Hlavní navigace

Lyžování bez helmy vám může způsobit smrt

30. 12. 2009

Sdílet

Aktualizováno 30. 12. 2009 0:00
Lyžařské helmy nejsou u nás povinnou součástí výbavy. A to ani u dětí. Když ale na lyžích spadnete, odnese to nejvíce hlava. A právě helma vám může zachránit život. Záleží tedy na každém lyžaři, jak moc bude riskovat. A v neposlední řadě záleží na každém rodiči, jestli si nepromění lyžování s dětmi v děsivou noční můru.

Statistika Horské služby ČR říká, že poranění hlavy, ať nitrolebeční nebo zlomeniny lebky a obličeje, jsou nejčastější diagnózou při zranění vůbec. Až druhé místo zaujímají nejrůznější zlomeniny končetin. Když vezmeme v úvahu, že na zlomenou nohu se jen tak neumírá, zatímco úmrtnost při poranění hlavy je pětkrát vyšší než u ostatních zranění, logicky z toho vyplývá, že nošení lyžařské helmy, které může předejít až osmdesáti procentům všech těžkých poranění, by mělo být samozřejmostí pro každého lyžaře i snowboardistu. Potkat v létě cyklistu bez helmy je spíše výjimkou, přitom jízda na lyžích je mnohem rychlejší než na kole. Přesto, hrubým odhadem, devadesát procent všech dospělých lyžařů na českých sjezdovkách helmu stále nepoužívá.

helma

Někteří lidé jsou o sobě přesvědčeni, že jsou dobrými lyžaři a nebezpečí jim tudíž nehrozí. To je samozřejmě nesmysl. Stejně tak jako nemusíte mít vinu  na dopravní nehodě,  nemusíte se vlastním zaviněním střetnout s jiným lyžařem, který vás doslova „smete“ ze sjezdovky, a vy nemůžete srážce nijak zabránit. Navíc i nejlepším lyžařům se může stát, že mu lyže podklouzne a on to neubrzdí.

Nepřehlédněte: Lyžařská sezóna začala. Proč utíkáme do Alp?

Běžné helmy stojí od jednoho do čtyř tisíc korun. Pro závodníky se samozřejmě vyrábějí ještě dražší modely. Nicméně je stále největší zájem o levnější helmy. Pokud se na hory dostáváte jen zřídka, takže ani lyže a lyžáky nevlastníte a vždy si je půjčujete, helmu si rozhodně pořiďte raději vlastní.

Lyžujete s helmou?

  • Ano, jsem si vědom/a možného zranění
    67 %
  • Ne, s helmou nelyžuji, nemyslím, že je potřeba
    21 %
  • Helmu by měly nosit především děti, dospělí nemusí
    12 %

Správná helma musí dokonale sedět

Sport-relax-Outdoor (sport)-lyze-helma-02

Lyžařskou helmu koupíte v každém obchodě s lyžařským vybavením a téměř ve všech obchodech se sportovním zbožím. Vyrábějí se v několika velikostech, jednotlivé modely mají různé tvary. Je proto vždy nezbytné helmu nejprve vyzkoušet. Musí totiž dokonale sedět, jinak by mohla lyžaři při jízdě překážet. Pokud by byla volná, může se při pádu sesmeknout a tudíž nesplnit svoji bezpečnostní ochrannou funkci. Zda helma na hlavě správně sedí, můžete zjistit i tak, že ji necháte rozepnutou a předkloníte hlavu. Helma by neměla z hlavy spadnout. Správně nasazená helma musí rovněž chránit vaše čelo. Nesmí být tudíž posunuta příliš do zátylku. Vybírejte ji hlavně podle toho, jak se v ní cítíte a jak vám padne, nikoliv podle ceny a designu.

Vrchní skelet většinou sice zasahuje až na uši, ale vyrábí se tak, že lyžařův sluch neomezuje. Chránič brady, který některé helmy mívají již integrovaný (tzv. integrálky), běžný lyžař spíše neocení. Přidává helmě na hmotnosti, čímž mimo jiné zbytečně namáhá krční páteř. Určen je spíše pro jízdu mezi brankami nebo pro skicross. Snowboardové helmy přes uši nesahají. V těchto místech buď nemají nic, nebo uši kryjí měkkým materiálem. Jsou tedy mnohem pohodlnější, ale pochopitelně i méně bezpečné.

Tip: Sibiřský snowboardcross

Než helmu, která vám perfektně sedí, zaplatíte, přesvědčte se o tom, zda vyhovuje normě EN 1077, což by měl prozradit přilepený štítek s příslušnými údaji. Jedná se o evropskou normu, která stanovila požadavky a odpovídající příslušné zkušební metody pro dvě třídy přileb pro sjezdové lyžování a snowboarding. Všechny helmy, které jsou u nás v prodeji, tuto bezpečnostní normu musejí splňovat.

S oblíbenou čepicí pod helmou riskujete

Časté dotazy, které směřují na výrobce lyžařských a snowboardových helem, se týkají tepla, které v nich je. Rozhodně vám v helmě nebude zima, protože bývá dostatečně polstrovaná. Pokud se však chystáte lyžovat v místech, kde jsou teplotní i povětrnostní podmínky mnohem chladnější, lze pod helmu nasadit speciální čepici, nebo ještě lépe kuklu. Obojí se vyrábí z materiálů, které dobře odvádějí pot a navíc se lépe čistí. Ať čepice nebo kukla, vždy musí být pro nošení pod helmou určená. Vaše oblíbená čepice sice může vypadat tepleji, nebo se vám prostě jen více líbí, při pádu však může zapříčinit smeknutí helmy z hlavy.

Naopak v teplejším jarním období vám v helmě může být spíše teplo. Z těchto důvodů se helmy většinou, ale ne vždy, vyrábějí s ventilacemi, které lze dle potřeby snadno regulovat. 

K tématu: Jak správně pečovat o hrany a skluznice lyží

Helmu z druhé ruky radši nekupujte

helma

Pokud vaše helma utrpěla silný náraz, ihned ji vyřaďte nebo dokonce znehodnoťte. Je to z důvodu, že helmy jsou konstruovány tak, aby absorbovaly energii z jednoho většího nárazu prostřednictvím částečného zničení pěnové hmoty, která tvoří vnitřní část helmy. Takové poškození nemusí být na pohled patrné, přesto i částečné poškození nebo trhlinka v pěnové hmotě může zapříčinit, že energii z dalšího nárazu již helma nebude schopna pohltit a naši hlavu již neochrání.

Záleží samozřejmě na každém, aby konkrétní stav své helmy zhodnotil a podle toho se rozhodl helmu používat či nepoužívat. Nabídka helem je však dnes široká, ceny nejsou až tak vysoké a hlavu máme jen jednu.  

Stejně jako u jakéhokoliv jiného sportu, i u těch zimních se lidské tělo potí. Proto je vhodné čas od času vnitřní polstrování helmy pomocí houby či hadříku, vody a obyčejného mýdla vyčistit. Práce to rozhodně není složitá ani namáhavá. Některé modely dokonce umožňují vnitřní polstrování vyjmout a vyprat v pračce, což je praktické. Dbejte ovšem na to, aby se vše vrátilo do původního stavu. Uvolněné nebo špatně nasazené polstrování by mohlo způsobit posouvání či klouzání helmy po hlavě. Jinou údržbu naše helmy nepotřebují.

Napsali jsme: Na sjezdovkách číhá nebezpečí, proto vznikla pravidla pro lyžaře

Brýle kupujte s lyžařskou helmou

helma

Někteří lyžaři se vymlouvají na to, že jim helma může limitovat jejich zorný úhel, čímž jim brání v rozhledu. Samozřejmě to není pravda a přesvědčit se o tom můžete jedině vyzkoušením si helmy na vlastní hlavě. Každá má na své zadní části připravený úchyt pro gumu lyžařských brýlí. Některé typy helem si s některými typy brýlí příliš nerozumějí. Proto je vhodné obojí kupovat současně. Pokud již brýle máte a nové si kupovat neplánujete, vezměte je do obchodu s sebou a zkoušejte helmu s nimi. Prodejce se nad tím nepozastaví, protože je to běžná praxe.

Na helmu na hlavě si poměrně rychle zvyknete a brzy se pro vás stane samozřejmostí. Navíc tak budete příkladem pro děti a jiné lyžaře. Přestože helma může lyžaři na svahu opravdu zachránit život, nezapomínejte na to, že ani s ní nejste nezranitelní, a jízdu vždy přizpůsobte povrchu a svým schopnostem.

Foto: http://www.machine-language.com, http://www.ski­holidayextras­.com, http://i.tele­graph.co.uk, http://www.ko­mar.org

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).