možností vyléčení
  • Operace
  • Radioterapie
Pokročilé onemocnění s metastázami, které nelze zcela vyléčit
  • Hormonální léčba
  • Chemoterapie
  • Další nové možnosti

Na urologii často v doprovodu manželky

Nově spuštěný portál rakovinaprostaty.org si nechal zpracovat zajímavý výzkum, ze kterého vyplynulo, že právě při prevenci rakoviny prostaty sehrávají důležitou roli ženy. Jsou to ony, které dokážou muže nasměrovat ke správným dveřím, i když je to stojí nemalé úsilí. Ve výzkumu označilo své manžely za zodpovědné ohledně preventivních prohlídek pouze 11 % žen, jen průměrně se podle nich o prevenci zajímá 30 % mužů a téměř polovina mužů se očima svých žen sice zajímá o své zdraví, ale k lékaři jde jen, když musí. Naštěstí muži většinou na svou drahou polovičku dají a naléhání: „Zajdi si už konečně k tomu urologovi,“ vyslyší. Často jen proto, aby měli klid. „Někdy přicházejí do ordinace i s manželkami a při rozhovoru nám očima jasně naznačují, ke komu máme komunikaci směřovat,“ svěřuje nám Marek Babjuk.

I sami muži v průzkumu přiznali, že vliv partnerek na jejich zdraví je silný zejména v preventivní rovině, kterou mnozí zcela opomíjejí. Zvláště pokud se nenacházejí v rizikových věkových skupinách – tedy ve věku nad 50 let. Jenže – jak je na tom takový muž-vlk samotář? Podle přednosty Urologické kliniky zjevně hůř.

Rakovina prostaty roste zhruba 15 let, čím dřív je ale odhalena, tím vyšší šance na uzdravení existuje. Dejte na radu partnerky, dcery, kolegyně či tohoto článku (psaného ženou) a podstupte u lékaře vyšetření prostaty. Často se jedná o vyšetření krve a pohmatové vyšetření prostaty přes konečník. Absolvovat by jej jednou do roka měli muži nad 40 let, kteří mají v rodině dědičné dispozice k rakovině prostaty, v ostatních případech je prevence doporučována mužům nad 50 let.

Čtěte dále: Kdy mají muži strach?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).