Limonády a džusy ničí zuby mladým lidem

Nezáleží kolik, ale jak často. Zubům škodí hlavně dlouhodobé omývání skloviny nápoji, jež obsahují kyseliny i cukry. Pacientů s poškozenou zubní sklovinou přibývá, často mezi teenagery.

Narušení a postupné ubývání zubní skloviny trápí velké množství pacientů zubních ordinací. Ačkoli se eroze neboli ztráta skloviny týká všech věkových kategorií, stomatologové a dentální hygienistky upozorňují, že kvůli častému pití limonád a ovocných džusů postihují problémy se sklovinou čím dál více dětí v teenagerovském věku. Zároveň varují, že v důsledku úbytku skloviny jsou zuby méně odolné a tím pádem i náchylnější k jiným poškozením, včetně napadení zubním kazem.

Kyselé nápoje: Nezáleží kolik, ale jak často

„Výskyt eroze zubní skloviny je kvůli zvyšující se konzumaci nápojů a potravin s obsahem kyselin na vzestupu. Eroze postihuje nejčastěji přední zuby a nutno říct, že toto poškození vídáme v ordinaci velmi často u teenagerů, kteří pijí velké množství nápojů kolového typu, jež obsahují kyseliny i cukry. A to je pro zubní sklovinu nebezpečná kombinace,“ zdůrazňuje stomatolog Zubního centra Ořechovka Jakub Miketa. A dodává, že zubům škodí hlavně dlouhodobé omývání skloviny kyselými nápoji, tedy jejich časté popíjení, na celkovém množství nápoje až tak nezáleží.

Ostatně pravidelná konzumace limonád a džusů přináší i další rizika než jen poškození zubů nebo obezitu. Všechny velké objemy sladkých nápojů jsou škodlivé, říká v rozhovoru prof. Vladimír Teplan, odborník na ledviny.

Zubní sklovina

  • Je nejtvrdší tkáň v lidském těle.
  • Zvnějšku pokrývá zubní korunky, čímž ty části zubu, které jsou pod sklovinou uložené, chrání.
  • Narušení, respektive změkčení skloviny, lze ještě zastavit a opravit.
  • Pokud ale již dojde ke ztrátě skloviny, je poškození nevratné.

Erozi zubní skloviny může signalizovat zvýšená citlivost zubů i změna jejich zabarvení, praskliny a samozřejmě také chybějící části skloviny. „Pokud zaznamenáte zvýšenou citlivost zubů nebo si všimnete defektů skloviny, určitě na to upozorněte vašeho zubního lékaře i dentální hygienistku,“ apeluje na pacienty stomatolog Jakub Miketa.

Co ještě ohrožuje zubní sklovinu

Sklovině škodí ze všeho nejvíc zubní plak. Na zubech se tvoří průběžně, a tudíž je potřeba ho pravidelně odstraňovat správným a pečlivým čištěním zubů.

V těsném závěsu za plakem – pokud jde o škodlivé dopady na sklovinu – jsou chemické vlivy kyselých potravin a nápojů, včetně již zmíněných oblíbených kolových limonád, džusů i dětských slazených pitíček. „Obsažené kyseliny naleptávají povrch zubní skloviny a ta je potom mnohem náchylnější k poškození a úbytku. Proto si zuby nikdy nečistěte hned po konzumaci kyselého ovoce či nápoje, ale nejdříve až tak půl hodiny poté,“ vysvětluje dentální hygienistka Zubního centra Ořechovka Tereza Svobodová.

Příčinou eroze zubní skloviny mohou být i kyselé žaludeční šťávy, které pronikají do úst při častém zvracení. Například v období těhotenství, při bulimii nebo u alkoholiků. „Poškozování a postupné obrušování skloviny zubů může způsobovat také piercing v jazyku, popisovány jsou také případy eroze skloviny po užívání extáze, pervitinu a rovněž po častém popíjení energetických nápojů,“ doplňuje zubní lékař Jakub Miketa. Makrobiotici mívají zase kvůli tvrdé potravě okousanou sklovinu na kousacích ploškách zubů, stejně jako lidé, kteří ve spánku skřípou zuby.

Rovněž bělení zubů volně prodejnými přípravky a bez odborného dohledu zubaře či dentální hygienistky může mít nepředvídatelné následky. „Rozhodně nedoporučujeme používat bělící zubní pudry, které mohou nevratně obrušovat povrch zubní skloviny. Stejně tak ani používání bělících abrazivních zubních past, což může vést k úbytku skloviny,“ shodují se odborníci Zubního centra Ořechovka.

Poškozená sklovina? Co s tím

Čím dřív pacient s problémy se zubní sklovinou do ordinace přijde, tím je řešení jednodušší a levnější. Zubař by totiž měl vznik erozí diagnostikovat již v počátečním stadiu. A léčba se právě od stupně poškození odvíjí.

Při malém úbytku skloviny je potřeba především zabránit dalším ztrátám skloviny, což je možné úpravou stravovacích návyků, používáním správných dentálních pomůcek a důsledným dodržováním správné techniky čištění zubů. S tím vším pacientům poradí dentální hygienistky (najděte si takovou dentální hygienu, která se vyplatí). „Pokud se již při erozi objevuje zvýšená citlivost zubů, doporučíme pacientovi také používání speciálních past nebo ústních vod pro domácí použití. Je rovněž možné provést impregnaci citlivých částí zubů speciálními přípravky,“ přibližuje Tereza Svobodová. Podotýká, že u nových pacientů se velmi často setkává s poškozením skloviny v krčkové oblasti zubů v důsledku používání tvrdého zubního kartáčku a špatného způsobu čištění zubů.

Pokud už zuby postihla rozsáhlejší ztráta skloviny, ošetření patří do rukou stomatologa. „Jestliže již dojde k erozím, ztrátám zubní skloviny většího stupně, je podle míry postižení zubu potřeba překrýt defekt bílou (fotokompozitní) výplní. Při větším rozsahu ztráty skloviny je nutné zhotovit na zub keramickou fazetu nebo korunku,“ popisuje stomatolog Jakub Miketa.

Pro předcházení erozím a vůbec pro celkové zdraví zubů je potřeba dbát nejen na pravidelné kontroly u zubaře a na dentální hygieně, ale také na správnou péči doma. „Vyvarujte se dlouhodobého působení kyselých nápojů a potravin na zuby, případně si po jejich konzumaci vypláchněte ústa vodou. Používejte zubní pastu s fluoridy, měkký zubní kartáček a naučte se správnou techniku čištění zubů,“ uzavírá dentální hygienistka Tereza Svobodová.

Odborná spolupráce:

Tereza Svobodová, DiS.

Diplomovaná dentální hygienistka

Vystudovala Vyšší odbornou školu zdravotnickou v Praze. Má pracovní zkušenosti z ortodontických ordinací a v parodontologické praxi. Pracuje v Zubním centru Ořechovka.


MDDr. Jakub Miketa

Odborný zubní lékař

Absolvent Masarykovy univerzity v Brně, obor zubní lékařství. Působí v pražském Zubním centru Ořechovka.

www.orechovka67.cz, www.facebook.com/zubnicen­trumorechovka 

Zdroj: TZ Zubní centrum Ořechovka

9 názorů Vstoupit do diskuse
poslední názor přidán 20. 10. 2016 14:47