Hlavní navigace

Loni spolykal léky za 22 milionů. Co mu je?

11. 6. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Zlobíte se, že neustále doplácíte horentní sumy za léky? Podívejte se, kolik peněz vynaloží na léky a léčbu svých nejdražších pacientů naše největší pojišťovna.

Vůbec poprvé v historii se loni výdaje Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) na dvacet nejnákladnějších klientů přehouply přes hranici tři sta milionů korun. Za poslední tři roky stouply náklady na skupinu dvaceti nejdražších klientů o více než 7,5 %. Nejvíce peněz (více než 22,5 milionu korun) loni VZP zaplatila za péči o muže z Pardubického kraje, který se léčí s hemofilií. Na druhém místě skončil muž z Plzeňského kraje, který trpí stejnou nemocí, a náklady na péči o něj byly srovnatelné.

Náklady na léčbu hemofilika se snížily

Výdaje na vůbec nejdražšího pacienta byly v loňském roce ve srovnání s předchozími lety výrazně nižší. V roce 2012 za něj VZP zaplatila skoro 54 milionů korun, v roce 2013 to pak bylo více než 46 milionů. Vždy šlo přitom o nemocného s hemofilií. Výše nákladů souvisela s množstvím speciálního léčivého přípravku, který dotyčný musel užívat. Například operace, která by u jiného klienta byla relativně banální, u těžkého hemofilika výrazně zvyšuje náklady na lék, který pacient musí brát, aby nevykrvácel z operačních ran.


Autor: vzp.cz

Kromě poruch srážlivosti krve patřily loni – obdobně jako v předchozích letech – k nejnákladnějším diagnózám například dědičné poruchy metabolismu, nemoci krve způsobující vážné poškození ledvin či plicní arteriální hypertenze.

Hemofilie – porucha srážlivosti krve

Při hemofilii dochází k chybné reakci bílkovin s enzymy, které umožňují srážení krve. Samotný proces srážení krve je velmi složitý a odehrává se v několika kaskádách, které mají svá přesná pravidla, a proto může celý proces zkazit i jediná chyba. Rozlišujeme dva typy hemofilie, právě podle kroku, při kterém dochází k chybě.

  1. Hemofilie A je způsobena poruchou faktoru VIII
  2. Při hemofilii B špatně reaguje faktor IX
  3. Výjimečně se objevuje i tzv. získaná hemofilie

Doktor není zadarmo

Informace o nejdražších pacientech zveřejňuje VZP letos již potřetí. Cílem je jednak informovat veřejnost o nákladnosti zdravotní péče, tedy o tom, že „doktor není zadarmo“. Zároveň chce ale VZP vyvrátit i některé fámy, jako že se snaží zbavovat drahých pacientů, hradí jen tu nejlevnější péči a podobně.

Mezi dvaceti nejnákladnějšími pacienty jsou každoročně lidé z celé republiky. Loni mezi nimi bylo šest žen a čtrnáct mužů. Nejmladší byla pětiletá dívka, nejstarší byl čtyři a šedesátiletý důchodce.

20 nejdražších pacientů VZP

20 nejdražších pacientů VZP
Autor: vzp.cz

20 nejdražších pacientů VZP

Více než 98 % všech nákladů na léčbu pacientů z uvedené skupiny tvoří výdaje za léky. Mimořádně nákladné moderní přípravky může VZP svým klientům v takové míře uhradit mimo jiné i díky tomu, že se jí s pomocí systému pozitivních listů daří už třetí rok snižovat výdaje za běžné léčivé přípravky. Jen do loňského podzimu se úspora vyšplhala na 1,5 miliardy korun a podobný trend pokračuje i letos. 

Zdroj: TZ VZP

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).