Hlavní navigace

Má homeopatika hradit pojišťovna?

26. 7. 2010

Sdílet

 Autor: Agentura SXC
Homeopatická léčba je v Británii hrazená z veřejného pojištění. Lékaři i vědci se bouří. Nechtějí, aby se platilo za cukrové kuličky bez účinku. Co když ale homeopatika skutečně pomáhají?

Velká Británie byla pro příznivce homeopatie až do nedávna zemí zaslíbenou. Nad touto alternativní metodou léčby drží ochrannou ruku princ Charles, který ji propaguje, kde může. Homeopaticky se údajně léčí celá královská rodina. A hlavně – homeopatika jsou zde stále hrazená z veřejného zdravotního pojištění. Každý rok vydá britská zdravotní pojišťovna za homeopatika 4 miliony liber, tedy asi 120 milionů korun.

Fórum: Užíváte homeopatika? A pomáhají vám?

Jolana Voldánová se v rozhovoru pro Vitalii hlásí k homeopatikům, podle názoru jiných jde o vyhazování peněz. Jaký postoj k nim zaujímáte vy? Pomohla vám někdy? Zapojte se do diskuse.

Proč platit za šarlatánství?


Autor: Agentura SXC

Britská lékařská asociace na své výroční schůzi vyzvala k tomu, aby úhrada homeopatik skončila. Podle lékařů žádná ze stovek studií nepřinesla důkaz o účinnosti homeopatie. Naopak úhrada těchto přípravků vrací společnost zpět k čarodějnickému myšlení a odvrací od vědy, tvrdí doktoři. Navíc prý hrozí poškození pacientů, pokud se budou léčit pouze homeopaticky a promeškají čas k zahájení účinné léčby. Podle Toma Dolphina, vedoucího sekce mladých lékařů asociace, je homeopatie „kolosální nesmysl“. Homeopatická společnost se ale brání tím, že tento způsob léčby funguje a navíc je levný. "Náklady zdravotní pojišťovny na homeopatii jsou nízké – jedná se pouze o 0,001 % z 11 miliard liber určených na léky,“ uvedla pro server BBC News mluvčí společnosti.

Homeopatie samotná je zhruba dvě stě let starý léčebný systém, který je založený na vysokém ředění. V praxi to ale znamená, že výsledné přípravky neobsahují ani stopu původní látky. Britský matematik Matt Parker z School of Mathematical Sciences at Queen Mary, University of London, popsal ve svém komentáři pro internetový deník Timesonline.co.uk obsah účinných látek v homeopatikách. Pro srovnání s běžnými dávkami léků používaných v medicíně si lze představit jednu tabletu Paralenu, která obsahuje 500 mg účinné látky paracetamolu. Aby homeopatika dosáhla této dávky, musel by jich pacient sníst deset milionů miliard. „V celém známém vesmíru není dost hmoty, abychom dosáhli homeopatického ekvivalentu jedné tablety paralenu,“ upozorňuje matematik.

Věříte v účinky homeopatie?

Čtěte téma: Homeopatienevyléčí všechno. Něco ale ano

„Je to čistá voda, a ta může léčit jen jako placebo,“ říká Jiří Grygar. „To mi je úplně jedno,“ reaguje pacientka, „hlavně že léčí.“

Hromadné předávkování homeopatiky

Není to poprvé, co se britští odborníci staví proti homeopatii. Masový protest se uskutečnil na konci letošního ledna, kdy se stovky skeptiků veřejně předávkovaly homeopatiky před lékárnami řetězce Boots. Ten má z prodeje homeopatik největší zisk. „Veřejné předávkování je dramatický způsob, jak dát veřejnosti najevo, že v těchto léčivých prostředcích ve skutečnosti nic není. Pokud sníme celou krabici homeopatických pilulek na spaní a ani jedna osoba neusne, tak jak může být prodej léků odůvodněný?“ komentoval protest Martin Robbins, mluvčí britských skeptiků v deníku Telegraph.

Reakce příznivců homeopatie na sebe nenechaly dlouho čekat. Cristal Summer, předsedkyně British Homeopathic Asocciation, označila protest skeptiků formou předávkování za pouhý trik. „Homeopatie účinkuje pouze na specifické symptomy, a tak nápad, že zkonzumujete jakékoliv množství homeopatik a tím prokážete jejich neúčinnost, ukazuje pouze na ignoranci protestujících,“ řekla serveru Telegraph.co.uk. Bránil se i lékárenský řetězec Boots. „Víme, že mnoho lidí věří v přínos celostní medicíny, a proto se v našem prodeji zaměřujeme na produkty, které naši zákazníci chtějí,“ stojí v prohlášení řetězce.

Protest skeptiků vyvolal ohlas až ve výboru pro vědu a technologie britské Dolní sněmovny. Ten vyzval k tomu, aby neověřené metody medicíny nebyly hrazeny z veřejného zdravotního pojištění. Zdravotní stav nemocných se podle výboru zlepšuje jen díky tomu, že věří v jeho zlepšení. Rozhodnutí výboru se pochopitelně nelíbilo Britské asociaci výrobců homeopatik. „Jsou dobré důkazy o tom, že homeopatika fungují, například na dětech a zvířatech, u kterých nemůže nastat placebo efekt,“ uvedl pro BBC News Robert Wilson. Homeopatii brání i ředitel nadace, kterou založil princ Charles, velký zastánce homeopatie. „Pokud homeopatie pomáhá, není důvod, aby pacienti přestávali s léčbou,“ řekl BBC News.

Čtěte téma: Lékaři, léčitelé a šamani

Je rozdíl mezi doktorem v bílém plášti a filipínským léčitelem, který „podvádí“ se slepičí krví? Platí, že každý postup, který vzbudí naši víru v uzdravení, je v pořádku? 

Homeopatie (ne)funguje  

Homeopatie stejně jako mnoho jiných alternativních metod opravdu „funguje“. Hodně lidí bude ochotno přísahat na to, že právě homeopatika je zbavila vleklých zdravotních obtíží. Tito lidé se skutečně uzdravili, ovšem díky placebo efektu. Pod ním se neskrývá jen přesvědčení pacienta, že ho už nic nebolí a určitě se brzy uzdraví, ale také objektivně popsatelné fyziologické změny, které ovlivňuje často nevědomě psychika. Velký podíl na „účinnosti“ homeopatik má také prostý fakt, že homeopaté mají dostatek času se svým klientům věnovat.


Autor: Agentura SXC

Placebo efekt není žádný podvod, ale objektivně popsatelná a v medicíně využívaná metoda léčby. Například když si pacient stěžuje na svůj zdravotní stav a požaduje léky, které ve skutečnosti nepotřebuje, dostane namísto nich jen neškodné cukrové pilulky, které ho ale „zázračně“ vyléčí.

„Efekt drtivé většiny metod alternativní medicíny není větší než podání placeba, tedy neúčinné látky. V současnosti u převážné většiny metod alternativní medicíny neexistují důkazy o jejich účinnosti. Tedy ani homeopatie nemá o nic lepší výsledky než má podání placeba,“ je přesvědčený profesor Edzard Ernst, který na univerzitě v britském Exeteru vede tým zkoumající různé metody alternativní medicíny. „Dokud nejsou důkazy, těžko můžeme hovořit o tom, že alternativní medicína funguje. Do té doby je to podvod,“ dodává odborník.

Čtěte téma: Princip noceba neboli Víra v nemoc

Víra ve vlastní zdraví může nemocného člověka uzdravit. Platí to i obráceně? Může víra v nemoc nebo škodlivost přijímané látky vyvolat nemoc nebo dokonce i zabíjet?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).