Hlavní navigace

Mají rodiče v nemocnici nárok na jídlo?

4. 12. 2012

Sdílet

 Autor: Depositphotos
To, že mohou být rodiče s malými dětmi v nemocnici, se už bere vcelku jako samozřejmost. Ne všude však pro ně mají potřebné zázemí. A nárok na jídlo? Teoreticky je, praxe pokulhává.

Nedávno jsem se nečekaně ocitla s nejmladším synem v motolské nemocnici, naštěstí se jeho zdravotní problémy rychle zlepšily a za pár dní jsme mohli jít domů. Přijeli jsme do Motola uprostřed noci, v tu chvíli jsem byla ráda, že jsem pochopila věci týkající se zdravotního stavu syna a péče o něj. Druhý den ráno už jsme nicméně oba měli slušný hlad – synovi už bylo lépe a hlad trochu zahnal kojením, já bych si ale taky docela ráda něco dala.

Kde nic tu nic a řešení, že bych si došla do bufetu v přízemí a dítě nechala samotné na pokoji, nepřicházelo v úvahu. Ne že by se to nesmělo, jedna matka to udělala, jenže její batole celou dobu probrečelo, sestry neměly čas to řešit a vyděšená holčička by se stejně asi uklidnit nenechala. Sama jsem to zkoušela a nepovedlo se mi to. Nechat stejně plakat syna se mi vážně nechtělo.

Čtěte také: Chcete být s dítětem v nemocnici? Narazíte na džungli

A dostanu taky najíst?


Autor: Copyright © 123RF Stock Photos

Malé, navíc nemocné dítě rodič nechce nechat samotné na nemocničním pokoji

Nakonec jsem se zeptala sestry, jak že to tedy s jídlem je. Řekla mi, že je dobře, že jsem se zeptala a že jinak bych neměla nic a dodala cosi o líné hubě a holém neštěstí. Poslala mě na recepci oddělení vyfasovat stravenku zakládající nárok na oběd i večeři, která se vyzvedává rovněž kolem poledne. Pokud to nestihnete, máte smůlu nejen v době oběda, ale i večeře.

To vše se však navíc děje v místní závodní jídelně, která je umístěná v jiné budově, ještě mnohem dále než zmíněný bufet, který je v přízemí dětské kliniky. Závodka s sebou samozřejmě nese fronty, takže cesta na oběd může trvat i několik desítek minut.

„Musí od dítěte odcházet přes celou nemocnici do místní jídelny a dítě je samo na pokoji, byť tam mají kamery. Navíc kolikrát v tu dobu, kdy je jídelna v provozu, probíhá vyšetření a podobně, tak máma nemá ani kdy na to jídlo jít,“ komentovala situaci v jedné webové diskusi matka dítěte, které leželo na tamní dětské neurologii. V praxi je samozřejmě možné, že se matky domluví a jedna hlídá děti, zatímco druhá vyzvedne jídlo pro obě.

Přečtěte si: Návštěva nemocnice: Retro exkurze, nebo realita dneška?

Podle Motola jsou všichni spokojení

Jenže to není vždy možné, protože to neumožňuje stav dítěte, nebo si matky nesednou či prostě žádná po ruce není. A čekat, že vám během vašeho oběda bude dítě hlídat a opečovávat sestra, moc nejde – je jich tu tak akorát, aby se postaraly o nutné věci, hospitalizace rodičů s sebou nese mimo jiné to, že do velké míry zastanou péči o děti, která krom krmení zahrnuje i podávání léků a podobně. Já to na oběd stihla jen díky tomu, že za mnou zrovna na návštěvu dorazil přítel, který u malého syna počkal.

„Z provozních a hygienických důvodů nepřemýšlíme o dovozu stravy na oddělení, maximálně se snažíme vyjít rodičům vstříc tím, že jsme rozšířili provozní dobu jídelny v době obědů a to od 11 do 14.30 hodin. V době, kdy se rodiče stravují v jídelně, zajistí maximální péči o děti dětské sestry ke spokojenosti všech,“ komentovala pro server Vitalia.cz způsob podávání obědů rodičům Jana Nováková, motolská náměstkyně pro ošetřovatelskou péči

V Brně o donášce uvažují

Podobně jsou na tom rodiče v mnoha dalších nemocnicích, například v brněnské fakultní – jídlo dostanou, ale musí si pro něj rovněž sami dojít nebo se s někým domluvit, že jim ho vyzvedne. Tahle nemocnice alespoň zvažuje, že by zřídila donáškovou službu, která by rodičům dopravila jídlo až na oddělení, kde s dětmi pobývají. Ovšem nejspíše by šlo o službu placenou, anketa na stránkách nemocnice momentálně zjišťuje, kolik by otcové a matky byly ochotni za každé jednotlivě dopravené jídlo zaplatit – anketa kalkuluje s cenami 20, 35 i 50 korun za každé jednotlivě donesené jídlo, včetně svačin.

Mimochodem, na snídani alespoň v Motole hospitalizovaní rodiče nárok nemají. Za pobyt u dítěte mladšího šesti let platí 100 korun denně, u staršího 120, přičemž to už je bez nároku na jídlo pro matku či otce.

Připravujeme: REPORTÁŽ – jak se vaří v nemocnici

Čtěte dále: Vstávej, paciente, je šest ráno! Platí to ještě?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pro tištěná i webová média píše od poloviny 90. let. Ve svých textech se věnuje zejména rodinné problematice, výchově dětí, zdraví a životnímu stylu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).