Hlavní navigace

Light potraviny svádějí k větší konzumaci

4. 11. 2011

Sdílet

Co byste měli vědět o light potravinách? Navzdory obecnému povědomí mohou hubnutí spíše zkomplikovat. Nejsou vhodné pro každého a navíc ne vždy znamená označení light nižší podíl tuku.

Vypadá to logicky, light neboli lehké potraviny obsahují méně tuku, a proto se hodí především pro ty, kdo chtějí zhubnout nebo si udržet štíhlou linii. Jenže tak snadné to není.

Potraviny s označením light mají jednu základní chybu. Svádějí totiž k tomu, že jich člověk sní více, protože to „přece nevadí“. Je to podobné jako s druhdy populárními lehkými cigaretami; u nich i studie dokázaly, že jich lidé vykouří více, protože je podvědomí ošálilo. Roli tu nejspíše hrál i nižší obsah nikotinu, který závislému organismu scházel. I tady se ale nabízí analogie s light potravinami.


Autor: Copyright © 123RF Stock Photos

Pokud se například ošidíte nějakou light potravinou, tělo se stejně může dožadovat svého, tedy například chutnějšího tučnějšího jogurtu nebo rovnou tučné zmrzliny. To je totiž další potíž s light potravinami, mnohdy prostě nejsou tak dobré jako jejich kaloricky hodnotnější předobrazy. Stačí porovnat chuť dvou bílých jogurtů – ten s vyšším obsahem tuku je pro většinu lidí lahodnější, protože je to právě tuk, který je nositelem chuti.

U nízkotučné varianty se navíc výrobci snaží dohnat chybějící chuť nebo také konzistenci – takový jogurt je zkrátka moc řídký – škrobem či želatinou. Chcete skutečně jíst i tohle, když vám šlo o jogurt? Mimochodem, škrob je vlastně taky cukr, i když ten přidaný do jogurtu samozřejmě žádnou energetickou pohromu neznamená.

Nicméně tady jsme narazili na další nešvar light potravin, kterými jsou různá dochucovadla a přísady – samozřejmě, samotnému hubnutí nevadí, ale člověk, který hubne, by měl kvůli tomu, že toho sní méně, o to více myslet na to, aby byla jeho strava kvalitní. Tedy pokud možno přirozená.

Kdy má smysl hledat light variantu?

Když chcete zhubnout, nemusíte si beztak dávat jídlo s nápisy „light“ či „dietní“, které vám vůbec nechutná. Stačí, když se vyznáte v běžné nabídce obchodů. A uvědomíte si, že jogurt může mít 300, ale také přes 1 000 kilojoulů – a že zatímco nízkotučný jogurt s jedním procentem tuku není žádná dobrota, ten se třemi procenty už ano. Dobrý bude určitě jogurt s deseti procenty tuku, ale to už je přece jen moc. Takový vydá za celou snídani.

Naopak mezi polotučným a odtučněným mlékem je rozdíl asi procento tuku (1,5 namísto 0,5), přičemž minusem toho odtučněného je, že v něm už nejsou téměř žádné vitaminy a minerály.

Větší rozdíly bývají mezi různými zakysanými a jogurtovými mléky, která lidé často pijí mezi jídly v domnění, že jsou zdravá a pro hubnutí ideální. To první vesměs platí (pozor však, na pultech obchodů mezi nimi najdeme i mléka, která jsou prostě jen sladká a ochucená), to druhé jen s hodně velkou rezervou. Pokud si totiž dáte půllitrovou láhev jogurtového drinku s ovocnou příchutí, přijmete mnohdy i 1500 kilojoulů, což je víc, než kolik má třeba porce lehké večeře. Pokud vám jde o váhu, nalijte si nápoj k svačině jen do sklenky. V této kategorii proto má smysl hledat výrobky s označením light, mívají až poloviční energetickou hodnotu, ale se složením to bude podobné jako u light jogurtů – nedivte se proto umělým sladidlům místo cukru.

Pozor na sýry a uzeniny


Autor: Copyright © 123RF Stock Photos

Mimochodem, pokud si hlídáte každé deko tuku v jogurtech či mléku, jíte sýry? Protože v nich je procento tuku mnohonásobně vyšší a počítá se po desítkách, přičemž nejtučnější jsou zrající sýry jako hermelín nebo francouzský camembert. Ale i nejméně tučný tvrdý sýr, který obsahuje dvacet procent tuku v sušině, je mnohem tučnější než ten nejvydatnější jogurt. Navíc „dvacítka“ není chuťově nic moc – kdo si chce na sýru pochutnat, a o to jde i při hubnutí, například proto, aby i tak jídlo zůstalo požitkem, měl by raději ubrat na množství a dát si místo dvou light plátků jeden, ale skutečně dobrého sýra. Zatímco pětačtyřicetiprocentní eidam má 1500 kilojoulů na deset deka, dvacetiprocentní kolem devíti stovek.

Jestliže však skutečně počítáte každou kalorii a dokážete své chutě držet na uzdě, pak vězte, že odlehčené varianty mají u sýrů smysl.

Pátrat po nich můžete také u uzenin, kde byste se měli zajímat o ty s menším obsahem tuku. Poměrně snadno to jde u šunky, pokud koupíte například kvalitní šunku od kosti, snadno uvidíte, kolik v ní je tuku – pozor ale, vepřová šunka je poměrně tučná i sama od sebe. Výrazně méně tuku obsahují některé šunky balené, které jsou k mání i třeba v krůtí či kuřecí variantě, výrobci je však neoznačují slovem „light“, ale většinou přídomkem „fitness“ a podobně. Pozor však na dietní párky, to je vzhledem ke složení této uzeniny poněkud nonsens – mezi nimi a běžnými není prakticky žádný energetický rozdíl a lépe uděláte, když už je kupujete, pokud sáhnete po nějakých kvalitních s alespoň osmdesátiprocentním podílem masa. Počítejte však s tím, že za padesát korun jich kilo nepořídíte. Podobně není skoro žádný energetický rozdíl mezi běžnými a light krekry.

Čtěte obaly – light může znamenat umělá sladidla

Zajímejte se vždycky také o to, proč vlastně daná potravina nese označení light. Budete možná překvapení. Většinou se to sice vztahuje k množství obsaženého tuku, ale někdy to může znamenat i to, že dejme tomu sušenka nebo ovocný jogurt jsou tučné pořád stejně, ale za tohle označení vděčí tomu, že v nich není cukr, ale jeho umělé napodobeniny. A ty se například vůbec nedoporučují dětem – ty by však neměly jíst light potraviny vůbec, pokud máte pocit, že se přejídají, uberte jim na velikosti porcí, přidejte zeleninu a nechce je běhat venku.

Zvláštní kategorií jsou sladké nápoje, kde light rovněž znamená, že v nich bývá cukr nahrazen umělými sladidly, a proto platí to, co bylo uvedeno výše. Pro děti se tak třeba light kola nehodí ani omylem, navíc kvůli obsaženému fosforečnanu vápenatému vyplavuje vápník z kostí a zubů stejně jako její plnohodnotná varianta. Doporučit se nedají ani další nápoje s umělými sladidly, lepší je se při hubnutí naučit zahánět žízeň nápoji neslazenými. Na nápojích, které se mají hodit pro hubnutí, bývá často nápis „linie“ a podobně – jenže krom toho, že bývají plné umělých sladidel, mohou tělu dodat i příliš mnoho sodíku.

Některé ochucené vody jsou navíc slazené cukrem a jsou nízkokalorické jen ve srovnání s klasickými limonádami, protože je ho v nich méně, při hubnutí se však doporučit nedají. Už proto, že konzumace sladkého pití vyvolá hlad. Nezbývá proto než doporučit, abyste bedlivě četli etikety.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pro tištěná i webová média píše od poloviny 90. let. Ve svých textech se věnuje zejména rodinné problematice, výchově dětí, zdraví a životnímu stylu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).