Hlavní navigace

Lymfodrenáž neslouží jen k léčbě celulitidy

1. 12. 2009

Sdílet

Aktualizováno 30. 11. 2009 11:04
Celulitida vzniká hromaděním tukové tkáně a stárnutím podkožního vaziva. Svou roli hraje také estrogen, ženský hormon, proto trpí pomerančovou kůrou hlavně dámy. To je nemilosrdná pravda. Zbaví nás nevzhledných dolíčků lymfodrenáž? A k čemu ještě slouží?

Nesvádějme ovšem své dolíky pouze na hormony, celulitida je civilizačním problémem a podporují ji naše každodenní návyky, sedavý životní styl, málo pohybu, špatná strava. Nevyhnula se ani mně. Když jsem nějaký ten dolíček objevila, snažila jsem se je odstranit nejdříve sprchováním střídavě teplou a studenou vodou, pak jsem zaútočila na prodejnu kosmetiky a nakupovala nejrůznější „zaručené a zázračné“ krémy a gely proti celulitidě. Když ani pravidelné mazání a střídavé sprchování nepomohlo, rozhodla jsem se zkusit lymfatickou masáž, neboli lymfodrenáž.

Celulitida – odpad našeho těla

Sport-relax-wellness-Lymfodrenáž-1

Lymfatický neboli mízní systém je součástí oběhové soustavy a je tvořen jemnou sítí lymfatických cév, které sbírají bílkoviny a jiné látky z mezibuněčného prostoru. Tato lymfatická mezibuněčná tekutina pak protéká četnými filtračními stanicemi – mízními uzlinami, kde je zbavována škodlivých látek. Průchod lymfy umožňují stahy mízovodů, tlaky svalstva a podkožního vaziva při pohybu.

Čtěte téma: Sedavé zaměstnání aneb přímá cesta do invalidního důchodu

Zpomalení toku lymfy, například nedostatečným pohybem, má za následek hromadění tekutiny ve tkáních. Odpadní látky a látky bílkovinné povahy se pak usazují v těchto místech, takže se objem tkáně zvětšuje. Vznikají tak někdy i bolestivé otoky zejména na dolních končetinách. Hromadění odpadních látek způsobuje mimo jiné i již zmíněnou celulitidu. Pomoci od těchto problémů vám může lymfodrenáž, jemná masáž, která podporuje cirkulaci tekutin v krvi. Pomáhá vytvářet a udržovat vyvážený stav proudění mezi krevním a lymfatickým systémem.

Jedna procedura nestačí

Na internetu jsem zjistila, že manuální i přístrojovou lymfodrenáž nabízí hned několik relaxačních, masážních i jiných center. Ceny se pochopitelně liší. Manuální masáž bývá dražší – jedna procedura stojí od tří set korun výše, přístrojovou pořídíte již od dvou set korun. Chvilku jsem váhala, kterou zvolit. Odborníci mě však ujistili, že ve výsledném efektu je v podstatě jedno, kterou si vyberu. K prokrvení končetin, redukci ochablého vaziva, redukci tělesného objemu na stehnech, hýždích i břicha, vyhlazení a prokrvení pokožky a zlepšení celého lymfatického toku je nutné absolvovat komplexní kúru, tedy deset až patnáct procedur. Nejlepší je pak docházet na lymfodrenáž pravidelně dvakrát až třikrát týdně. 

Sport-relax-wellness-Lymfodrenáž-2

„Velmi záleží na směru provádění masáže a tlaku, který nesmí být příliš silný. Sedmdesát procent lymfatického systému se totiž nachází na povrchu lidského těla a tudíž se nesmí příliš tlačit. Neodborná lymfodrenáž proto může člověku snadno ublížit. Navíc existuje nespočet kontraindikací, kdy není masáž vhodná nebo je zcela zakázána, a v neposlední řadě musí vyškolený masér znát přesně  místa, kterým by se měl raději vyhýbat. Následkem nesprávné masáže mohou být oteklé části těla, zhoršení dané nemoci, rozšíření infekce v těle, únava atd.,“ říká Michal Dusil, ředitel Dexter Academy, Centra regeneračního vzdělávání.

Přístrojová lymfodrenáž využívá speciální nohavice sahající až po pás, které se skládají z několik manžet. Ty se v pravidelných intervalech nafukují a po té zase vyfukují. Jemným pneumatickým tlakem je masírována spodní část těla od chodidel směrem k trupu a tělo se tak očisťuje. Tento cyklus trvá čtyřicet minut. Přístrojová lymfodrenáž je rovněž velmi příjemná a člověk si při ní odpočine. 

Čtěte téma: Nebojte se chladu, zkuste kryoterapii

Na co si dát pozor

Klienti by měli být připraveni na to, že se zhruba dvě hodiny po proceduře může lymfatický systém až šestkrát zrychlit. Po drenáži se tudíž ledvinami vyloučí větší objem tekutin a moč pak může mít neobvyklý pach a barvu.  

Před první lymfodrenáží musíte vyplnit dotazník o svém zdravotním stavu. Pokud máte nějaké pochybnosti, rozhodně se poraďte s lékařem.

Lymfodrenáž není vhodná v těhotenství, při a po zánětlivém žilním onemocnění, pro pacienty užívající léky na ředění krve, pacienty s ischemickou chorobou srdeční a neléčeným nebo výrazně kolísavým vysokým krevním tlakem. Centra a salony v těchto případech požadují lékařské vyjádření.

Celulitida není jediný problém, který lymfodrenáž řeší

Lymfodrenáž je vhodná pro každého, kdo má buď sedavé zaměstnání – tlak váhy těla na žilní systém v oblasti stehen zpomaluje odtok krve a tím zapříčiňuje městnání lymfy v  lýtkách a ve stehnech. V těchto místech pak vznikají nepříjemné otoky. Stejně tak je vhodná pro lidi, kteří jsou naopak nuceni pracovat ve stoje, jako například servírky nebo prodavačky, protože díky gravitaci působí tlak sloupce krve v dolních končetinách, což vede ke zvýšené filtraci mízy do tkání. Navíc je omezena činnost lýtkových svalů, které při stálém stání méně „pumpují“ krev a mízu směrem k srdci. Lidé uvedených profesí mají pak pocit těžkých nohou, tzv. nohou jako z olova, a více jim hrozí vznik křečových žil.

Čtěte více: Antikoncepce vás může i zabít

Lymfodrenáže nejen pomáhají a léčí, nýbrž slouží rovněž jako prevence různých žilních zánětů i vzniku zmíněných křečových žil. Navíc díky průtoku krve tkáněmi napomáhají k regeneraci pokožky a odstranění pocitu únavy. Jemná masáž urychluje rehabilitaci po úrazech, zejména po zlomeninách, rovněž pomáhá od bolestí svalů a páteře. Hojně ji proto využívají sportovci. Lymfodrenáž není tedy pouze nástrojem sloužícím k nápravě kosmetických nedostatků, ale i nástrojem ke zlepšení zdraví, který zatím čeká na to, až jej objeví i muži – málo platné, i naše silnější protějšky přece jen občas bolí nohy a nejeden z nich je při svém zaměstnání stále na nohou.  

Z vlastní zkušenosti musím říci, že jsem si při lymfodrenážích pokaždé příjemně odpočinula a již po první proceduře jsem se cítila lehčí, což způsobilo uvolnění tlaku v dolních končetinách. Potíže jsem necítila žádné. Největším problémem pro mě bylo najít si třikrát týdně čas. Co se týče celulitidy, výrazně ustoupila. Rozhodně vám ale lymfodrenáž nenahradí pohyb, bez kterého by byl výsledný efekt mnohem nižší. Navíc nic není trvalé a celou kúru je vhodné za rok zopakovat.

Foto: Ivana Dvorská

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).